DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK VAGINALNA VNETJA – SKRBIMO ZA PRAVILNO...

Vaginalna vnetja – skrbimo za pravilno intimno higieno

Suhost nožnice, srbenje, vnetje in neprijeten vonj so le nekatere intimne težave, o katerih ženske nerade govorijo. Intimni del telesa je najbolj občutljiv predel, zato potrebuje posebno nego in pozornost – ne le za dobro počutje, temveč predvsem zato, da ostane zdrav. Tako kot vsakodnevno uporabljamo dezodorant ali gel za prhanje, je potrebna tudi uporaba izdelkov za intimno nego.

Vaginalna glivična okužbaVagina nenehno proizvaja izcedek, kar je popolnoma normalna reakcija, saj »beli tok« uravnava kislo-bazično ravnovesje in ščiti telo pred infekcijami. Pozorni postanite le, če je izcedka več kot normalno ali je drugačne barve in vonja. V teh primerih je potreben čimprejšnji obisk ginekologa.

Statistika pri ginekologih kaže, da je glivično obolenje nožnice številka ena med vaginalnimi težavami. Najpogosteje je posledica jemanja kontracepcijskih tablet, uživanja antibiotikov, kortikosteroidov ipd. Intimne težave so pogostejše v nosečnosti in pri bolnicah z diabetesom.

 

###BANNER 27###

Vaginalna flora

Obstaja več dejavnikov, ki spremenijo naravno vaginalno floro. Na povišanje pH-vrednosti vagine lahko vplivajo hormonske spremembe med menstruacijo, nosečnostjo ali meno in različne bakterijske infekcije. Med poglavitnimi vzroki so tudi pretirana higiena intimnih predelov z neprimernimi izdelki za umivanje, ki vsebujejo mila, zdravljenje z antibiotiki, stres in ne dovolj zračno perilo. Ko je ravnovesje kožne flore v intimnem predelu porušeno, se lahko patogene bakterije in glivice zelo hitro razmnožijo. Prav zato bi morala vsaka ženska skrbeti za to, da občutljiva flora nožnice ostane v fiziološkem ravnovesju. Mila in mnogi geli za prhanje tega pogoja ne izpolnjujejo, saj je njihova pH-vrednost praviloma višja. Zaradi pogoste uporabe teh izdelkov se lahko spremeni fiziološka pH-vrednost vagine, s tem pa se poruši tudi občutljivo ravnovesje vaginalne flore.

Na povišanje pH-vrednosti vagine lahko vplivajo hormonske spremembe med menstruacijo, nosečnostjo ali meno in različne bakterijske infekcije. Med poglavitnimi vzroki so tudi pretirana higiena intimnih predelov z neprimernimi izdelki za umivanje, ki vsebujejo mila, zdravljenje z antibiotiki, stres in ne dovolj zračno perilo.

Pod tekočo vodo umivajte intimne dele najmanj dvakrat na dan, če je le mogoče po veliki potrebi. Pomembno je, da gibi pri umivanju potekajo od nožnice proti anusu. Tako bakterij, ki se naberejo okrog anusa, ne boste prenesli na vhod nožnice. Za vzdrževanje intimne higiene imejte posebno brisačko, še bolje pa je, sploh če že imate infekcijo, da uporabljate toaletni papir ali intimne robčke. Kopanje, zlasti jacuzzi, kjer voda prodre v notranjost nožnice in spere zaščitno sluz in uniči kislost, ni priporočljiva za občutljive ženske.

Vnetja povzroča tudi neprimerno spodnje perilo

Zelo pomembno je sluznice obvarovati pred dražilnimi snovmi. Znano je, da je perilo iz čipk in mikrovlaken sicer zelo privlačno na pogled, vendar lahko povzroči vnetja, posebno pri občutljivih osebah. Raje izbirajte spodnje perilo iz bombaža ali svile, ki omogočata dihanje kože. Občutljivejše raje uporabljajte tudi pralni prašek za občutljivo kožo in se izogibajte mehčalcu. Enako je tudi z odišavljenimi vložki in tamponi. Še vedno so najbolj zanesljivi klasični bombažni vložki in tamponi, ki ne vsebujejo sintetičnih vlaken, ki pa so pri nas bolj redkost.

Suhost nožnice

Nezadostna vlažnost nožnice je lahko težava, ki se pojavi ne glede na starost ženske. Najpogosteje se to zgodi v času menopavze, lahko tudi v času nosečnosti, ko dojite, ste pod stresom in uživate nekatera zdravila, lahko tudi zaradi kontracepcijskih tablet in pri fizičnih obremenitvah. Lahko se pojavlja v blažji obliki ali zelo močni. Pri spolnem odnosu povzroči občutke vnetja in srbenja ter celo krvavitve in bolečine. Suhost nožnice prizadene preko 20 milijonov žensk v ZDA in 40 % žensk v Sloveniji. Te težave najlažje odpravite s pomočjo vlažilnih gelov, izdelanih na vodni osnovi, in pH uravnoteženih osebnih vlažilnih gelov. Dobro je vedeti, da suha nožnica ni zaščitena pred mikrorganizmi, ki tako lahko »veselo vstopajo«.

