DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK HIGIENSKE NAVADE ŽENSK - INTIMNA NEGA

Higienske navade žensk - intimna nega

Se vam je že zgodilo, da ste stali v vrsti, recimo na blagajni ali avtobusu, in niste mogli uiti neprijetnemu vonju okoli vas? Zagotovo ste, saj je kljub izjemni ponudbi higienskih in kozmetičnih izdelkov okoli nas še vedno veliko ljudi, ki preprosto zaudarjajo. Ob tem mnogi tudi napačno mislijo, da je dovolj, da skrbijo za osebno higieno, pozabljajo pa na redno pranje in menjavo oblačil. Če pozabijo na oboje, je v njihovi družbi skorajda nemogoče biti.

glivične okužbe in intimna negaSeveda ni prav nobene razlike med moško in žensko skrbjo za telo in higieno. Čeprav se od daleč mogoče zdi, da ni tako, so moški, prav tako kot ženske, od nekdaj skrbeli za svoj zunanji videz. Le kako bi sicer v muzejih občudovali prelepe uniforme, fotografije veljakov z umetelnimi pričeskami in popolno urejenimi brki? Danes so moški vsaj tako pogosti gostje v telovadnicah kot ženske, vse več pa jih redno obiskuje tudi frizerske in kozmetične salone, kupuje izbrano kozmetiko in garderobo. In prav je tako!

Žal pa tudi številne ženske niso vedno zgled skrbi za higieno. Pogosto se jim zatakne pri intimni negi. Za dobro počutje, svežino in seveda zdravje pa je treba le malo truda, saj lahko tudi za intimno nego izbiramo med številnimi izdelki. Raznovrstna ponudba izdelkov za intimno nego je toliko bolj dobrodošla, kolikor hitrejše življenje živimo.

Pazimo na zdravje, četudi ni vidno od zunaj

Glivične okužbe najpogosteje prepoznamo kot srbenje in pekoč občutek v nožnici.

Ženske so še posebej izpostavljene različnim tveganjem, ki ob neustrezni intimni negi povzročijo vrsto nevšečnosti. Pogosto se spopadajo z glivičnim vnetjem nožnice. Za vzdrževanje normalne nožnične flore je ključnega pomena njena kislost, ki preprečuje razvoj različnih povzročiteljev bolezni. Padec kislosti nožnice lahko povzročijo številni dejavniki, denimo kronična bolezenska stanja (sladkorna bolezen, bolezni ščitnice, bolezni imunskega sistema), hormonske spremembe (nosečnost, menopavza, jemanje kontracepcijskih tabletk), zdravljenje z antibiotiki, s citostatiki, kortikosteroidi, radioterapija in pomanjkljiva ali pretirana higiena intimnih delov telesa z alkalnimi sredstvi. Vnetje je lahko tudi posledica neustrezne prehrane, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, uporabe mehanskih kontraceptivov, glivične okužbe spolnega partnerja in zmanjšane telesne odpornosti (stres, utrujenost). Mnoge ženske ne vedo, da lahko vnetje nožnice povzroča tudi nošenje ozkih oblačil (hlač) in oblačil iz nenaravnih materialov.

Glivične okužbe najpogosteje prepoznamo kot srbenje in pekoč občutek v nožnici, lahko se pojavi tudi boleče mokrenje, gost, bel in sirast izcedek, rdečina in oteklina nožnice in zunanjega dela spolovila, občutljivost za dotik, boleči spolni odnosi.

Vnetjem se najlažje izognete z zdravim načinom življenja, pa tudi z raznimi sprostilnimi tehnikami in seveda z ustrezno higieno. Poleg pravilne in redne uporabe izdelkov za intimno nego je pomembno tudi, kakšne vložke in tampone uporabljate. Bombaž še vedno ostaja nepremagljiv, saj omogoča dobro vpojnost, kar zmanjšuje možnosti vnetja nožnice. Na trgu so zdaj tudi bombažni hipoalergeni vložki, tamponi in ščitniki perila. Varovali vas bodo torej tudi pred alergijami, ki jih lahko povzročijo nenaravni materiali.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 21, april 2008.