DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA LUSKAVICA: V SLOVENIJI NA VOLJO VSA...

Luskavica: v Sloveniji na voljo vsa najsodobnejša zdravljenja

Luskavica je kronična imunsko pogojena vnetna bolezen, ki prizadene približno 1–3 % populacije (v Sloveniji okoli 40.000 ljudi) in je ena najpogostejših kožnih bolezni. Najprej se pokaže s pordelo luščečo se kožo, nato z vnetnimi ploščami (plaki), ki jih pokrivajo srebrnkaste luske. Najpogosteje se pojavlja na lasišču, komolcih, kolenih ter ledvenem in križnem delu hrbtenice.1, 2 

Z luskavico je povezanih več drugih bolezni; do 30 % bolnikov razvije psoriatični artritis, lahko se pojavijo tudi presnovne bolezni, srčno-žilne bolezni, depresija, debelost in sladkorna bolezen. Luskavica se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju, najpogosteje med 20. in 40. letom starosti.1 

Po besedah prof. dr. Tomaža Lundra, dr. med., specialista dermatologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, ob prvih znakih luskavice lahko posameznik dobi ustrezno pomoč že pri svojem osebnem zdravniku, ki v veliki večini primerov že postavi diagnozo. Profesor dodaja:

V neznačilnih primerih je zaradi opredelitve diagnoze potreben pregled pri specialistu dermatologu; pogosteje pa v primerih, ko je bolezen izrazitejša, trdovratnejša in kjer poskus zdravljenja z lokalnimi zdravili, ki se mažejo na prizadeta mesta in ki jih predpiše splošni zdravnik, ni dovolj uspešno. V takem primeru je vsekakor potreben pregled pri dermatologu.

Zdravljenje v zadnjih 20 letih izjemno napredovalo

Luskavica močno negativno vpliva na kakovost življenja posameznika, zato jo je pomembno pravočasno in ustrezno zdraviti. Prof. dr. Lunder pojasnjuje, da imamo v Sloveniji vse sodobne možnosti zdravljenja luskavice kot drugje v razvitem svetu. 

Pri blagih oblikah se zdravljenje začne z lokalno terapijo – na obolela mesta bolnik nanaša mazila, kreme ali losjone, ki vsebujejo zdravilne učinkovine. Kadar je bolezen bolj razširjena, včasih pride v poštev fototerapija z UV žarki, nadalje pa še t. i. sistemska zdravila, najprej so ta v obliki tablet (denimo z metotreksatom – zaviralci delovanja imunskega sistema). Če ta zdravila niso dovolj učinkovita ali jih posameznik ne prenaša dobro oziroma v primeru kontraindikacij, se zdravljenje nadaljuje z biološkimi zdravili, ki so v Sloveniji na voljo že od leta 2005. S temi lahko učinkovito in varno pomagamo najtežjim bolnikom. 

Prof. dr. Lunder še poudarja, da je prav luskavica ena od bolezni, pri kateri je napredek zdravljenja v zadnjih 20 letih v Sloveniji največji, še posebej to velja za hujše oblike – biološka zdravila so pomenila pravo revolucijo na tem področju. Najsodobnejša biološka zdravila lahko začnejo delovati v nekaj tednih po začetku zdravljenja, v polni meri pa se učinek praviloma razvije v nekaj mesecih. Prav tako so ta zdravila zelo učinkovita, saj znaten delež bolnikov lahko pričakuje izboljšanje kože na raven pred boleznijo ali pa vsaj bistveno izboljšanje, da ostanejo le sledovi na koži. 

Prisluhnite pogovoru s specialistom dermatologom

V podkastu Medical Orbit smo gostili prof. dr. Tomaža Lundra, specialista dermatologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.
 


Pogovor je tekel o naslednjih temah: 

  • Kako luskavico prepoznamo in v kakšnih primerih naj gre nekdo k zdravniku (prvi znaki in tisti, ki že imajo diagnozo)
  • Kateri so tipi luskavice in kako jih diagnosticiramo
  • Kako luskavica vpliva na življenje posameznika
  • Možnosti zdravljenja v Sloveniji: napredek v zadnjih letih in najsodobnejša zdravila
  • Varnost zdravil za luskavico
  • Učinkovitost in pričakovanja glede zdravljenja
  • Kako lahko posameznik sam pripomore k boljšemu obvladovanju luskavice
  • Kako naj bolniki z luskavico spremljajo bolezen in kako naj se pripravijo na obisk pri zdravniku
  • Pomen medsebojne pomoči obolelih in delovanje Društva psoriatikov Slovenije

Viri: 
1: Društvo psoriatikov Slovenije: drustvo-psoriatikov.si/knjiga-psoriaza-luskavica/ (dostop: september 2023)
2: »Če psoriaza ni ustrezno zdravljena, v organizmu svojo pot skrivaj nemoteno nadaljuje proces drugih obolenj ...« www.zdravstveniportal.si/zdravje/bolezni/808/psoriaza-tomaz-lunder (dostop: september 2023)
SI-PSO-0923-002