DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK KONTRACEPCIJA NISO SAMO TABLETKE

Kontracepcija niso samo tabletke

Ob besedi hormonska kontracepcija večina najbrž pomisli na kontracepcijske tabletke. Vendar so na trgu, tudi v Sloveniji, že vrsto let tudi druge oblike hormonske kontracepcije. V zadnjem času so predvsem med dinamičnimi in zaposlenimi ženskami vse bolj priljubljene oblike, pri katerih se ni treba vsak dan spraševati: »Ali sem danes že vzela tabletko?« Po izkušnjah Jasne Kuhelj Recer, dr. med., spec. ginekologinje in porodničarke, iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, je denimo vaginalni obroček posebej priljubljen med mladimi ženskami, ki se še niso navadile na vsakodnevno jemanje kontracepcije.

Katere oblike hormonske kontracepcije so na voljo v Sloveniji in kako le-ta sploh deluje?

KontracepcijaNajbolj razširjene so kontracepcijske tablete, na voljo pa so še maternični vložek s hormonskim delovanjem ter kontracepcijski, vaginalni obročki in obliži. Delujejo na enak način, le vnos je drugačen. Hormonska kontracepcija regulira delovanje jajčnikov. Vzpostavi stanje, ki oponaša nosečnost. S hormonsko kontracepcijo dovajamo enakomerno koncentracijo hormonov, zaradi katere je zablokirano delovanje jajčnikov.

Zanesljivost hormonske kontracepcije je najbolj odvisna od tega, ali jo ženska uporablja v skladu z navodili, ali ne?

Vse oblike hormonske kontracepcije so zelo zanesljive – če so uporabljane v skladu z navodili, beležimo 98% zanesljivost. Zato velja: katerokoli hormonsko kontracepcijo ženska uporablja, je odgovorno in zanesljivo poskrbela za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Seveda pa hormonska kontracepcija ščiti le pred zanositvijo, ne pa pred spolno prenosljivimi boleznimi in njihovimi posledicami, ki so lahko tudi rak, vnetja in neplodnost. Na zanesljivost zelo vpliva tudi primernost metode in majhna možnost pozabljanja oz. možnosti uporabe mimo navodil. Zato se trudijo razvijati kontracepcijo, pri kateri bi bila možnost napačne uporabe čim manjša. Nove oblike kontracepcije so vedno bolj prijazne uporabnicam, predvsem glede oblike uporabe. Vedno več je raznih depojskih oblik, ki so pri uporabnicah zelo dobro sprejete. Pri tabletkah je pač velika možnost, da se jo pozabi vzeti, zato se kontracepcija usmerja v razne depojske oblike, kar omogoča večjo zanesljivost. Sicer pa so trendi proti čim manjši dozi hormonov, nivoji hormonov v kontracepciji se drastično manjšajo.

Ali uporaba hormonske kontracepcije povzroča veliko nezaželenih stranskih učinkov?

Včasih je možno več psihične občutljivosti, sicer pa kontracepcija lahko vpliva na vlažnost očesne sluznice in nožnice ter na zmanjšanje spolne želje. Dojke so lahko bolj občutljive in napete, slabosti pa skoraj ne opažamo več, tudi povečanje telesne teže se le še redkokdaj pojavi. Vsak preparat se malo razlikuje, zato je dobro, da imamo široko paleto izdelkov, da lahko vsaki uporabnici ponudimo tisto, kar je zanjo najbolj primerno.

Kako se odločite za najbolj primerno obliko kontracepcije, pri tem upoštevate želje uporabnic?

Moje osnovno vodilo je: uporabnica, ki bo jemala kontracepcijo, ima pravico izbirati, kako bo le-ta delovala na njeno telo. Predvsem jih spodbujam, naj povedo, katere stvari jih skrbijo in česa si izrazito ne želijo. Na podlagi tega se odločim. Včasih se odločim po nekem sedmem čutu, ne bi znala povedati, kako – ko vidim polt, postavo …, se odločim, kaj bi bilo bolj primerno. Načeloma vedno velja: če ena zaščita ni ustrezna, ženska pride in to pove, kontracepcijo zamenjamo. Zato je zelo pomembna dostopnost ginekologa. Opažam, da nimamo veliko težav z menjavanjem kontracepcije, uporabnice so kar zadovoljne.

Hormonska kontracepcija poveča možnosti za nastanek krvnih strdkov. Kako zmanjšati to možnost?

Največja človeška celica je jajčece, najmanjša pa spermij. Premer jajčeca je okrog 120 μm, medtem ko je glava spermija dolga okrog 5 in široka okrog 3 μm.

Načeloma vse kontracepcijske metode, posebno tiste, ki vsebujejo estrogene, lahko zvečajo možnost za strdek v žili, ker povzročajo hitrejše strjevanje krvi in s tem zvišajo možnost za nastanek tromboze in embolije. Zato je pomembno osvetliti podatke o družinskih članih, če bi lahko šlo za dedno obliko strjevanja krvi, zmeriti pritisk, upoštevati starost, pa tudi življenjske navade, denimo kajenje, in glede na vse to izbrati kontracepcijo. Če v družini denimo obstaja izrazita dedna nagnjenost, se od hormonskih preparatov predpisuje samo gestagenske oblike ali pa nehormonske metode kontracepcije. Naj še poudarim, da je nastanek tromboze ali embolije izjemno redek. Ob pravočasnem ukrepanju ni nevarno. Nujen pa je pogovor z zdravnikom in resen razmislek, recimo, ali nam več pomeni zanesljiva zaščita ali kajenje.

