DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK KAKO RAVNATI, ČE POZABIMO...

Kako ravnati, če pozabimo kontracepcijsko tableto

Pri jemanju kombinirane oralne kontracepcije in progestagenske oralne kontracepcije, ki je na našem tržišču novost, je za kontracepcijsko učinkovitost izjemno pomembno dosledno jemanje kontracepcijskih tablet, saj ob rednem jemanju tablet zanosi le ena od tristotih žensk v letu dni jemanja. Pri pozabljeni oz. izpuščeni tableti pa se poveča tveganje za neželeno zanositev. Tveganje pri izpuščenih tabletah je večje pri jemanju tablet z zelo nizkim dnevnim odmerkom etinilestradiola (20 mikrogramov) ali če ženska izpusti tabletke na začetku ali koncu ciklusa (saj je takrat premor brez jemanja tablet najdaljši) in pri jemanju progestagenske kontracepcije. Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije tako predpisujejo različna ukrepanja glede na vsebnost hormonov v  kontracepcijskih tabletah.

kontracepcijaPri jemanju kombiniranih kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo 20 mikrogramov etinilestradiola (logest, harmonet, lindynette 20, yasiminelle, yaz) je ob eni izpuščeni tableti treba vzeti tableto takoj, ko se ženska spomni. Naslednjo tableto ženska vzame kot po navadi, tako da je lahko glede na čas jemanja treba vzeti dve tableti hkrati. Naslednjih sedem dni mora uporabljati še pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov. Nujna kontracepcija ni potrebna.

Če ženska pozabi vzeti dve tableti ali več tablet zaporedoma, jih naprej jemlje takoj, ko se spomni, tako da vzame zadnjo izpuščeno tableto in naslednjo tableto v tistem času kot po navadi. Če je pozabila dve ali več tablet zaporedoma v prvem tednu jemanja, je ob tem treba čim prej vzeti še nujno kontracepcijo (norlevo). Če je ženska pozabila dve ali več tablet zaporedoma v drugem tednu jemanja, nujna kontracepcija ni potrebna. Če pa je ženska pozabila dve ali več tablet zaporedoma v tretjem tednu jemanja, naj naprej jemlje tablete do konca zavojčka in nato začne nov zavojček takoj naslednji dan brez premora. Če jemlje tablete z 28-dnevnim režimom jemanja, izpusti morebitne placebo tablete. V vseh primerih pozabljenih tablet je treba naslednjih sedem dni uporabljati pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov.

Pri jemanju kombiniranih kontracepcijskih tablet s 30 do 35 mikrogramov učinkovine etinilestradiola (femoden, minulet, lindynette 30, yarina, stediril-m, rigevidon, microgynon, marvelon, tri-stediril, tri-regol, trinovum, cilest, diane 35) je pri eni ali dveh izpuščenih tabletah treba vzeti izpuščene tablete takoj, ko se ženska spomni. Naslednjo tableto ženska vzame kot po navadi, tako da je lahko glede na čas jemanja treba vzeti dve ali tri tablete hkrati. Pri tem je treba naslednjih sedem dni uporabljati pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov. Nujna kontracepcija ni potrebna.
Če ženska pozabi vzeti tri ali več tablet zaporedoma, nadaljuje jemanje takoj, ko se spomni, tako da vzame zadnjo izpuščeno tableto in naslednjo tableto ob tistem času kot po navadi. Če je pozabila tri ali več tablet zaporedoma v prvem tednu jemanja, je ob tem čim prej treba vzeti še nujno kontracepcijo. Če je ženska pozabila tri ali več tablet zaporedoma v drugem tednu jemanja, nujna kontracepcija ni potrebna. Če pa je ženska pozabila vzeti tri ali več tablet zaporedoma v tretjem tednu jemanja, naj tablete jemlje do konca zavojčka in nato začne nov zavojček takoj naslednji dan brez premora. Če ženska jemlje tablete z 28-dnevnim režimom jemanja, izpusti neaktivne (placebo) tablete. V vseh primerih pozabljenih tablet je treba naslednjih sedem dni uporabljati pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov.

Če je ženska pozabila vzeti tablete in med prvim normalnim premorom brez tablet ne dobi pričakovane menstruacije, je mogoče, da je noseča. Takrat se mora pred naslednjim začetkom jemanja tablet iz naslednjega zavojčka posvetovati z zdravnikom.

