DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE ZARADI SRAMU PO TABLETE NA SPLET

Zaradi sramu po tablete na splet

prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog, Splošna bolnišnica Celje prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog, Splošna bolnišnica Celje

Rezultati ene od novejših raziskav o spolnem vedenju, ki jo je za Eli Lilly izvedla agencija SKIM Healthcare, so pokazali, da imamo Slovenci kar pogosto spolne odnose. V raziskavi je sodelovalo nekaj več kot tisoč Slovenk in Slovencev, ki so v razmerju. Skoraj polovica od njih ima spolne odnose vsaj dvakrat na teden. Spolno aktivni pa so tudi starejši od 60 let, saj imajo v povprečju spolne odnose enkrat na teden. V nasprotju s splošnim prepričanjem se torej spolnost v tej starosti ne konča.

Slabše pa smo se odrezali, ko pride do težav in je treba poiskati pomoč. Slovenke in Slovence nekoliko bolj kot sodelujoče v raziskavi iz večine drugih držav obremenjuje občutek sramu, ko gre za pogovor o spolnih zdravstvenih težavah z zdravnikom, pa tudi s partnerko.

Še večja ovira je občutek sramu pri nakupu tablet, ki so namenjene zdravljenju motnje erekcije. Petina od vprašanih Slovencev, ki so že uporabili tablete za zdravljenje motnje erekcije, je te kupilo preko spleta. Kot razlog za to jih je kar tri četrtine navedlo občutek sramu v lekarni. To je problem, saj so zdravila za zdravljenje motnje erekcije na voljo le na recept, takšna zdravila pa lahko dobimo le v lekarnah. Lekarne namreč zdravil na recept ne smejo prodajati preko spleta. Nakup takšnih zdravil preko spleta je zato zelo tvegano početje, saj nikoli ne vemo, kaj so nam v resnici prodali. Lahko so navadni bombončki v obliki tablet, lahko je v njih premalo ali preveč učinkovine ali pa so v njih celo kakšne strupene snovi. Zato ne kupujte zdravil preko spleta, saj je velika verjetnost, da boste kupili neučinkovite ali celo zdravju škodljive ponaredke. Je pa splet lahko koristen vir informacij, vendar morate biti pri tem pozorni, kdo je te informacije pripravil.

Ko moški vidijo, da obstaja rešitev za njihove težave z erekcijo, lažje zberejo pogum in o tem spregovorijo tudi z zdravnikom.

Na repu po uporabi tablet za zdravljenje motnje erekcije

Sicer je ta raziskava še pokazala, da smo v Sloveniji bolj pri repu držav, ko gre za uporabo zdravil za zdravljenje motnje erekcije. V Sloveniji se zaradi motnje erekcije zdravi za polovico manj moških, kot je povprečje med sodelujočimi iz vseh 14 držav, ki so bile vključeno v raziskavo. V povprečju je med vsemi sodelujočimi v raziskavi tablete za zdravljenje motnje erekcije že uporabilo 16 % moških, za Slovenijo pa ta odstotek znaša le 8 %. Nižji odstotek ima le še Portugalska s 5 %. Najvišji odstotek moških, ki so že kdaj vzeli zdravilo za zdravljenje motnje erekcije, je v ZDA (29 %), sledita Kanada (20 %) in Mehika (prav tako 20 %).

Več, kot se tudi v medijih govori in piše o tem, večja je spodbuda moškim, parom, da tudi sami spregovorijo in poiščejo pomoč.

Ti odstotki nekako sovpadajo tudi z odgovori o tem, ali so se sodelujoči v raziskavi o težavah v spolnosti že kdaj pogovorili z zdravnikom. V Sloveniji se je z zdravnikom o tem pogovorilo le 13 % anketirancev, hkrati pa jih je le 15 % priznalo, da jim je preveč nerodno, da bi se o tem pogovorili. V zda, Kanadi in Mehiki se je o spolnih težavah z zdravnikom že pogovorilo okrog 30 do 35 % anketirancev. Približno 40 % Čehov pa je v raziskavi priznalo, da jih je o težavah v spolnosti preveč sram govoriti z zdravnikom. Praktično v vseh državah pa anketiranci pravijo, da težave v spolnem življenju oziroma konkretno motnja erekcije lahko obremeni odnos med partnerjema. To kaže na potrebo po odkritem pogovoru med partnerjema in pa tudi pripravljenost obeh na reševanje teh težav, ki so skupne. Motnja erekcije ni le problem moškega, je težava obeh partnerjev, saj vpliva na njuno spolno življenje in odnos.

