DOMOV BOLEZNI VENERIN KOTIČEK INTIMNA NEGA JE POMEMBEN DEL OSEBNE...

Intimna nega je pomemben del osebne higiene

Čas udobnih poletnih oblačil je tu. Materiali so lahkotni, prosojni, živahni in zapeljivi. A to ni prispevek o modnih zapovedih letošnjega poletja. To je prispevek o zapovedi, ki nikdar ne gre iz mode, in to je dobra higiena. Materiali in oblika poletnih oblačil so krasni, a ne dopuščajo niti najmanjše higienske napake. Če mislite, da lahko z debelim zimskim puloverjem zakrijete na primer včerajšnji pot, je poleti to popolnoma nemogoče. In tudi nepotrebno, saj je v današnjem času na voljo veliko higienskih pripomočkov, s katerimi lahko zagotovimo svežino in dobro počutje.

intimne težaveZelo pomemben del osebne higiene je intimna nega. Intimni predeli so občutljivi in potrebujejo pravilno in blago nego. To ni pomembno samo za dobro počutje, ampak predvsem za zdravje. Izdelek za nego intimnih predelov bi zato moral biti del vsakodnevne nege, enako kot gel za prhanje, dezodorant in zobna ščetka.

Intimni predeli se pred infekcijami ščitijo z nizko pH vrednostjo vaginalne flore. Največji del normalne vaginalne flore pri zdravih ženskah v rodni dobi predstavljajo laktobacili. Nizek pH zavira razvoj patogenih bakterij in glivic, saj te v kislem okolju težko preživijo. Toda če se ravnovesje naravne zaščite poruši, lahko pride do draženja in okužb.

Na spremembe pH-ja vaginalne flore vpliva več dejavnikov. Ravnovesje vaginalne flore se lahko poruši pri zdravljenju z antibiotiki ali antimikotiki, hormonskih spremembah med menstruacijo, nosečnostjo ali meno, pri sladkorni bolezni,  jemanju oralne hormonske kontracepcije, oslabljenem imunskem sistemu ali pretirani higieni intimnih predelov z neprimernimi izdelki za umivanje. Ključna sprožilna dejavnika za neravnovesje vaginalne flore sta tudi stres in ne dovolj zračno perilo.

Pri porušenem ravnovesju je sluznica dovzetnejša za škodljive zunanje vplive. Pri zmanjšani kislosti se lahko razmnožijo mikroorganizmi, ki povzročajo vnetje. Izcedek, ki je pri ženskah v rodni dobi povsem normalno fiziološko dogajanje, se spremeni. Izcedka je občutno več, spremenijo se tudi njegova barva, gostota in vonj. Pojavi se srbenje ob vhodu v nožnico, lahko pa tudi pekoča bolečina, ki je navadno hujša med uriniranjem ali spolnim odnosom.

Najpogostejši vzroki za vnetje so bakterijska vaginoza, vaginalna glivična okužba (kandidiaza), trihomoniaza, klamidija in gonoreja.

Bakterijska vaginoza (BV)

Bakterijska vaginoza (BV) je najpogostejša okužba nožnice in se pojavi, ko pride do čezmernega razmnoževanja nekaterih bakterij. Nezdravljena BV je povezana s prezgodnjih porodom in nizko porodno težo novorojenčkov, po porodu pa lahko pride do vnetja maternice. Prepoznavanje in zdravljenje BV je zato zelo pomembno.

Najpogostejši znaki so BV so moten, rumenkast, bel, siv ali rumen nožnični izcedek neprijetnega vonja, srbenje in pekoča bolečina ter bolečina med spolnim odnosom.
Da bi preprečili BV, se moramo izogibati čezmernemu prhanju in rabi sredstev za intimno nego ter penečih kopeli. Dejavnik tveganja so tudi spolno prenosljive bolezni. Možnost nastanka bakterijske vaginoze lahko zmanjšamo z uporabo navadne vode ali mila za intimno nego, ki ohranja naravno kislost nožnice, z uporabo kondoma ter s skrbnim čiščenjem kontracepcijskih sredstev za večkratno uporabo. Zdravili, ki se uporabljata za zdravljenje bakterijske vaginoze, sta metronidazol in klindamicin. Največkrat je zdravljenje lokalno, če pa to ni uspešno, se lahko odločimo tudi za sistemsko zdravljenje s tabletami. Vnetje se rado ponavlja, zato je včasih potrebno dolgotrajno zdravljenje.

Vaginalna glivična okužba ali kandidiaza

Glivično okužbo povzroči razrast glivic, po navadi Candide albicans, ki normalno živijo na koži ali v črevesju. Od tod se okužba lahko razširi v nožnico. Glivice so pogoste pri nosečnicah, ženskah v meni, debelih ženskah in sladkornih bolnicah. Dejavniki tveganja za kandidiazo so tudi zdravljenje z antibiotiki, peroralnimi kontraceptivi, čezmerno prhanje in raba sredstev za intimno nego, uporaba spermicidov, spolni odnos brez uporabe kondoma, oslabljen imunski sistem.

