DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI ZANOSITEV KO JE ŽE SKORAJ PREPOZNO ...

Ko je že skoraj prepozno ...

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm.

Jutranja tabletka je svoje ime dobila po času, ko se zavemo, da je ukrep v primeru nezaščitenega spolnega odnosa in nezaželene morebitne nosečnosti neizbežen. Strokovnejša (a manj pogosta) izraza zanjo sta tudi postkoitalna tabletka ali nujna kontracepcija. Gre za eno od možnosti za preprečitev nosečnosti, ki pa naj nam bo vse prej kot navada; jutranja tabletka naj namreč ne služi kot način kontracepcije, ampak zgolj kot izjemni ukrep za preprečitev možnosti zanositve.

Ovulacija in oploditev ali menstruacija

Da bi razumeli delovanje jutranje tabletke, moramo najprej razumeti menstrualni cikel. Ta se pri ženskah lahko razlikuje po trajanju, a ta odstopanja praviloma niso velika. Menstrualni cikel se začne s prvim dnem menstruacije, ki traja od 3 do 6 dni in pomeni luščenje zgornjega dela maternične sluznice. 

Če je vzrok jemanja jutranje tabletke izpuščena peroralna hormonska kontracepcija, naprej podrobno preberite priložena navodila za uporabo, saj je pomembno, v katerem delu ciklusa ste izpustili redno tabletko in jutranja ni vedno potrebna.

Ta se nato v ciklusu obnovi. Običajno 14.–16. dan menstrualnega cikla nastopi ovulacija, tj. obdobje v celem ciklusu, ko se iz jajčnikov sprosti jajčece. Le-to preživi v jajcevodih 48 ur, po tem času pa propade in nekje 14 dni po ovulaciji se ponovno pojavi menstrualna krvavitev. Do te pride, če se jajčece v svoji kratki življenjski dobi ne oplodi – v tem primeru pa oplojeno potuje po jajcevodih do maternice, kjer se ugnezdi v za to primerno odebeljeno maternično sluznico, ki se seveda posledično ne lušči in izloči kot menstruacija – ta znak izostanka menstrualne krvavitve pa je običajno eden od zgodnjih znakov za prepoznavanje nosečnosti.

Gledano realno so možnosti zanositve v enem menstrualnem ciklusu majhne, saj je v tem primeru treba ujeti trenutek ovulacije in v tem času imeti nezaščitene spolne odnose. A če je nosečnost nezaželena, je ne glede na rednost spremljanja lastnega menstrualnega ciklusa zaradi možnih odstopanj in seveda tudi zaradi psihično in fizično neprijetnih ukrepov za prekinitev nosečnosti jutranja tabletka včasih neizbežen ukrep.

Jutranja tabletka: kako deluje?

Jutranja tabletka je pravzaprav hormonska tabletka z učinkovino levonorgestrel. Ta deluje na enem od nivojev ob nastopu ovulacije, odvisno od tega, v kateri fazi ciklusa se jo vzame. Lahko prepreči nastop ovulacije, oploditev že sproščenega jajčeca ali pa spremeni lastnosti maternične sluznice in tako prepreči ugnezditev oplojenega jajčeca vanjo. V vsakem primeru se svetuje, da se jutranja tabletka vzame čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu, a ne kasneje kot 72 ur po njem. Njena učinkovitost naj bi bila največja do 24 ur po spolnem odnosu, potem pa začne padati. Ker gre za hormonsko tabletko, lahko vpliva na trenutni menstrualni cikel – menstruacija se lahko pojavi nekaj dni prej ali kasneje od pričakovane, lahko je obilnejša ali šibkejša. Če pride do več kot teden dni trajajočega izostanka menstruacije, je vsekakor treba opraviti nosečniški test kljub uporabljeni jutranji tabletki in se glede morebitne nosečnosti posvetovati z izbranim ginekologom.

