DOMOV BOLEZNI ZA ZDRAVE KOSTI POMEN VITAMINA D PRI ZDRAVLJENJU...

Pomen vitamina D pri zdravljenju osteoporoze

Zanimanje za vitamin D se je v zadnjem desetletju iz več razlogov močno okrepilo. V sklopu epidemiologije osteoporoze so začeli znova preverjati njegov vpliv na metabolizem kosti, hkrati pa so ugotovili »epidemiologijo« pomanjkanja tega hormona predvsem pri starejši populaciji. Med bolniki z osteoporozo je pomanjkanje vitamina D še izrazitejše.

Ob povečanem zanimanju in raziskovanju vitamina D pa so odkrili tudi njegove številne pozitivne zunajkostne učinke, ki se nanašajo na imunski sistem, rakaste bolezni in mišice. Vitamin D povečuje mišično moč. Izboljšuje gibalne sposobnosti, s tem pa zmanjšuje nevarnosti padcev in zlomov, ki so predvsem v starosti vse pogostejši.

Pomanjkanje vitamina D je zelo razširjeno posebno med starejšimi ljudmi. Vitamin D nastaja pod vplivom sončnih žarkov, pri nas le od aprila do oktobra, in to le, če se za krajši čas (10 do 15 minut) izpostavimo soncu med 10. in 16. uro brez zaščitnega faktorja. Izpostavljanje soncu v zmernih količinah pa je v starejšem obdobju, ko postaja mobilnost manjša, čedalje redkejše (manj izhodov, vezanost na posteljo oz. sobo). Tudi vreme v jesensko-zimskih mesecih dodatno pripomore k pomanjkanju »osončenosti«. Zato tudi v naši populaciji pri večini opažamo nezadostne zaloge vitamina D.

V pilotski raziskavi na Kliničnem oddelku za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana smo pri 79 % bolnic odkrili nezadostne zaloge vitamina D. Serumske koncentracije vitamina D – 25(OH)D3 so bile pod spodnjo konservativno mejo 50 nmol/l.

Tudi s hrano (predvsem z ribami in ribjimi izdelki) ne zagotavljamo zadostnih količin  vitamina D.

Vitamin D povečuje mišično moč. Izboljšuje gibalne sposobnosti, s tem pa zmanjšuje nevarnosti padcev in zlomov, ki so predvsem v starosti vse pogostejši.

Edina možnost večanja zalog vitamina D in zagotavljanja ugodnosti za organizem je dodajanje vitamina D bodisi s prehranskimi dopolnili, ki poleg holekalciferola – vitamina D3 – vsebujejo še kalcij, bodisi z zdravilom, ki vsebuje holekalciferol. Pri zdravljenju osteoporoze sta  vitamin D in kalcij obvezen dodatek zdravilom za osteoporozo. Na žalost pa se tega ne zavedajo niti vsi zdravniki, in še tisti bolniki, ki jim predpišejo vitamin D, ga pogosto opuščajo. Pri oslabljenem delovanju ledvic (odpoved III. stopnje) pa je nujno dodajati aktivno obliko vitamina D – alfakalcidiol ali kalcitriol.

Dnevne potrebe po predstopnji vitamina D – holekalciferola – so  800 do1000 enot (20 do 25 μg). Pri tem moramo poudariti, da pri nadomeščanju s holekalciferolom praktično ne more priti do predoziranja oz. zastrupitev, saj tudi deset- ali dvanajstkratne prekoračitve dnevnih odmerkov v večtedenskih intervalih ne privedejo do neželenih učinkov. Zdravljenje z neaktivno obliko vitamina D, holekalciferolom, je torej varno, saj je terapevtsko okno izredno široko.

Skrb vzbujajoče je dejstvo, da imamo epidemijo pomanjkanja vitamina D. Zato je treba ozavestiti same bolnike o pomenu nadomeščanja vitamina D. To je pomembno tudi za vse tiste, ki osteoporoze še nimajo, pa so ogroženi, saj vitamin D deluje tudi preventivno. Vitamin D in kalcij sta torej kombinacija, ki je pri populaciji s pomanjkanjem vitamina D že osnova za preprečevanje osteoporoze oz. osteopenije. Priporočamo 1000 mg kalcija in 800 enot vitamina D3 dnevno, razdeljeno v dva odmerka. Pri bolj izraženih oblikah osteoporoze pa se tej kombinaciji priključijo še specifična zdravila za osteoporozo – in poudarek je na »priključijo« in ne »zamenjajo«.

Vitamin D in kalcij sta torej kombinacija, ki je pri populaciji s pomanjkanjem vitamina D že osnova za preprečevanje osteoporoze oz. osteopenije.

Pri bolnicah z osteoporozo smo na Kliniki za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC v Ljubljani pred začetkom zdravljenja določevali serumske koncentracije vitamina D. Nato so začele zdravljenje z bisfosfonatom  in z dvema žvečljivima tabletama Eumeda CalciumD3 dnevno. Po šestih mesecih smo znova določili serumske koncentracije vitamina D in vrednosti so bile pomembno višje kot pred začetkom zdravljenja (gl. graf). Bolnice so preparat odlično prenašale.

Doc. dr. Marija Pfeifer, dr. med., spec. internist-endokrinolog s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Kliničnega centra v Ljubljani, pravi: "S hrano ne zaužijemo dovolj vitamina D, zato je njegovo dodajanje za bolnice z osteoporozo zelo pomembno. Dodatke vitamina D lahko jemljemo tudi enkrat tedensko, tako da skupaj zaužijemo sedem dnevnih odmerkov. Tako jemanje je enakovredno vsakodnevnemu jemanju. To vedenje so uporabili proizvajalci zdravila za osteoporozo, ki so izdelali kombinacijo učinkovitega zdravila in večjega enotedenskega odmerka vitamina D. Zdravilo (fosavance 5600) ima odmerek vitamina D prilagojen novim priporočilom. Kombinacija zdravila in ustrezne količine vitamina D v enem pripravku bolniku olajša zdravljenje, poveča njegovo sodelovanje in tako izboljša učinke zdravljenja."

"Za zdravljenje osteoporoze zdaj tudi zdravniki v Evropi priporočamo dnevni vnos vsaj 800 enot vitamina D namesto prejšnjih 400 enot. Po potrebi in na začetku zdravljenja lahko tudi več. Pokazalo se je namreč, da ima vitamin D večji terapevtski pomen, kot smo prej verjeli. Novo priporočen vnos vitamina D je določen ne glede na izpostavljenost soncu, letni čas ali dodatno uporabo multivitaminskih pripravkov," je povedal prof. dr. Janez Preželj, dr. med., spec. internist endokrinolog s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Kliničnega centra v Ljubljani.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 26, oktober 2008.