Znaki glivične okužbe so obilen gost izcedek bele ali zelenkaste barve, ki je podoben skuti in je brez vonja. Lahko se pojavita tudi močan srbež in pekoča bolečina, ki sta močnejša med spolnimi odnosi ali uriniranjem.

Kandidiazo preprečujemo enako kot bakterijsko vaginozo, priporoča se tudi nošenje zračnega bombažnega perila, uporaba higienskih vložkov namesto tamponov, po odvajanju blata se je treba brisati od spredaj proti zadnjični odprtini, iz prehrane pa je dobro izključiti enostavne sladkorje.

Trihomoniaza

Trihomoniazo povzroča bičkar Trichomonas vaginalis in se prenaša s spolnim stikom. S trihomonasom so lahko okužene tako ženske kot moški. Za obolenje je značilen zelo obilen, penast, rumenozelen izcedek iz nožnice, ki je zelo neprijetnega vonja. Prav tako se lahko pojavijo srbenje, rdečina in pekoča bolečina zunanjega spolovila ter nožnice. Pri moških se lahko pojavi izcedek ali pekoč občutek pri uriniranju. V vlažnem okolju preživi tudi do 24 ur, zato je možen tudi prenos z brisačami in kopalkami okužene osebe. Dejavniki tveganja za trihomoniazo so tvegani spolni odnosi, spolni odnosi z več kot enim partnerjem. Okužba se zdravi z metronidazolom v obliki tablet. Zdravita se vedno oba partnerja hkrati.

Klamidija

Klamidija (bakterija Chlamidia trachomatis) spada med spolno prenosljive bakterijske okužbe in se najpogosteje prenaša s spolnimi stiki. Okužba s klamidijo pogosto ne kaže kliničnih znakov in jo lahko odkrijemo le s testiranjem. Prvi znaki obolenja pri moških in ženskah se lahko pokažejo šele dva do tri tedne po tveganem spolnem odnosu. Pri ženskah je možen povečan izcedek rumenkaste barve iz nožnice in krvavitev po spolnem odnosu. Znaki okužbe materničnega vratu se praviloma pojavijo sedem do 14 dni po spolnem odnosu z okuženim partnerjem. V nekaterih primerih povzroči zmanjšano plodnost in večje tveganje za zunajmaternično nosečnost. Pri moških je značilen rahel (včasih komaj opazen) izcedek iz sečnice, blage težave pri uriniranju, ki jih spremlja pekoč občutek, pogostejše uriniranje ali oteženo in neenakomerno izločanje urina ter morebitna rdečica in vlažnost na skrajnem koncu glavice penisa. Bolezenski znaki so lahko blagi in slabo opazni, včasih jih sploh ni.
Klamidijo zdravimo sistemsko z antibiotiki azitromicinom, doksicilinom, eritromicinom. Zdravimo vedno oba partnerja hkrati.

Gonoreja

Obolenje povzroča Neisseria gonorrheae in je prav tako spolno prenosljiva bolezen. Pri ženskah v začetnem obdobju skoraj ni bolezenskih težav. Če gonoreje ne zdravimo, lahko povzroči vnetje notranjih rodil, to pa ima lahko za posledico zmanjšano plodnost in zunajmaternično nosečnost. Zdravimo jo podobno kot klamidijsko okužbo.

Pri moškem se po kratki, nekajdnevni dobi inkubacije (čas med okužbo in izbruhom bolezni) pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremljata srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno dveh tednih akutno vnetje preide v kronično. Zapleti nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate, obmodka in neplodnost.

Koristni nasveti za zdravje

  • Pred spolno prenosljivimi boleznimi se najbolje zavarujemo z zvestobo enemu partnerju in z rabo kondomov.
  • S skrbno intimno nego lahko opisane težav omilimo in celo preprečimo.
  • Umivanje naj ne bo prepogosto, zadošča enkrat na dan.
  • pH sredstva za intimno nego naj bo med 3,5 in 4,5.
  • Pri kopelih, zlasti pri masažnih, lahko voda prodre v nožnico, spere z nje zaščitno sluz in uniči kislost ter s tem oslabi njeno naravno obrambo, zato je priporočljivejše prhanje ali umivanje v bideju.
  • Odišavljeni robčki, ki vsebujejo alkohol, dražijo občutljivo sluznico, zato niso priporočljivi.
  • Strokovnjaki odsvetujejo izpiranje nožnice z vodo z različnimi dodatki, saj s tem uničimo naravno obrambo sluznice.
  • Nožnico lahko čistimo z nožničnimi vložki, ki vsebujejo mlečno kislino.
  • Sodobni vložki so prepojeni s posebnimi kemičnimi snovmi, ki lahko pri občutljivih ženskah povzročijo draženje in vnetje. Občutljive ženske naj zato raje uporabijo klasične bombažne vložke ali blazinice vate.
  • Spodnje perilo naj bo iz naravnih vlaken, mehko, vpojno in udobno.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 33, maj 2009.