Kako izboljšati obvladovanje luskavice?

Luskavica močno negativno vpliva na kakovost življenja posameznika in z njo je povezanih več drugih bolezni; do 30 % bolnikov razvije psoriatični artritis, lahko se pojavijo tudi presnovne bolezni, srčno-žilne bolezni, depresija, debelost in sladkorna bolezen. Pravočasno in ustrezno zdravljenje je zato zelo pomembno.

Čeprav luskavica ni ozdravljiva, najsodobnejši načini zdravljenja že omogočajo popolno normalizacijo kože.

Na tej strani boste v obliki člankov in podkastov dobili koristne informacije za boljše obvladovanje luskavice.

Luskavica: v Sloveniji na voljo vsa najsodobnejša zdravljenja

Po besedah prof. dr. Tomaža Lundra, dr. med., specialista dermatologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, je luskavica ena od bolezni, pri kateri je napredek zdravljenja v zadnjih 20 letih v Sloveniji največji, še posebej to velja za hujše oblike. Najsodobnejša biološka zdravila lahko začnejo delovati v nekaj tednih po začetku zdravljenja, v polni meri pa se učinek praviloma razvije v nekaj mesecih. Preberite več in prisluhnite celotnemu pogovoru s specialistom dermatologom.

Preberite članek ➔


Z luskavico povezana stanja

Luskavico prepoznamo po vidnih spremembah na koži, vendar gre pri tej bolezni za t. i. sistemsko kronično vnetje, ki prizadene celoten organizem. Danes torej govorimo o psoriatični bolezni, ki ima veliko večji vpliv na telo, kot se kaže z vidnimi simptomi, težave pa lahko posežejo tudi v duševno zdravje. Preberite več in prisluhnite pogovoru z doc. dr. Katarino Trčko, specialistko dermatovenerologije z Oddelka za kožne in spolne bolezni UKC Maribor.

Preberite članek ➔


Zdravljenje luskavice: prehod z lokalne na sistemsko terapijo

Sodobno zdravljenje luskavice poteka stopenjsko, glede na potek bolezni in potrebe posameznega bolnika. Glavni načini zdravljenja je najprej lokalna terapija z mazili, nato obsevanje z UV žarki in pozneje tako imenovana sistemska terapija. Več o sodobnem zdravljenju luskavice boste izvedeli v pogovoru s Katarino Šmuc Berger, dr. med., iz Splošne bolnišnice Izola. Preberite več in prisluhnite podkastu.

Preberite članek ➔


Spremljanje luskavice in sodelovanje bolnika pri zdravljenju

Vloga posameznika pri obvladovanju luskavice je zelo pomembna. Priporočljivo je, da bolniki spremljajo in so pozorni, kdaj in zakaj se jim stanje poslabša oziroma izboljša in informacije ob pregledu delijo s svojim dermatologom. V podkastu Medical Orbit smo se o zdravljenju luskavice pogovarjali z doc. dr. Matejo Starbek Zorko, specialistko dermatologije iz UKC Ljubljana.

Preberite članek ➔


Kljub luskavici imamo lahko kakovostno življenje

Soočanje z diagnozo je le prvi izmed velikih izzivov pri luskavici, saj bolezen poseže na vsa področja življenja bolnikov. Poleg zdravljenja je pomembna tudi aktivna vloga posameznika, prilagajanje življenjskega sloga, pomoč družine, prijateljev in drugih ljudi. V podkastu Medical Orbit sta na to temo spregovorila doc. dr. Maruška Marovt, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor, in Jan Koren, predsednik Društva psoriatikov Slovenije in Evropske zveze društev bolnikov s psoriazo.

Preberite članek ➔

Prisluhnite pogovorom o luskavici

Vsebina spletnega je namenjana splošnemu ozaveščanju laične javnosti. Informacije niso zdravstveni nasveti – vse odločitve glede zdravljenja sprejema lečeči zdravnik glede na potrebe posameznega pacienta.


Društvo psoriatikov Slovenije

Že več kot 40 let pomaga ljudem izboljšati življenje kljub luskavici.

Preberite, kako ➔