DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK HORMONSKE KONTRACEPCIJSKE METODE

Hormonske kontracepcijske metode

26. september - svetovni dan kontracepcije, ki so ga lani prvič po svetu in tudi v Sloveniji zaznamovali s številnimi aktivnostmi. Ker bi želeli tudi v našem uredništvu dodati kamenček v mozaik osveščanja, si poglejmo, med katerimi hormonskimi  kontracepcijskimi metodami lahko izbirajo ženske v Sloveniji, ter zanesljivost, prednosti in pomanjkljivosti posamezne hormonske metode.

kontracepcijske tableteObstaja veliko različnih hormonskih metod kontracepcijske zaščite. Vsebujejo lahko kombinacijo estrogena in progestagena ali pa samo progestagen. Razlikujejo se tudi po količini hormonov, ki jih vsebujejo, ter po načinu jemanja. Hormonske metode so najzanesljivejša zaščita pred  nenačrtovano nosečnostjo. Ko ženska preneha uporabljati hormonsko metodo, se plodnost hitro povrne. So preproste za uporabo in imajo dodatne zdravstvene koristi, kot so npr. izboljšanje stanja kože in las, blažje, krajše in manj boleče menstruacije.

Omoramo omeniti dejstvo, da hormonske metode ne varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato je za zaščito pred njimi treba uporabljati tudi kondom. Pri nekaterih ženskah se lahko ob jemanju pojavijo tudi neželeni učinki, ki pa sčasoma po navadi izzvenijo.

Kombinirane kontracepcijske tabletke

Njihova zanesljivost je zelo velika – 99,97-odstotna (ob pravilni uporabi zanosi 0,3 ženske na 1000 žensk na leto).

Kombinirane kontracepcijske tabletke vsebujejo dva hormona, estrogen in progestagen, ki preprečuje vsakomesečno sprostitev jajčeca. Kontracepcijske tabletke predpiše ginekolog. Ženska vzame vsak dan eno tabletko 21 dni in potem naredi 7-dnevni premor. Mogoča je tudi podaljšana shema uporabe, pri kateri ženska jemlje tabletke neprekinjeno 12 tednov, temu pa sledi 7-dnevni premor brez hormonov. Kontracepcijske tabletke so najbolj uporabljana in razširjena metoda kontracepcijske zaščite. Vsebujejo hormone, ki ščitijo pred zanositvijo na več različnih načinov, vendar delujejo tako, da lahko ženska zanosi takoj zatem, ko jih preneha jemati. Ob njihovi uporabi postanejo menstruacije rednejše in blažje, omilijo predmenstrualne simptome (pms), zmanjšujejo bolečine in krče.

Tabletke imajo dokazane, za zdravje pomembne ugodne učinke. Izboljšajo simptome endometrioze in sindrom policističnih jajčnikov ter ščitijo pred rakom na jajčnikih in maternici. Nekatere tudi ugodno vplivajo na kožo in lase. Včasih imajo lahko ženske na začetku, po navadi v prvem mesecu njihovega jemanja, manjše neželene učinke, kot so krvavenje med mesečnimi krvavitvami, glavoboli in napetost dojk. Nekatere kombinirane tabletke vsebujejo večji odmerek estrogena. Če uporabljate kontracepcijske tabletke z večjimi odmerki estrogena in opažate navedene neželene učinke, se s svojim ginekologom posvetujte o uporabi tabletk z manjšimi odmerki estrogena.

Intrauterin sistem s hormonom

Zanesljivost je zelo velika, kar 99,9-odstotna (zanosi 1 ženska na 1000 žensk na leto).