Za katere ženske je primeren vaginalni obroček?

Načeloma je primeren za vse ženske. Eden glavnih pogojev je, da jim ni moteč dotik spolovila, saj se obroček vstavi v nožnico. Zelo je primeren za ženske, ki še niso imele spolnih odnosov, ki se želijo zaščititi prvič, ker so te mogoče najbolj nagnjene k pozabljanju, saj še nimajo navade vsakodnevnega uživanja tabletk. Primeren je za tiste, ki imajo dinamično življenje, ki veliko potujejo v različnih časovnih območjih ali pa imajo stresno življenje in zato veliko pozabljajo. Pa tudi za tiste, ki imajo težave z rahlo bolj suho nožnico, saj je ob obročku izcedka malo več in je nožnica bolj vlažna. Hkrati je primeren za zelo mlade ženske, ker ima zelo nizek nivo hormonov. Omogoča zelo reden in predvidljiv menstruacijski ciklus, hkrati pa ne obremenjuje toliko jeter kot nekatere druge oblike kontracepcije.

Vse hitrejši tempo življenja narekuje tudi nove trende v kontracepciji. Slaba plat tabletke je predvsem velika možnost, da jo ženska pozabi vzeti, zato se kontracepcija usmerja v razne depojske oblike, pri katerih je kontracepcija vstavljena v telo, kar omogoča večjo zanesljivost.

Ali je vstavitev obročka zapletena?

Vstavitev obročka je podobna kot vstavitev tampona. Treba ga je stisniti, da zavzame podolgovato obliko, nato ga vstavimo v začetek nožnice in ga s prstom porinemo kolikor se da globoko v nožnico. Obroček vstavljamo med menstruacijo, zaščita začne delovati sedmi dan po vstavitvi. Po treh tednih ga odstranimo, v tem tednu pričakujemo menstruacijo in po enem tednu vstavimo novega. Ob pravilni uporabi je zaščita stalna, tudi v tem obdobju brez obročka.

Ali so priporočljivi premori med dolgotrajnejšo uporabo?

Sodobna priporočila za kontracepcijo ne priporočajo več nobenih premorov, tudi pri tabletkah ne. Glavna posledica premorov je bila namreč nezaželena zanositev, na zdravju uporabnic pa ni bilo opaziti bistvenih sprememb. Premor se priporoča samo takrat, ko nastopijo prav konkretne težave, pri katerih je treba prekiniti. Zdaj so doze hormonov tako nizke, da je tudi stranskih učinkov manj, zato niso potrebni premori.

Kakšen premor pa priporočate pred načrtovano zanositvijo?

Priporoča se približno trimesečni premor, da se vzpostavi en menstruacijski ciklus oziroma da pride do vsaj ene spontane menstruacije. V tem času priporočamo nadomeščanje pomanjkanja folne kisline, torej 3 mesece pred zanositvijo. Premor priporočamo zaradi lažjega načrtovanja in vodenja nosečnosti, nikakor ne zaradi vplivov kontracepcije na plod, saj so ti vplivi skorajda nikakršni.

Kontracepcijski vaginalni obroček je zdaj pri nas na voljo dobro leto in pol. Kako so ga ženske sprejele?

Na našem planetu se vsako minuto rodi približno 200 dojenčkov.

Jaz ga predpisujem že dlje, ker imam med uporabnicami precej študentk, ki so bile na raznih izmenjavah v tujini. Že pred petimi leti so želele obroček, saj so bile tako zadovoljne s to metodo, da so jih raje kupovale v tujini, kot da bi imele tu zastonj tabletke. Obroček so preizkusile tudi številne uporabnice, ki so bile sicer zadovoljne s kontracepcijskimi tabletkami, in več kot polovica se jih je odločila za obroček. Lahko rečem, da so ga zelo dobro sprejele, razen majhnega deleža žensk, ki se jim enostavno ne zdi dostojanstveno dotikati se spolovila. Kontraindikacije so denimo še pogosta nepozdravljena vnetja nožnice. Nekatere pa tudi enostavno ne zaupajo obročku kot metodi, bolj zaupajo tabletkam. Sicer pa so na splošno zelo zadovoljne. Med prednostmi so še manj vnetij, bolj vlažna nožnica, zato potrebujejo manj lubrikantov, kar je posebno koristno pri zelo mladih. Pa tudi menstruacije so načeloma šibke, kratke, neboleče in redne. Prav tako je mogoče menstruacijo premakniti, recimo pred odhodom na morje ali za novo leto.

Je obroček primeren tudi za ženske, ki so že rodile?

Po težkih porodih je medenica včasih preveč ohlapna, zato bi obroček lahko izpadel. Treba je torej preveriti medenično dno, ali je dovolj stabilno. Če je dovolj močno, je primeren tudi za ženske, ki so že rodile.