Vaginalna glivična okužba (kandidiaza)

KandidazaNajbolj pogosta vaginalna vnetja so glivične okužbe nožnice, ki jih povzroča kvasovka Candida albicans. Ta je v kislem pH del normalne vaginalne flore, pri kislinskem neravnovesju pa se prekomerno razraste. Glivica Candide albicans uspeva v ustih, prebavilih in v nožnici, telesna bakterijska flora pa uspešno obvladuje njeno razrast. Sama navzočnost glivice še ne pomeni okužbe. Do le-te pride, kadar se normalno kislinsko ravnotežje v vaginalni flori poruši. Kar 75 odstotkov žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem, od tega kar pri polovici pride do najmanj ene ponovitve.

Vzroki

Zmanjšana odpornost organizma (stres, sladkorna bolezen, visoka starost), zdravljenje z antibiotiki, menstruacija, nosečnost in jemanje kontracepcijskih tablet, pri katerih pride do nihanja ravni hormonov v telesu.

Znaki okužbe

Pojavi se izcedek iz nožnice, ki je belkast, kremast, lahko tudi sirast, drobljiv in nima vonja. Opazite pordelo in z belimi oblogami pokrito vaginalno sluznico, lahko tudi zunanje spolovilo. Če se vnetje razširi na vhod nožnice, se pojavi močan srbež in pekoča bolečina, ki sta močnejša med spolnimi odnosi.

Kako preprečiti vaginalno glivično okužbo

  • Glivice se rade zadržujejo v toplem in vlažnem okolju, zato ne nosite tesno oprijetih hlač, vlažnih kopalk in sintetičnega perila, ki ne prepušča zraka.
  • Ne pretiravajte s prhanjem in uporabo penečih kopeli, parfumiranih mil, dezodorantov, olj in razkužil, ki dražijo kožo in sluznico. Za intimno nego uporabljajte mila s kislim pH (3.5–4.8), ki ohranjajo naravno kislost nožnice.
  • Med menstruacijo raje uporabljajte higienske vložke kot tampone.
  • Okužba pogosto izvira iz črevesa, zato se po odvajanju blata obrišite od spredaj proti zadnjični odprtini.
  • Med zdravljenjem z antibiotikom se posvetujte, ali je potrebno obenem zdraviti še glivične okužbe.
  • Izogibajte se stresu oz. se ga naučite obvladovati.

V prehrani se izogibajte alkoholu, cigaretam, kofeinu in enostavnim ogljikovim hidratom (sladkor, bela moka, kruh, testenine). Smotrno jih je zamenjati s polnovredno moko, proseno kašo, rižem ali koruzo.

Med živila, ki dokazano pomagajo v boju proti kandidi, sodijo stročnice, zelena zelenjava, agrumi, sirotka in fermentirani mlečni izdelki. Priporočljivo je uživanje zelenega čaja in uporaba začimb, kot so origano, bazilika, zelena, majaron, peteršilj, ingver, česen in čebula. Slednji nam pomagajo zmanjševati vpliv v organizmu prisotne kandide.

Zdravljenje

Na voljo je vrsta zdravil proti glivicam, ki jih imenujemo antimikotiki. Za lokalno zdravljenje se uporabljajo vaginalna krema, globule ali vaginalne tablete. Terapija s tovrstnimi zdravili traja običajno 1 do 3 dni. Poleg antimikotičnega imajo tudi protibakterijsko delovanje. Znaki vaginalne okužbe izginejo že po nekaj dneh tovrstnega zdravljenja, uspešnost pa je tudi izjemno visoka – med 80 in 90 %. Delujejo lokalno v sluznici in se ne resorbirajo v kri, zato so neželeni učinki zelo redki. Tudi pri daljši uporabi se rezistenca na zdravilo ne razvije. Zelo je pomembno, da zdravljenja ne prekinete predčasno, četudi simptomi izginejo že prej.

Pri okužbah, ki se ponovijo večkrat na leto in zdravljenje z lokalnimi antimikotiki ni bilo uspešno, lahko zdravnik predpiše zdravilo za sistemsko zdravljenje glivičnega vnetja v obliki tablet. Glivic ni mogoče odstraniti, zato se vnetje lahko ponovi.

Z doslednim izvajanjem preventivnih ukrepov si lahko prihranimo veliko nevšečnosti, ki jih prinaša glivična okužba. Če za glivično okužbo zboli tudi partner, se morata zdraviti oba in se med zdravljenjem izogibati spolnim odnosom oz. uporabljati kondom.

Bakterijska vaginoza (BV)

Bolezen nožnice bakterijska vaginoza (BV) se pojavi, ko se poruši normalno ravnovesje nožnične bakterijske flore in pride do čezmernega razmnoževanja nekaterih bakterij. Nezdravljena bakterijska vaginoza lahko povzroči prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčkov. Po porodu lahko pride tudi do vnetja maternice. Značilni znaki so tekoč, bel, siv ali rumen, moten, lahko tudi penast izcedek z neprijetnim vonjem po ribah. Vonj je še izrazitejši po spolnih odnosih, ki jih spremlja pekoč občutek s srbečico. Zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje BV, so metronidazol in klindamicin. Večino vnetij pozdravimo z lokalnim zdravljenjem v nožnici, preostala s tabletami. Včasih je potrebno dolgotrajno zdravljenje.

Preventiva

  • Uporabljajte navadno vodo ali mila s pH med 3.5 in 4.5, ki ohranjajo naravno kislost nožnice.
  • Pri spolnih odnosih uporabljajte kondom.
  • Skrbno čistite kontracepcijska sredstva za večkratno uporabo (npr. diafragmo).