DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK ENDOMETRIOZA POVZROČA BOLEČINE IN...

Endometrioza povzroča bolečine in neplodnost

doc. dr. Martina Ribič - Pucelj, dr. med. - endometrioza

Endometrioza je ena najpogostejših bolezni pri ženskah v reproduktivnem obdobju, pogostejša kot rak, sladkorna bolezen ali spolno prenosne bolezni. Prizadene vsako deseto žensko, v Evropi je 14 milijonov žensk, ki imajo ugotovljeno endometriozo.

Kaj je endometrioza?

V maternični votlini je sluznica, ki se vsak mesec izloči z menstruacijo. Kadar pa se ta sluznica pojavi zunaj maternične votline, pojav imenujemo endometrioza. Odkar je bolezen poznana, obstajajo številne teorije o njenem nastanku, vendar nobena v celoti ne pojasni vzroka za nastanek endometrioze, zato še vedno ostaja ena najbolj zagonetnih bolezni. Endometrioza je vzrok za bolečine in neplodnost, odkrijemo jo pri kar 70 % žensk z medenično bolečino. Bolečina je pogosto odvisna od menstruacijskega cikla, lahko pa traja neprekinjeno.

Endometrioza sečevodov običajno poteka brez simptomov in jo največkrat ugotovimo, ko je prizadeta ledvica, ki je razširjena ali pa celo propade. Pri isti ženski se lahko pojavijo vse tri oblike endometrioze:

  • peritonealna: drobne cistice oziroma žarišča se pojavljajo po potrebušnici, predvsem male medenice
  • endometrioza jajčnika: v jajčniku se pojavijo ciste s temno vsebino (stara kri), ki jih zato imenujemo čokoladne ciste
  • globoka infiltrativna endometrioza: endometriotični vozliči se vraščajo globoko pod potrebušnico (ta oblika lahko prizadene vse organe v mali medenici, vključno s črevesom, mehurjem in sečevodi)

Endometrioza – pogost vzrok za neplodnost

Endometriozo ugotavljajo pri 20 do 40 % neplodnih bolnic, sam mehanizem neplodnosti pa ni povsem pojasnjen.

Težave, ki jih imajo ženske z endometriozo, so prepogosto podcenjene, zato ne preseneča, da je čas od začetka simptomov do dokončne diagnoze in zdravljenja v Evropi 8 let, v zda pa 9 let. Za zgodnjo diagnozo je izjemno pomembno, da zdravnik natančno prisluhne ženskinim težavam in opravi zelo natančen pregled (pogosto je poleg pregleda skozi nožnico potreben tudi pregled skozi črevo).

Za zgodnjo diagnozo je izjemno pomembno, da zdravnik natančno prisluhne ženskinim težavam in opravi zelo natančen pregled. Ker endometrioza pogosto povzroča neplodnost, je v postopku zdravljenja izredno pomembna podpora partnerja.

Kirurško zdravljenje omogoči spontano zanositev

Čeprav nekatere oblike endometrioze lahko ugotovimo z ultrazvočnim pregledom, je za dokončno potrditev bolezni in oceno njene obsežnosti potrebna laparoskopija. To je pregled, ko se v narkozi uvede v trebušno votlino optični inštrument s kamero, ki prenaša povečano sliko na zaslon. Laparoskopija pa ni samo diagnostični postopek, ampak je s tremi dodatnimi majhnimi vbodi možno izvesti tudi operacijo.

Kirurško zdravljenje je danes prvi in vodilni način zdravljenja endometrioze, pri katerem odstranimo vse endometriotično tkivo. Kirurško zdravljenje pri neplodnih ženskah omogoči spontano zanositev pri 50 do 60 % žensk, tistim, ki ne zanosijo v 6 do 12 mesecih po operaciji (odvisno od starosti ženske), pa predlagamo zunajtelesno oploditev.

Endometrioza se lahko tudi po kirurški odstranitvi ponovi, in sicer po podatkih iz različnih študij v 20 do 60 %. Vzroki za ponovitev so različni: imunološki, genetski, predvsem pa so ponovitve odvisne od kakovosti prve operacije, ki je najpomembnejša. Po nepopolni odstranitvi endometrioze ostajajo bolečine, spontanih zanositev je manj, zato je uspeh najbolj odvisen ravno od prve operacije.

