DOMOV BOLEZNI ZA ZDRAVE KOSTI PRVO DRUŠTVO BOLNIKOV Z OSTEOPOROZO JE...

Prvo društvo bolnikov z osteoporozo je imelo sedež v moji kuhinji

Ali kako je nastalo prvo društvo bolnikov z osteoporozo

Po treh letih "druženja" v njeni ordinaciji sva se s prof. dr. Andrejo Kocijančič že tako dobro poznali, da mi je predlagala, naj ustanovim društvo bolnic z osteoporozo. Zdravniki so že imeli svoje Osteološko društvo, bolniki pa še nismo bili povezani. Ker sem se takrat že upokojila, sem se nad predlogom kar navdušila in s pomočjo poznanstev in predvsem medijev, ki so objavili vabilo na prvi sestanek marca 1997, nabrala prvih 50 članic. Tako smo ustanovili Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana, sama pa sem postala predsednica tega društva.

Na omenjeni prvi sestanek je k sreči prišla tudi prof. Kocijančičeva, saj si sama še nisem prav dobro predstavljala, kaj se bomo sploh šli, in nam predstavila smernice za delovanje. Potem smo se kar vrgle na delo. Dr. Kocijančičeva me je povezala tudi z dr. Radkom Komadino iz Celja, ki se je požrtvovalno vozil predavat ljubljanskim članicam.

Ker je bilo društvo bolnikov ustanovljeno znotraj zdravniškega Osteološkega društva, je bilo skorajda nemogoče dobiti kakršno koli finančno pomoč, zato smo se osamosvojili. Spet je priskočila na pomoč prof. Kocijančičeva, ki me je povezala s farmacevtskim podjetjem MSD (Merck Sharp & Dohme). Ta nam je resnično pomagal od vsega začetka, celo s pisarniškim materialom. Ustanovitev našega društva je namreč sovpadla s prihodom zelo učinkovitega zdravila tega proizvajalca na slovenski trg. To je bil alendronat, ki se je takrat še jemal vsak dan. Pozneje je jemanje olajšal tedenski odmerek, pred dvema letoma pa so mu dodali še vitamin D in v taki obliki je zdravilo fosavance na trgu danes.

Julija 1997 smo se v društvu prvič pridružili drugim državam, ki so v okviru Svetovnega dne osteoporoze začele opozarjati na problematiko te bolezni. S pomočjo dr. Marka Demšarja in ob podpori zgoraj omenjenega podjetja smo celo omogočili prve brezplačne ultrazvočne meritve kostne gostote. Z veseljem povem, da smo dogodek ocenili kot zelo uspešen.

Oktobra 1998 je Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) organizirala drugi Svetovni kongres osteoporoze v Oslu na Norveškem. MSD je omogočil udeležbo na tem srečanju trem našim članicam in tako je Slovenija postala del te mednarodne povezave. Tam smo dobile nove zamisli za delo, predvsem pa potrditev, da delujemo v pravi smeri.

Dober glas o našem društvu je segel tudi v druge slovenske kraje. Poklicale so me ženske, ki so želele ustanoviti podobno društvo tudi v svojem kraju. Do danes so se podobna društva ustanovila kar v šestnajstih slovenskih krajih. Povezani smo v Zvezo društev bolnikov Slovenije, ki danes šteje že skoraj 6000 članov.

Letos mineva že deset let od ustanovitve ljubljanskega društva in ob obletnici bomo ob svetovnem dnevu osteoporoze primerno praznovali!

Gospa Vera Grunfeld, profesorica kemije, je bila predsednica ljubljanskega društva od ustanovitve marca 1997 do marca 2001. Takrat je bila ustanovljena Zveza društev bolnikov z osteoporozo; tej je nato predsedovala dve leti. Gospa Vera Grunfeld je še vedno zelo aktivna članica in sodeluje tudi pri organizaciji svetovnega dne osteoporoze.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 15, oktober 2007.