»Boli me glava« ni med najpogostejšimi izgovori

Rezultati raziskave so me malo presenetili v tem, da glavobol ni najpogostejši izgovor, ki ga ženske ali moški uporabljajo v izogib spolnim odnosom. Dobra polovica Slovenk in skoraj tretjina Slovencev v raziskavi je priznala, da zaradi zdravstvenih težav uporabljajo izgovore, da bi se izognili spolnim odnosom. Pri obeh je najpogostejši izgovor utrujenost (79 %), bolj pogost izgovor od glavobola (11 %) so na primer tudi bolečine v sklepih (13 %).

Slovenke in Slovence nekoliko bolj kot sodelujoče v raziskavi iz večine drugih držav obremenjuje občutek sramu, ko gre za pogovor o spolnih zdravstvenih težavah z zdravnikom, pa tudi s partnerko.

Moški pogosteje sumijo, da partnerke uporabljajo izgovore, vendar pri tem ne posumijo, da bi v ozadju lahko bile zdravstvene težave. Ženske pa bolj verjetno posumijo, da so v ozadju izgovorov ali zdravstvene težave ali pa varanje.

Čeprav raziskava kaže, da Slovenci nismo ravno med najbolj odprtimi za pogovor o spolnosti in precej pogosto uporabljamo izgovore, pa opažam, da se ta zadrega iz leto v leto počasi vendarle zmanjšuje. Več, kot se tudi v medijih govori in piše o tem, večja je spodbuda moškim, parom, da tudi sami spregovorijo in poiščejo pomoč. S tem, ko moški vidijo, da obstaja rešitev za njihove težave, lažje zberejo pogum in o tem spregovorijo tudi z zdravnikom. Urologi se s to temo srečujemo dnevno. Pomembno pa je, da se o spolnih motnjah izobražuje tudi zdravnike, da jim ni nerodno z bolniki odpirati teh tem.

Zdrava spolnost je spontana

Ljudje spolnosti ne načrtujemo, kar potrjujejo tudi odgovori tako rekoč vseh, ki so sodelovali v omenjeni raziskavi. Devet od desetih vprašanih pravi, da je spolnost zanje spontana aktivnost, ki je ne načrtujejo vnaprej. Velika večina Slovenk in Slovencev, ki so sodelovali v raziskavi, ima redne spolne odnose, in sicer v povprečju enkrat ali dvakrat tedensko. Ti odnosi so spontani, zato bi lahko rekli, da to kaže tudi na dobre partnerske odnose. Pravzaprav se načrtovanje spolnih odnosov večinoma uporablja pri zdravljenju težav, na primer kot del psihoseksualne terapije, pa tudi pri zdravljenju motnje erekcije so bile najprej na voljo le tablete, ki se uporabljajo »po potrebi«. Te mora moški vzeti pol ure do eno uro pred spolnim odnosom, kar je torej terjalo načrtovanje. Danes pa obstajajo tudi takšne možnosti zdravljenja, ki parom ponovno omogočijo spontano spolnost.

Po raziskavi sodeč torej spolnost Slovencem veliko pomeni. Rekel bi, da spolnost pri nas ni več tabu tema, več poguma pa rabimo pri pogovoru in reševanju zdravstvenih težav v spolnosti. Nekako smo navajeni, da poskušamo takšne težave reševati sami, po možnosti na skrivaj, zato je internet tako privlačen. Vendar naj vas ta priročnost in anonimnost spleta ne zavede, da bi si sami odrejali terapijo za zdravljenje motnje erekcije. Tablete za zdravljenje motnje erekcije so z namenom na voljo le na recept, saj je najprej potreben pregled pri zdravniku, ki bo ocenil, ali je morda motnja erekcije posledica kakšne druge bolezni, ki bi jo tudi morali zdraviti. Tu lahko gre na primer za sladkorno bolezen, povišan krvni tlak ali druge srčno-žilne bolezni.

Če se moški zjutraj ne zbuja s penisom v erektivnem stanju, to lahko pomeni, da je raven njegovega testosterona nizka in da ima v telesu preveč ženskega hormona estrogena.

Kot sem že zapisal, je raziskava potrdila, da se tudi spolno življenje Slovencev po 60. letu ne konča in ostajajo spolno aktivni. V družbi starejših je zdravje pogosta tema debate – kakšen je pritisk, vrednost sladkorja v krvi ali pa pri moških tudi vrednost psa. Le redko kateri gospod pa se verjetno »pohvali «, da ima težave z erekcijo ali da za rešitev teh težav jemlje tablete. Upam, da bo ta raziskava opogumila še kakšnega Slovenca in Slovenko, da o svojih zdravstvenih težavah v spolnem življenju spregovori z zdravnikom, pa tudi s svojim partnerjem. Nobene potrebe ni, da bi se sramovali težav v spolnosti. Raje jih zaupajte partnerju in poiščite pomoč pri zdravniku. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 65, september 2012.