Omenjena shema je precej zapletena, na drugi strani pa je pomembno, da so navodila pri izpuščenih tabletah čim preprostejša. Zato smo slovenski ginekologi pripravili predlog priporočil oz. alternativno shemo za ukrepanje ob izpuščenih tabletah, ne glede na vsebnost hormonov v tabletkah. Predlog je še v strokovni razpravi in še ni potrjen. Po tem predlogu naj ženska ob eni izpuščeni tableti tableto vzame takoj, ko se spomni. Naslednjo tableto vzame kot po navadi, tako da je lahko glede na čas jemanja treba vzeti dve tableti hkrati. Nujna kontracepcija ni potrebna. Ob tem je treba naslednjih sedem dni uporabljati pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov. Če ženska pozabi vzeti dve tableti ali več tablet zaporedoma, vzame čim prej nujno kontracepcijo. Naslednji dan vzame tableto ob običajnem času in jemlje tablete redno do konca zavojčka. Če je ženska pozabila vzeti dve tableti ali več tablet zaporedoma v tretjem tednu jemanja, naj tablete jemlje do konca zavojčka in nato začne z jemanjem tablet iz novega zavojčka takoj naslednji dan, brez premora. Če jemlje tablete z 28-dnevnim režimom jemanja, izpusti neaktivne (placebo) tablete. V vseh primerih pozabljenih tablet je treba naslednjih sedem dni uporabljati pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov.

kontracepcijske tabletePri jemanju progestagenske oralne kontracepcije (npr. cerazette), ki se jemlje vsak dan neprekinjeno, brez enotedenskega premora, je prav tako pomemben poudarek na rednem jemanju tablet. Pri progestagenski oralni kontracepciji se kot pozabljena tableta šteje zamuda v jemanju tablet več kot 12 ur, torej če je med eno in drugo tableto minilo več kot 36 ur. V tem primeru ženska vzame tableto takoj, ko se spomni. Naslednjo tableto vzame takrat kot po navadi, tako da je lahko glede na čas jemanja treba vzeti dve tableti hkrati. Stališča glede potrebe po nujni kontracepciji niso popolnoma enotna, kajti če ima ženska spolne odnose v času brez zaščite, je morda uporaba nujne kontracepcije smiselna. Zato slovenski ginekologi predlagamo poenostavljeno alternativno shemo ukrepanja. Pri eni ali več zaporedoma pozabljenih progestagenskih tablet za več kot 12 ur naj ženska čim prej vzame nujno kontracepcijo. Naslednjo tableto pa vzame naslednji dan kot po navadi in jemlje tablete po ustaljenem režimu neprekinjeno. Pri tem je treba naslednjih sedem dni uporabljati pregradno metodo kontracepcije (kondom) ali se vzdržati spolnih odnosov. Predlog je še v strokovni razpravi.

Uporaba progestagenske nujne kontracepcije ima v primerjavi s klasično kombinirano nujno kontracepcijo manj neželenih učinkov, kot sta slabost ali bruhanje. Prav tako ni zdravstvenih kontraindikacij za njeno uporabo.

Kaj je nujna kontracepcija?

Nujna kontracepcija ali jutranja tabletka je metoda, ki v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Jutranja tabletka je hormonska kontracepcija, ki je znana tudi kot »postkoitalna kontracepcija«, »urgentna kontracepcija« ali »morning-after pill«. Tablete so na voljo v lekarnah, in sicer za starejše od 16 let brez recepta in za mlajše od 16 let z »belim receptom« zdravnika. V Sloveniji so z indikacijo nujna kontracepcija na voljo tablete Norlevo. Jutranja tabletka deluje tako, da prepreči ovulacijo, maternična sluz se zgosti in prepreči ugnezdenje že oplojenega jajčeca v maternici. Če pa je ženska že noseča, te nosečnosti jutranja tabletka ne more prekiniti. Jutranja tabletka ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami.

Kontracepcijske tablete

Uporaba kontracepcijskih tablet je trenutno ena najbolj razširjenih in uporabljanih metod kontracepcijske zaščite.

Večina kontracepcijskih tablet je kombiniranih. To pomeni, da vsebujejo estrogen in progestagen. Razmerje obeh hormonov oz. njunih derivatov je lahko stalno ali pa se spreminja v času mesečnega jemanja. Kontracepcijske tablete preprečujejo ovulacijo. Jemljejo se 21 dni zapored, nato sledi sedemdnevni premor in v tem obdobju nastopi menstruacijska krvavitev. Zaščita pred neželeno nosečnostjo je pri pravilnem jemanju 99,7-odstotna.

V Sloveniji so na voljo tudi kombinirane kontracepcijske tablete z 28-dnevnim režimom jemanja (24 + 4). Pri tem režimu jemlje ženska aktivne tablete s hormonom 24 dni, naslednje štiri dni pa jemlje tablete s placebom (neaktivne tablete). Ženska začne jemati tablete iz novega zavojčka naslednji dan po zadnji zaužiti neaktivni tableti.

Prav tako so na voljo kontracepcijske tablete, ki vsebujejo le progestagen, brez estrogena. Jemljejo se neprekinjeno: jemanju tablet iz enega zavojčka sledi brez premora  jemanje tablet iz drugega zavojčka. V vsakem zavojčku je 28 aktivnih tablet.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 28, december 2008.