DOMOV BOLEZNI ZA ZDRAVE KOSTI SODELOVANJE BOLNIKA PRI ZDRAVLJENJU...

Sodelovanje bolnika pri zdravljenju osteoporoze je ključno za uspeh

Osteoporoza prizadene kar 27,5 odstotka žensk nad petdesetim letom starosti, pri moških nad šestdesetim letom je ta delež 14,6-odstoten. S starostjo delež osteoporoze narašča in v starostnem obdobju 80–89 let je skoraj 50-odstoten. Najpogostejša mesta zlomov so zgornji del stegnenice (predel kolka), zapestje in prsna vretenca hrbtenice.

zdravljenje osteoporozeOsteoporoza ne pomeni le zdravstvenega, temveč – zaradi visokih stroškov oskrbe bolnikov po zlomih – tudi ekonomsko breme vsake družbe. Kljub temu merjenje kostne gostote v Sloveniji ni del rutinskega preverjanja in mora vsaka posameznica zato sama poskrbeti za meritev.

Kdo je še posebej ogrožen in kdaj na pregled

Pregled pri osebnem zdravniku in posvet o tveganju za osteoporozo potrebujejo vse bolnice nad 65 let, ki imajo v družinski anamnezi zlom kolka pri prejšnji generaciji (mama), so kadilke, veliko sedijo ali morajo celo veliko ležati, ki ne uživajo dovolj kalcija in so vitke postave. Tudi bolnicam, ki so imele zgodnji začetek menopavze (pred 45. letom) in niso prejemale hormonske nadomestne terapije, priporočamo posvet pri zdravniku za oceno tveganja za nastanek osteoporoze.

Pri meritvah za osteoporozo se pogosto pojavi diagnoza osteopenije. Pri teh bolnicah je kostna gostota že zmanjšana, vendar še ne toliko, da bi bilo potrebno zdravljenje z zdravili. Take bolnice vsekakor potrebujejo redne kontrole vsaki dve leti in vse preventivne ukrepe za preprečevanje zmanjševanja kostne mase.

Preventiva

S pravilno preventivo je mogoče veliko zlomov pravočasno preprečiti s preprostimi ukrepi. Mednje spadajo opustitev kajenja, redna telesna vadba, pravilna prehrana z zadostno količino kalcija in vitamina D, normalen indeks telesne mase.

Kajenje ima ogromno negativnih učinkov na organizem in eden od njih je tudi osteoporoza; ta je mnogo pogostejša pri kadilkah kot nekadilkah iste starostne skupine. Telesna vadba ne sme biti prenaporna ali prezahtevna. Pomembne so vsakodnevne telesne dejavnosti, po možnosti vsaj v začetku pod nadzorom vaditelja. Primerne so tudi lahke uteži.

Pravilna prehrana mora vsebovati zadostne količine kalcija, kar pri rizičnih skupinah (osteopenija, že dokazana osteoporoza) pomeni 1–1,5 g/dan. En gram kalcija vsebujejo npr.  štirje kozarci nemastnega mleka ali sirotke ali 100 g sira. Odmerki v kalcijevih preparatih so odvisni od preparata in jih je treba preveriti, saj odmerki, ki so večji od priporočenih, ne koristijo pri preventivi ali zdravljenju. Pomemben je tudi zadosten vnos vitamina D. Najprimernejši naravni vir so ribe oz. ribje olje. Osebe, starejše od 70 let, predstavljajo rizično skupino za uživanje nezadostne količine vitamina D. Zato jim glede na priporočilo zdravnika priporočamo 400 do 800 mednarodnih enot (IE), kar ustreza 10 do 20 µg (mikrogramom) vitamina D na dan, enako kot ga priporočamo za preprečevanje zlomov v zimskem času. Oskrbovancem domov starejših občanov priporočamo vse leto 600 IE vitamina D in kalcijeve nadomestke.

Zdravljenje osteoporoze

Kadar vse to ne zadostuje in so izmerjene vrednosti kostne mase v področju osteoporoze, je potrebno zdravljenje s specifičnimi zdravili. Danes so na voljo številna zdravila za  zdravljenje osteoporoze. Kot pri vseh boleznih tudi pri tej velja, da mora biti izbor zdravila individualen in mora upoštevati značilnosti bolnika in njegove preference. Za uspešno zaščito pred zlomi mora biti zdravljenje dolgotrajno, bolnik mora jemati predpisana zdravila redno in po posebnem režimu.