Zdravljenje z zdravili doslej malo uspešno

Odkar je endometrioza poznana, so jo skušali zdraviti z različnimi zdravili, vendar razmeroma malo uspešno. Zdravljenje je temeljilo na posnemanju nosečnosti in menopavze, ko jajčniki mirujejo in ne tvorijo hormona estrogena. Endometrioza je namreč hormonsko odvisna bolezen, zato v pomenopavzi, razen v redkih izjemah, ne povzroča več težav.

Pri zdravljenju endometrioze se pogosto uporabljajo kontracepcijske tablete, priporočljivo je zlasti neprekinjeno jemanje. Kontracepcijske tablete so poceni, imajo malostranskih učinkov in sorazmerno malo kontraindikacij. V raziskavah so ugotovili, da tablete ponovitev endometrioze ne preprečijo povsem, vendar se ponovi manjkrat in kasneje.

V sodobnem času so se precej uveljavila zdravila, znana pod imenom analogi, ki so v obliki injekcij. Ta zdravila prehodno zmanjšajo težave, vendar se le-te kmalu po prenehanju jemanja zdravil kmalu povrnejo in bolezen se poslabša. Slaba stran teh zdravil je (poleg visoke cene in hudih sopojavov, značilnih za menopavzo), da negativno vplivajo na kosti in povzročajo osteoporozo, zato se jih ne sme uporabljati več kot 5 mesecev.

Zelo pogosto se uporabljajo kontracepcijske tablete, priporočljivo je zlasti neprekinjeno jemanje. Kontracepcijske tablete so poceni, imajo malo sopojavov in sorazmerno malo kontraindikacij. V raziskavah so ugotovili, da je pogostnost ponovitev manjša in kasnejša, vendar tablete ponovitev ne preprečijo povsem. Predvsem pa kontracepcijske tablete ne preprečijo razvoja globoke infiltrativne endometrioze, ampak le prikrijejo njene simptome.

Novo obetavno zdravilo

Nedavno se je na svetovnem in tudi evropskem tržišču pojavilo novo, zelo obetavno zdravilo Visanne, ki ima edino indikacijo endometrioza. Zdravilo nima vpliva na presnovo maščob, ne vpliva na kostno gostoto in nima sopojavov v smislu menopavznih težav. Zdravilo je namenjeno ženskam, ki po operaciji ne nameravajo takoj načrtovati nosečnosti, ali tistim, ki so se jim simptomi ponovili. Zaenkrat je namenjeno zgolj preprečitvi ponovitve endometrioze jajčnika in peritonealni endometriozi. Zdravilo je brez nevarnosti primerno za dolgotrajno zdravljenje. Sopojavi so redki, najbolj pa ženske moti moten menstruacijski ciklus v prvih mesecih jemanja, saj so menstruacije lahko pogoste, redke in neredne, vendar se ta motnja hitro uredi, in pogosto ženska izgubi menstruacijo. Čeprav Visanne skoraj v 100 % zavre ovulacijo, zdravilo ni proglašeno za kontracepcijo, zato ženskam, ki nikakor ne želijo zanositi, svetujemo dodatno zaščito pred neželeno nosečnostjo. V primeru, da se ženska odloči za zanositev, lahko zanosi takoj po prenehanju jemanja zdravila Visanne, ker se ovulatorni ciklus takoj spet vzpostavi.

Simptomi endometrioze

 ko endometrioza prizadene črevoko endometrioza prizadene mehur
boleče menstruacijekrčiboleče uriniranje
boleči spolni odnosiizmenjujejo se zaprtja in driskekri v urinu se pojavi samo v času menstruacije
bolečine so vse močnejšeboleče odvajanje blata 
 kri v blatu v času menstruacije 

Najpogostejši vzrok za izostanek od pouka

Endometriozo vedno pogosteje odkrivajo pri mladostnicah in predstavlja najpogostejši vzrok za izostanek od pouka. Menstruacije so vedno bolj boleče, ker pa matere pogosto tolažijo svoje hčere, da bo bolje, ko bodo rodile, je diagnoza pogosto zelo pozna, bolezen pa napredovala. Mladostnicam z bolečinami predpišemo šestmesečno zdravljenje s kontracepcijskimi tabletami in nesteroidnimi antirevmatiki. V primeru, da po končanem zdravljenju ni izboljšanja, je nujen obisk pri ginekologu, in sicer specialistu, ki se ukvarja z endometriozo. Pri sumu na endometriozo je potrebna laparoskopija, ki jo opravi izkušen ginekolog, strokovnjak za endometriozo.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 52, april 2011.