DOMOV BOLEZNI REVMA VSAK SE VSAJ ENKRAT V ŽIVLJENJU SREČA Z...

Vsak se vsaj enkrat v življenju sreča z bolečino v hrbtenici

Težave s hrbtenico so ene najpogostejših zdravstvenih težav, zaradi katerih obiščemo zdravnika. Po besedah doc. dr. Žiga Rotarja, dr. med., specialista revmatologije in predstojnika Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, se praktično vsak vsaj enkrat v življenju sreča z bolečino v hrbtenici.

Vzroki za bolečine v hrbtenici so zelo raznoliki. Dr. Rotar pojasnjuje, da so najpogostejši vzroki spremembe hrbtenice zaradi degenerativnih sprememb sklepov (obrabe). Te zdravniki vidijo že pri znatnem deležu oseb nad 20 let, pri starejših pa so praktično prisotne pri vseh. Mnogi smo bolečine v hrbtenici izkusili zaradi nenadnih, nepravilnih gibov, denimo zaradi športa ali nepravilnega dvigovanja bremena, torej mehanskih vzrokov.  

Razlogi za težave so lahko tudi nepravilnosti v razvoju hrbtenice, denimo ukrivljenost hrbtenice vstran (skolioza). Tudi različno dolgi udi lahko povzročajo napačne obremenitve sklepov in hrbtenice, v manjši meri so bolečine lahko posledica okužb.

Bolečina v hrbtenici je lahko znak vnetnega revmatizma

V manjšem deležu je vzrok za bolečine v hrbtenici vnetna revmatična bolezen. Tu gre za t. i. vnetno bolečino v hrbtenici, za katero je značilno, da nastopi pred 40. letom starosti, se pojavi postopoma, se stopnjuje in je najhujša v drugi polovici noči in zjutraj, kar bolnika zbudi in ga prisili, da vstane in se razgiba. Spremlja jo jutranja okorelost, ki je praviloma daljša od 45 minut. Ko se oseba razgiba in proti večeru, se bolečina zmanjša – počitek torej stanje poslabša, gibanje pa izboljša. Vnetna bolečina ne izzveni sama od sebe in običajno traja več kot tri mesece, če ne ukrepamo.

Dr. Rotar priporoča, naj posameznik v primeru takih nepojasnjenih bolečin v hrbtenici obišče družinskega zdravnika, saj ta najbolje pozna njegovo in družinsko zdravstveno ozadje, ki je pomembno pri zgodnjem odkrivanju vnetnih revmatičnih bolezni. 

Gibanje je ključno pri ohranjanju zdravja hrbtenice in sklepov

Gibanje vsem ljudem koristi za ohranjanje zdravja hrbtenice in sklepov. Dr. Rotar poudarja:

S tem ko vadimo, so mišice, ki stabilizirajo hrbtenico in sklepe, močnejše. To zmanjša možnost nenadzorovanih gibov in posledičnih poškodb, tako sklepov kot obsklepnih struktur, in s tem padcev ali bolečin.

Koristi gibanja se ne nanašajo le na sklepe, pojasni dr. Rotar:

Redno telesno gibanje zmanjša tveganje za napredovanje ateroskleroze (nastanek in rast maščobnih oblog, ki zožijo arterije, op. a.), ki je verjetno največji morilec današnjega časa. In ta je še posebej pogosta pri bolnikih, ki imajo kronično vnetje in to so tudi revmatiki,

Gibanje je še zlasti pomembno za revmatike, saj poleg zdravljenja z zdravili redno in pravilno izvajana ter ciljno usmerjena vadba pomaga pri boljšem obvladovanju vnetnih revmatični bolezni.

Zato so v Društvu revmatikov Slovenije ob podpori podjetja Medis pripravili celovit program strokovno vodenih vadb, ki je namenjen prav vsakemu posamezniku, predvsem pa ljudem z diagnozo vnetne revmatične bolezni. Video posnetki vadb so na voljo na tej povezavi.

Več informacij o pomenu gibanja za zdravje sklepov boste slišali v pogovoru z doc.dr. Žigo Rotarjem, dr. med., v seriji Skočimo na lepše v podkastu Medical orbit. Dr. Rotarja sta gostila Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije, in Aljaž Škrjanec, vodja podmladka društva.

V prvi oddaji sogovorniki obravnavajo naslednje teme: 

  • pomen gibanja za zdravje hrbtenice in sklepov
  • vaje za izboljšanje zdravja hrbtenice in sklepov
  • kako pogoste so težave s hrbtenico in sklepi
  • kaj je revma in kaj je vnetna bolečina v križu
  • kaj naj posameznik stori, če čuti bolečine v hrbtenici in sklepih
  • kako se zdravijo vnetne revmatične bolezni
  • kakšna je vloga gibanja pri zdravljenju vnetnega revmatizma
  • kakšne so posledice negibanja ali premalo gibanja
  • koliko gibanja je dovolj in kako začeti

Posnetek je dostopen spodaj in na tej povezavi.

 

 


Vsebina je informativne narave in ne predstavlja zdravstvenega nasveta. Odločitve o zdravljenju sprejema lečeči zdravnik glede na stanje posameznega pacienta.

SI-REU-1022-001