Redno in pravilno jemanje zdravil je pogoj za uspešno zdravljenje osteoporoze

Zavzetost za zdravljenje osteoporoze je po raziskavah podobna kot pri drugih kroničnih boleznih, saj že v prvem letu zdravljenja približno polovica bolnic preneha jemati zdravil brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom. Odvisna je sicer od predpisanega zdravila, saj neželeni učinki zdravljenja pomembno vplivajo na opustitev zdravila. Med najpogosteje predpisanimi zdravili za zdravljenje osteoporoze – bisfosfonati – so naredili primerjavo med zdravilom, ki se ga jemlje tedensko, in zdravilom, ki se ga jemlje samo enkrat na mesec. Ugotovili so, da je število bolnic, ki po šestih mesecih še vedno redno jemljejo zdravilo, kar za 47 odstotkov večje pri tableti, ki jo je treba vzeti enkrat na mesec. Slovenska raziskava je pokazala, da so bolnice ugodno sprejele zamenjavo dnevnega bisfosfonata na tedenskega. Pričakovati je torej, da bo zamenjava na mesečnega še dodatno dvignila adherenco zdravljenju.

Bolnice prepogosto ne razumejo pomena jemanja zdravil, saj so zanje simptomi osteoporoze v začetnih fazah oziroma do zloma pravzaprav nezaznavni. Učinek zdravljenja – zmanjšanje tveganja za zlom – je za bolnice precej teoretičen in jim ne daje občutka, da je zdravljenje uspešno. Po drugi strani pa zdravila, ki se jih jemlje po zahtevnejšem režimu in dražijo prebavni trakt, zmanjšujejo motivacijo bolnic za zdravljenje. Idealno zdravilo mora torej imeti dokazane učinke na preprečevanje osteoporoze, malo neželenih učinkov pri jemanju in režim jemanja, ki kar najmanj moti bolnikovo življenje. Tako je mesečna tableta bisfosfonata novost, ki je korak naprej pri zdravljenju osteoporoze, saj združuje učinkovitost in preprostost.

Vloga zdravnika ni le določitev terapije

Prav vztrajno padanje adherence je značilno za dolgotrajno zdravljenje osteoporoze, ko ljudje zaradi zmanjšane motiviranosti za zdravljenje prenehajo jemati zdravilo in ponj preprosto ne pridejo. Vloga zdravnika pri zdravljenju osteoporoze torej ne sme biti le predpisovanje zdravila, temveč tudi spremljanje in vzpodbujanje bolnika, da vztraja pri predpisani terapiji, ter posredovanje ustreznih informacij, zakaj je takšno preventivno zdravljenje potrebno. Pri tem nam pomagajo združenja bolnikov z osteoporozo, ki svojim članom zagotavljajo kakovostne informacije in jih z različnimi podpornimi programi motivirajo k visoki adherenci, ki je temelj uspešnega zdravljenja.

Dobro je vedeti:

  • Kalcij in vitamin D sta za izgradnjo in trdnost kosti odločilnega pomena vse življenje.
  • Odrasli potrebujemo 1000 mg kalcija in 400 IE vitamina D na dan.
  • Do 35. leta starosti dosežemo svojo maksimalno kostno maso, ki je večinoma odvisna od vnosa kalcija v mladosti.
  • Raziskave kažejo, da z dodajanjem kalcija in vitamina D lahko zavremo starostno, z leti povezano zmanjševanje kostne mase in omilimo nevarnost za zlome.
  • Zdravila, ki jih pri ugotovljeni osteoporozi predpiše zdravnik na recept, delujejo predvsem z zaviranjem procesov razgrajevanja kostnine, kalcij in vitamin D pa okrepita mineralizacijo nove kostnine, ki nastaja vse življenje.
  • Vitamin D z zvečanjem mišične moči in stabilnosti zmanjšuje padce, ki so najpomembnejši povzročitelji zlomov kolka.
  • Zadosten vnos kalcija in vitamina D tvori osnovo zdravljenja osteoporoze in je obvezen dodatek pri zdravljenju z antiresorpcijskimi zdravili.
  • Zadosten vnos kalcija bolniki le redko dosežejo s prehrano, zato priporočamo dodatek kalcija v obliki tablet.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 10, april 2007.