Intrauterin sistem s hormonom (ius) je izjemno zanesljiva dolgoročna kontracepcijska metoda, ki namesto bakra ali drugih kovin vsebuje hormon progestagen. Primeren je za ženske, ki želijo zanesljivo dolgoročno kontracepcijo, ki ne zahteva vsakodnevnega jemanja, za ženske, ki ne prenesejo estrogena, za doječe matere in ženske, ki jih pestijo močne in dalj časa trajajoče menstruacije. Primeren je tudi za ženske, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje z estrogeni. Iz sistema se v maternico vsak dan počasi sprošča zelo majhna količina progestagena. Zanositev preprečuje tako, da zgosti sluz v materničnem vratu, kar prepreči vstop spermijem. Poleg tega deluje tudi lokalno na maternico. Pri nekaterih ženskah občasno celo prepreči ovulacijo. V maternico ga vstavi ginekolog, sama vstavitev skupaj s pripravo pa traja manj kot pet minut. Sistem lahko ostane nameščen do pet let, po želji ga je mogoče odstraniti kadar koli. Plodnost se povrne takoj po odstranitvi intrauterinega sistema. Po nekaj mesecih, ko se telo navadi nanj, postanejo menstruacije blažje, krajše in manj boleče, nekatere ženske pa jih sploh nimajo več. Poleg tega ius ščiti pred okužbami v medenici ter nastankom raka na maternični sluznici.

V prvih treh mesecih se lahko pojavljajo neredne in vmesne krvavitve. Med uvajanjem se lahko pojavijo tudi glavoboli, napetost v dojkah in slabost.

Depo injekcija

Zanesljivost je zelo velika, saj ima depo injekcija 99,97-odstotno učinkovitost (zanosi 0,3 ženske na 1000 žensk na leto).

Injekcije vsebujejo samo progestagen. Sodijo med srednje dolgodelujoče hormonske načine in zagotavljajo zaščito brez potrebe po vsakodnevnem jemanju odmerka. Primerne so za ženske, ki ne prenašajo estrogena, ali ženske, ki še dojijo.

Nekatere ženske ob uporabi depo injekcij opažajo neredne krvavitve, druge pa jih sploh nimajo; nekaterim se poveča tudi telesna teža, pojavijo glavoboli, omotičnost in kožne lise. Do ponovnih rednih menstruacij in povrnitve plodnosti lahko pride v času do enega leta po prenehanju njihove uporabe.

Kontracepcijski obliž

Kontracepcijski obliži so ob pravilni uporabi 99-odstotno zanesljivi (zanosi 10 žensk na
1000 žensk na leto).

To je kvadratno oblikovan lepljiv obliž, impregniran s hormonoma estrogenom in progestagenom. Hormona se počasi sproščata skozi kožo. Kontracepcijski obliž je mogoče namestiti na zadnjico, trebuh ali zgornji del telesa, pri čemer moramo paziti, da ga ne nalepimo na prsi. Menjavati ga je treba enkrat na teden, in sicer tri tedne. Zadnji, četrti teden obliža ne namestimo in med njim nastopi krvavitev. Kontracepcijski obliž preprečuje ovulacijo (sproščanje jajčeca iz jajčnika) in zgosti sluz v materničnem vratu, kar prepreči prehod spermijem.

Kontracepcijski obliž, ki je trenutno na tržišču, ni prozoren in je torej viden. Nekatere ženske imajo na začetku njihove uporabe neželene učinke, ki pa po navadi ne trajajo dlje kot tri mesece. Najpogosteje povzročajo vmesne krvavitve, glavobole in napetost dojk ter dražijo kožo.

Seveda so poleg hormonskih kontracepcijskih metod na voljo še pregradne kontracepcijske metode, npr. kondom, maternični vložek z bakrom in diafragma, ki pa so žal mnogo manj zanesljive. Odločite se lahko tudi za naravno načrtovanje družine ali umik spolnega uda, ki sta najmanj zanesljivi metodi, ali pa za sterilizacijo ženske ali moškega.

Pomembno je, da ob izbiri ustrezne metode natančno pretehtate vse možnosti in se o izbiri posvetujete s partnerjem in seveda s svojim ginekologom oz. ginekologinjo.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 18, januar 2008.