DOMOV BOLEZNI VSE OSTALO V KATEGORIJI... IMAM REVMO, A ... REVMA NIMA MENE!

Imam revmo, a ... revma nima mene!

Za revmo zbolijo le starejši ljudje. Revma ni resna bolezen, razen bolečin ni veliko posledic za bolnike, kaj šele, da bi kdo postal invalid. Revmo dobimo, če sedimo na hladnih tleh, hodimo po dežju ali smo dalj časa na prepihu …

Rokavica, ki posnema revmatizem, iz prve roke

To je le nekaj stereotipov in zmot o revmatičnih obolenjih. Z vnetnimi revmatičnimi boleznimi v Sloveniji živi med 40 tisoč in 60 tisoč ljudi, kar 230 tisoč oziroma 11 odstotkov populacije pa ima različne revmatične bolezni v širšem smislu. Poleg prizadetosti sklepov oziroma gibal te bolezni lahko prizadenejo celo telo, tudi kožo, mišice, čutila, živčevje in druga tkiva ter notranje organe. Predsednik Društva revmatikov Slovenije Andrej Gregorčič opozarja: »Revmatične bolezni nam povzročajo velike telesne težave in omejitve, zaradi napredujoče narave bolezni so med nami žal še vedno tudi invalidi. Za uspešno obvladovanje in preprečevanje trajnih nepovratnih posledic revmatizma je torej ključno hitro odkrivanje in diagnosticiranje, ustrezna terapija in aktivno sodelovanje bolnika.« Zato v Društvu revmatikov Slovenije vsako leto ob svetovnem dnevu revmatikov (12. oktobra) izvedejo kampanjo ozaveščanja javnosti o bolezni in težavah bolnikov. Pri tem opozarjajo na problematiko zdravstvene obravnave in socialnega položaja revmatikov. Letošnji osrednji dogodek s sloganom Imam revmo, a ... revma nima mene! je potekal v središču Ljubljane v soboto, 10. oktobra dopoldan.

Kdor je želel, je lahko s pomočjo posebne rokavice, ki posnema revmatizem, iz prve roke preizkusil, kako težka postanejo običajna vsakdanja opravila, kot so odpiranje steklenic, pisanje ali pobiranje predmetov. 

Člani društva so delili svoje izkušnje, specialist revmatolog, medicinska sestra in delovna terapevtka so odgovarjali na vprašanja obiskovalcev, prav tako je bilo vsem na voljo dodatno informativno gradivo. Kdor je želel, pa je lahko s pomočjo posebne rokavice, ki posnema revmatizem, iz prve roke preizkusil, kako je živeti z revmo in kako težka lahko postanejo običajna vsakdanja opravila, kot so odpiranje steklenic, pisanje ali pobiranje predmetov. Preizkusili pa so lahko tudi posebno prilagojene pripomočke, ki so za vse preveč revmatikov nepogrešljiv del vsakdana.