DOMOV BOLEZNI REVMA SKOČIMO NA LEPŠE – PROGRAM STROKOVNO...

Skočimo na lepše – program strokovno vodenih video vadb

Redna telesna aktivnost predstavlja enega od temeljev zdravega življenjskega sloga, a je kljub temu še vedno pogosto odrinjena na stranski tir. Zato so v Društvu revmatikov Slovenije ob podpori podjetja Medis pripravili vseslovensko akcijo spodbujanja gibanja Skočimo na lepše, ki so jo podprli tudi znani obrazi. Gre za celovit program strokovno vodenih video vadb, ki je namenjen prav vsakemu posamezniku, predvsem pa bolnikom z diagnozo vnetne revmatične bolezni.

S priznano fizioterapevtko Anito Jaklič so v društvu razvili strukturirani program vadbe, ki izhaja iz izkušenj in potreb bolnikov. Vaje so primerne za vse, ne le za revmatične bolnike, zato so k sodelovanju pri demonstraciji vaj povabili tudi znane obraze.

Prav vsi, ki želite narediti nekaj za svoje dobro počutje, lahko sedaj iz udobja svojega doma vadite skupaj z voditeljico in popotnico Mojco Mavec (funkcionalna vadba), boksarsko šampionko Emo Kozin (vaje za zapestja, dlani in prste rok), glasbenikom in likovnikom Miho Eričem (razgibajmo se sede) ter legendarnim gledališkim igralcem in režiserjem Nikom Goršičem (vaje za noge leže). Vsak od njih se v svojem poklicu oziroma dejavnosti srečuje z različnimi izzivi. In prav ti izzivi so za marsikoga del vsakdana, s čimer želimo vadbo še dodatno približati širši javnosti.

Vaje za vratno hrbtenico

Program vaj za vratno hrbtenico je namenjen praktično vsem, še posebej pa bolnikom z vnetnim revmatizmom in posameznikom, ki imajo težave zaradi dolgotrajnih prisilnih drž (npr. pred računalniškim zaslonom). Z rednim izvajanjem prikazanih vaj lahko uspešno ohranjamo gibljivost, mišično moč ter zmanjšamo bolečine v vratni hrbtenici.


Vaje za ramenski obroč

Prikazani program vaj je primarno namenjen osebam, ki imajo zaradi revmatične bolezni prisotne bolečine, zmanjšano gibljivost in moč mišic ramenskega obroča. Vaje pa so namenjene tudi vsem zdravim posameznikom, ki bi želeli preventivno poskrbeti za dobro zdravje in funkcionalnost ramenskega sklepa ter preprečevati negativne posledice procesa staranja in prisilnih drž na ramenski obroč. Vaje naj se izvajajo varno, pravilno, le do možnih končnih obsegov gibov, brez povečane ali novo nastale bolečine.


Vaje za zapestja, dlani in prste rok z slovensko boksarsko šampionko Emo Kozin

Program vaj za zapestja, dlani in prste rok je zasnovan na osnovi potreb bolnikov s kroničnimi revmatičnimi obolenji kot so revmatoidni artritis,  psoriatični artritis in osteoratroza. Prikazane vaje so primerne tudi za različne poklicne skupine, katerih delo obsega veliko statičnih prisilnih položajev rok ali ponavljajočih se gibov z rokami (sedeče delo za računalnikom, frizerji, avtomehaniki, slaščičarji…). V primeru poškodbe ali drugih bolezenskih stanj zapestij, dlani in prstov rok (npr. vnetje karpalnega kanala) je pred izvedbo programa vaj potreben posvet z zdravnikom ali fizioterapevtom.


Vaje za hrbtenico

Prikazani program vaj je primarno zasnovan za potrebe bolnikov s spondiloartritisom, z namenom ohranjanja in/ali povečanja gibljivosti hrbtenice, razteznosti mehko tkivnih struktur, izboljšanja mišične moči in uspešnega obvladovanja bolečin. Vaje lahko izvajajo tudi vsi zdravi posamezniki za izboljšanje zdravja hrbtenice. Večja previdnost pa je potrebna pri osebah, ki imajo težave s hrbtenico zaradi drugih bolezenskih stanj, kot so npr. osteoporoza in hernija disci. Pred izvedbo vaj naj se zato posvetujejo z zdravnikom ali fizioterapevtom.


Vaje za noge leže z gledališkim režiserejm in igralcem Nikom Goršičem

Program vaj je namenjen osebam, ki imajo zaradi različnih revmatičnih obolenj bolečine v sklepih in mišicah nog, zmanjšano sklepno gibljivost, mišične skrajšave in oslabelost mišic nog. Z rednim in pravilnim izvajanjem vaj lahko uspešno obvladujemo bolečine, izboljšamo funkcionalne sposobnosti spodnjih udov in posledično izboljšamo vzorec hoje. Vaje lahko izvajajo tudi vsi zdravi posamezniki, posebej dobrodošle pa so za osebe, ki veliko presedijo.


Vaje za raztezanje

Program vaj raztezanja je namenjen vsem, tako kronično bolnim kot zdravim osebam vseh starostnih skupin, z namenom ohranjanja in/ali izboljšanja dobre sklepne gibljivosti, razteznosti mehko tkivnih struktur in zmanjševanja bolečin. Z rednim in pravilnim izvajanjem  raztezanja mišic ustvarjamo dobre pogoje za učinkovitejšo in bolj varno izvedbo drugih vrst telesne aktivnosti in športno rekreativne dejavnosti.


Funkcionalna vadba (moč, ravnotežje, koordinacija) z voditeljico in popotnico Mojco Mavec

To je vadba, s katero učinkovito izboljšujemo različne gibalne  sposobnosti telesa (gibljivost, mišična moč in vzdržljivost, aerobna vzdržljivost, ravnotežje, koordinacija in hitrost) v eni vadbeni enoti. Zajema tudi različne, funkcionalne gibalne vzorce iz vsakdanjega življenja. Izvajana je na način, da jo zmorejo izvajati tudi bolniki s kronično revmatično boleznijo, potem, ko že dobro obvladajo vse predhodne sklope vaj. Namenjena je tudi vsem ostalim, saj se lahko intenzivnost vadbe stopnjuje z uporabo različnih vadbenih pripomočkov (npr. težjih utežnih ročk), večjih obsegov gibov in večjo hitrostjo izvedbe vaj.


Razgibajmo se sede z glasbenikom in likovnikom Miho Eričem

Program vaj je primarno namenjen osebam, ki zaradi različnih zdravstvenih stanj in omejenih gibalnih sposobnosti ne morejo izvajati vadbe stoje ali leže na blazini. V sedečem položaju tako lahko bolniki na povsem varen in realno izvedljiv način razgibajo skoraj vse sklepe in okrepijo različne mišične skupine telesa. Sklop vaj pa je odlična izbira tudi za vse ostale, kot oblika aktivnega odmora na delovnem mestu.

 

Vir: Društvo revmatikov Slovenije