Zdrava ženska, ki ne uporablja nobene od kontracepcijskih metod in ima redne spolne odnose, ima 90 odstotkov možnosti, da bo v roku enega leta zanosila.

Stranski učinki, ki se lahko pojavijo po jemanju jutranje tabletke, so redki in so običajno podobni tistim, ki lahko nastopijo tudi po začetku jemanja kontracepcijskih tabletk (slabost, vrtoglavica, napete prsi, glavobol, bolečine v trebuhu). Ti učinki največkrat v kratkem času minejo sami od sebe, in če se že pojavijo, se svetuje, da se počiva, dokler ne izzvenijo. Če se zgodi, da se jutranja tabletka izbruha, je treba vzeti novo. Pogosto jemanje jutranje tabletke ali celo večkratno jemanje v enem menstrualnem ciklusu se vsekakor odsvetuje, saj takšno početje poruši hormonsko ravnovesje v telesu in lahko spremeni ves menstrualni cikel ali povzroči večja nihanja v njem. Vsekakor je v takem primeru primerneje razmisliti o (ugodnejši) metodi trajne kontracepcije.

Poučevanje o varni in odgovorni spolnosti se začne že zelo zgodaj, praviloma prej, kot sploh postanemo spolno aktivni. Zato ni izgovora, da v spolnosti ne bi ravnali odgovorno. Jutranja tabletka naj bo tako uporabljena le v primeru, ko ostale metode kontracepcije zatajijo.Na slovenskem trgu je registrirana tudi jutranja tabletka, ki vsebuje ulipristal acetat in se jo lahko vzame tudi do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu (kar je sicer življenjska doba semenčic v ženskem telesu po odnosu) in deluje tako, da zavira ovulacijo (torej zakasni menstrualni cikel za 5 dni). Če ravno ne načrtujemo nosečnosti, pogosto ne vemo točnega časa nastopa ovulacije, zato so jutranje tabletke z levonorgestrelom pogosteje v rabi.

Če je vzrok jemanja jutranje tabletke izpuščena peroralna hormonska kontracepcija, naprej podrobno preberite priložena navodila za uporabo, saj je pomembno, v katerem delu ciklusa ste izpustili redno tabletko in jutranja ni vedno potrebna. Tudi če se jo vzame, je treba nadaljevati z jemanjem kontracepcijskih tabletk po shemi. Če dvomite v točnost svojega menstrualnega cikla ali je le-ta nereden, vsekakor uporabite jutranjo tabletko, če je to potrebno. Ni točnega pravila, kdaj je tabletko smiselno vzeti, a vsekakor je bolje, da se jo vzame, kot pa da se z nezaželeno nosečnostjo ukvarjamo, ko ta že nastopi. Jutranja tabletka nikakor ne prekine nosečnosti (njena uporaba v nosečnosti je celo kontraindicirana), ampak zgolj prepreči, da do nje sploh pride.

V povprečju bi zdrava ženska, ki ne bi uporabljala kontracepcije, v svojem življenju rodila več kot dvajset otrok.

V spolnosti ravnajmo odgovorno

Jutranja tabletka je na voljo v vseh lekarnah, za dekleta in ženske, starejše od 16 let, brez recepta, za mlajše pa beli recept predpiše izbrani ginekolog ali osebni zdravnik.

Poučevanje o varni in odgovorni spolnosti se začne že zelo zgodaj, praviloma prej, kot sploh postanemo spolno aktivni. Zato ni izgovora, da v spolnosti ne bi ravnali odgovorno. Jutranja tabletka naj bo tako uporabljena le takrat, ko ostale metode kontracepcije zatajijo (izpuščena hormonska tabletka, počen ali slabo nameščen kondom ipd.), in nikakor ne zaradi nepremišljenosti. Nobena jutranja tabletka nas namreč ne more zaščititi pred spolno prenosljivimi boleznimi in okužbo z virusom HIV!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 70, februar 2013.