DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA SPREMLJANJE LUSKAVICE IN SODELOVANJE...

Spremljanje luskavice in sodelovanje bolnika pri zdravljenju

Luskavica je kronična, imunsko pogojena, vnetna bolezen, pri kateri se izmenjujejo zagoni in obdobja kliničnega izboljšanja bolezni. Zato je pomembno, da jo bolniki spremljajo in so pozorni, kdaj in zakaj se jim stanje poslabša oziroma izboljša. Te informacije so lahko zelo dobrodošle, zato naj jih ob pregledu delijo s svojim dermatologom, da bodo morda lahko v dodatno pomoč pri odločitvah o zdravljenju. Tudi na splošno je vloga posameznika pri obvladovanju luskavice zelo pomembna.

Za izboljšanje stanja oziroma v namen zdravljenja luskavice bolnikom običajno najprej svetujemo in predpišemo lokalno terapijo – kreme, mazila, gele ali losjone, ki jih morajo nanašati na obolela mesta po prejetih navodilih. Torej, če želijo izboljšati stanje, je v prvi fazi to nedvomno v obliki aktivnega sodelovanja pri izvajanju lokalne terapije. Če gre za mesta, ki jih sami ne morejo doseči, kot sta denimo hrbet in lasišče, je potrebna pomoč oziroma sodelovanje svojcev, včasih celotne družine,

pojasnjuje doc. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., specialistka dermatologije iz UKC Ljubljana.

Bolniki s težjimi oblikami luskavice pa imajo praviloma predpisano sistemsko obliko zdravljenja; zdravila v obliki tablet, kapsul, morda injekcij. V tem primeru se morajo naučiti, kako prejemati zdravilo, in to redno izvajati. Tu je prav tako njihova vloga zelo pomembna – če denimo izpuščajo odmerke zdravil, zdravljenje ne bo tako ali sploh ne bo učinkovito. Tisti, ki imajo veliko željo po doseganju izboljšanja bolezni, običajno zelo dobro sodelujejo.

Dejavniki poslabšanja luskavice niso vedno enaki

Pri luskavici je težko vnaprej napovedati, kako bo potekala – nekateri ljudje poleti, navadno zaradi ugodnega vpliva sončnih žarkov na bolezen, praktično nimajo simptomov in se jim težave pojavljajo le pozimi, pri drugih se ob okužbi ali kmalu po okužbi s streptokoki (npr. angina) pojavi kapljična (gutatna) oblika luskavice, ki ob ustreznem zdravljenju okužbe in lokalni ali fototerapiji izgine in se do ponovne streptokokne okužbe ne ponavlja. Nekaterim se bolezen poslabša zaradi dejavnikov, kot so stres, različna zdravila, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in podobno.

Doc. dr. Starbek Zorko zato poudarja, naj se bolniki opazujejo in se dejavnikom, ki pri njih poslabšajo bolezen, poskusijo izogniti. Poleg zdravljenja tako lahko sami vplivajo na potek bolezni. Svoja opažanja naj povedo dermatologu, saj so to pomembne informacije za oceno trenutnega zdravljenja in odločitve o nadaljnjem zdravljenju.

Spremljati je treba tudi težave, ki niso (le) na koži

Pri luskavici gre za vnetje, ki se seveda najbolj očitno kaže na koži s tipičnimi vnetimi in luščečimi spremembami, vendar vnetje pri bolniku poteka v celem telesu, zato imajo bolniki z luskavico, predvsem tisti s težjimi oblikami, tudi pogostejše druge bolezni, ki so luskavici pridružene. Med najpogostejšimi pridruženimi boleznimi je psoriatični artritis, ki prizadene predvsem sklepe. Doc. dr. Starbek Zorko še navaja, da so raziskovalci s slikovno diagnostiko potrdili vnetje v stenah večjih žil in zato luskavico povezujemo s pogostejšimi srčno-žilnimi boleznimi. Pogostejši je tudi srčni infarkt, še zlasti pri tistih, ki imajo težjo obliko in niso ustrezno zdravljeni. Zaradi luskavice se pogosteje pojavljajo še presnovne bolezni (diabetes, presnovni sindrom, debelost ipd.). Ljudje z luskavico in njihovi dermatologi naj zato redno spremljajo omenjene pridružene bolezni in se po potrebi pogovorijo s svojim zdravnikom, ki jih bo napotil k drugim specialistom.

Prisluhnite pogovoru s specialistko dermatologije

V podkastu Medical Orbit smo se o zdravljenju luskavice pogovarjali z doc. dr. Matejo Starbek Zorko, specialistko dermatologije iz UKC Ljubljana.

     

    Pogovor je tekel o naslednjih temah:

    • Zakaj je vloga bolnikov pri zdravljenju luskavice tako pomembna
    • Kako naj spremljajo napredovanje in potek svoje bolezni
    • Kateri so najpogostejši dejavniki poslabšanja bolezni
    • Katere druge simptome in možne težave naj spremljajo bolniki
    • Kdaj bolniki potrebujejo pomoč drugih specialistov
    • Kako lahko (poleg zdravil) še izboljšamo obvladovanje luskavice
    • Vpliv življenjskega sloga na učinkovitost zdravljenja
    • Pomen medsebojne podpore bolnikov

     

    Ostali članki in podkasti o luskavici.

    Obiščite spletno stran Društva psoriatikov Slovenije.

    SI-PSO-1023-002