DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA ZDRAVLJENJE LUSKAVICE: PREHOD Z LOKALNE...

Zdravljenje luskavice: prehod z lokalne na sistemsko terapijo

Sodobno zdravljenje luskavice poteka stopenjsko, glede na potek bolezni in potrebe posameznega bolnika. Glavni načini zdravljenja je najprej lokalna terapija z mazili, nato obsevanje z UV žarki in pozneje tako imenovana sistemska terapija.

»Diagnozo luskavice običajno postavi že osebni zdravnik, ki tudi začne osnovne načine zdravljenja, kot je denimo uporaba krem, mazil in losjonov,« pojasnjuje Katarina Šmuc Berger, dr. med., specialistka dermatologije, iz Splošne bolnišnice Izola.

Kadar gre za razmeroma blažje oblike luskavice, so uspehi tega načina zdravljenja lahko zelo dobri. Ni pa pri vseh bolnikih enaka situacija.

Obsevanje z UV žarki zavira nekatere imunske procese v koži, tudi luskavico. Ta tip zdravljenja predpiše specialist dermatolog. Katarina Šmuc Berger, dr. med., poudarja, da je za luskavico na voljo več vrst bolj učinkovitih zdravljenj, ki pomagajo na daljši rok. Zato se ta tip terapije uporablja manj kot v preteklosti, a še vedno pri tistih bolnikih, ki niso primerni za druge oblike zdravljenja.

Zmerna in huda oblika luskavica zahtevata sistemsko zdravljenje

Pri zmerni do hudi obliki luskavice je potrebna napotitev k dermatologu. Praviloma so to primeri, kjer je prizadetost površine kože 10 odstotkov ali več (10 dlani ali več), ko se bolnik ne odziva na zdravljenje s kremami, losjoni ali mazili, če je sum na prizadetost sklepov ali če je luskavica veliko breme za posameznika.

Sistemsko zdravljenje pomeni vnos zdravila v telo, bodisi s tabletami, injekcijami ali peresniki. Katero zdravilo predpišemo, pa je odvisno od bolnikovega stanja, obsežnosti bolezni in pridruženih stanj. Običajno to zdravljenje uvede in vodi specialist dermatolog,

pojasni Katarina Šmuc Berger, dr. med.

Kriteriji za uvajanje sistemske terapije so 1) delež površine prizadete kože, 2) t. i. indeks PASI, s katerim merimo, kako huda je luskavica, in 3) indeks kakovosti življenja (vprašalnik DLQI), ki kaže, kakšno breme ima luskavica za posameznika.   

Sistemsko zdravljenje poteka stalno in ga prilagajamo glede na odziv in potrebe bolnika. Cilj sodobnega zdravljenja luskavice je doseči stanje, kot da posameznik luskavice nima. V zadnjih desetletjih je zdravljenje luskavice izjemno napredovalo in danes so v Sloveniji na voljo vsa sodobna in zelo učinkovita zdravila, še pove Katarina Šmuc Berger, dr. med.

Prisluhnite pogovoru s specialistko dermatologije

V podkastu Medical Orbit smo se o zdravljenju luskavice pogovarjali s Katarino Šmuc Berger, dr. med., iz Splošne bolnišnice Izola.


Pogovor je tekel o naslednjih temah:

  • Kdo postavi diagnozo in uvede prva zdravila
  • Želeni in neželeni učinki krem, losjonov in mazil
  • Kdaj se predpiše obsevanje z UV žarki
  • Kdaj je potrebna napotitev k dermatologu
  • Kaj je sistemsko zdravljenje in kako poteka
  • Kateri so kriteriji za uvajanje sistemskega zdravljenja
  • Kakšni so cilji sodobnega zdravljenja luskavice in kako se prilagaja zdravljenje
  • Redne preiskave in spremljanje neželenih učinkov
  • Izkušnje iz prakse sistemskega zdravljenja


Več o luskavici: https://www.nasa-lekarna.si/luskavica/  
Več o Društvu psoriatikov Slovenije: https://drustvo-psoriatikov.si/  

SI-PSO-0923-005