DOMOV NOVIČKE NA SPLET PO INFORMACIJE, PO ZDRAVILA V...

Na splet po informacije, po zdravila v lekarne

mag. Klemen Jagodič, dr. med.

Živimo v dobi informacijske tehnologije, ko so nam preko različnih medijev dostopne množice informacij. Včasih se je v vsej tej množici morda že kar težko znajti. Težko je ločiti, kaj je pomembno in kaj malo manj – na katere informacije se lahko zanesemo, katere pa je bolje preveriti še pri kakšnem drugem viru. Ko gre za naše zdravje, pa so gotovo najbolj pomembne in verodostojne informacije tiste, ki jih dobimo pri zdravniku.

Vaš osebni zdravnik ali zdravniki specialisti so namreč opravili pregled in morda naročili še kakšne druge preiskave, zato imajo na voljo največ informacij o vašem stanju in bolezni, postavili so diagnozo ter po potrebi predpisali zdravljenje. Zato vam bodo lahko tudi najbolje razložili vse, kar vas bo zanimalo v zvezi z vašim zdravjem in zdravljenjem.

Opažam, da številni bolniki že na pregled pridejo dobro informirani o marsikateri bolezni ali zdravstveni težavi, za katero ocenijo, da bi lahko bila povezana z njihovimi zdravstvenimi težavami. Včasih se o svojih težavah posvetujejo s kakšnim znancem, ki ima podobne težave, ali preberejo v revijah. Vedno več pa je takšnih, ki informacije poiščejo na spletu. To je pravzaprav pričakovano, saj po podatkih o uporabi interneta v Sloveniji kar tri četrtine Slovenk in Slovencev v starosti od 10 do 75 let uporablja internet vsaj enkrat na mesec. Velika večina od teh je dnevnih uporabnikov. Slaba polovica (45 odstotkov) uporabnikov, ki internet uporabljajo vsaj enkrat mesečno, je starejših od 40 let.

Komu na spletu zaupati?

Zagotovo je koristno, da se lahko ljudje o raznih zdravstvenih težavah, ki jih pestijo, pogovarjajo s tistimi, ki imajo podobne težave. Včasih je to le zaradi podpore in občutka, da niso sami s svojimi težavami. Včasih lahko dobijo tudi kakšen koristen nasvet. Ko pa gre za samo bolezen in zdravljenje, so pravi naslov za posvet zdravniki. Pogovor o zdravstvenih težavah z ljudmi, ki imajo podobne težave, je seveda koristen. Ko pa gre za zdravljenje, so pravi naslov za posvet zdravniki.Seveda so kredibilni tudi prispevki novinarjev ali drugih avtorjev, ki se pri svojih zapisih sklicujejo na strokovno literaturo ali pojasnila zdravnikov. Veliko je na spletu tudi vsebin, ki smo jih pripravili zdravniki. Mnogi od nas pa kot moderatorji sodelujemo tudi na spletnih forumih, kjer nam lahko zastavite vprašanja. Sam sodelujem na dveh takšnih forumih. Prvi je namenjen različnim temam s področja urologije in se nahaja na spletni strani www.uroweb.si. Na omenjeni spletni strani so zbrani podatki o osnovnih uroloških težavah in obolenjih, kako jih prepoznati ter kako poteka zdravljenje. Med urološke težave sodi tudi motnja erekcije, ki je seveda za moške zelo neprijetna tema. Skupaj s sistemskim družinskim terapevtom dr. Albertom Mrgoletom odgovarjava na vprašanja obiskovalcev foruma ed – želiva si spolnosti, ki se nahaja na spletni strani www.med.over.net.

Pojasnila na spletu so le informativne narave. V pomoč so vam lahko, kadar se odločate, ali zaradi svojih zdravstvenih težav obiskati zdravnika ali ne. Vnaprej se lahko tudi pozanimate o tem, kaj pričakovati od pregleda pri zdravniku. Vendar pa je zdravnik tisti, ki bo ob pregledu postavil diagnozo in vam predpisal ustrezno zdravljenje.

Na forumih sprašujejo predvsem mlajši

Spletni forumi so odličen vir informacij, ker omogočajo anonimnost. Tipično takšno področje so težave v spolnosti, ki deloma sodijo tudi na področje urologije. Urologija je namreč veja medicine, ki deluje na področju zdravljenja bolezni sečil in moških genitalij. Tako imam kot urolog opravka tudi z bolniki, ki se pri nas oglasijo zaradi motnje erekcije, kar je njihova najpogostejša težava, ko gre za njihovo spolno zdravje. Tudi raziskava družbe Eli Lilly je potrdila, da ljudje najpogosteje iščejo informacije o težavah v spolnosti na internetu. V omenjeni raziskavi je sodelovalo tudi okrog tisoč moških in žensk iz Slovenije, starejših od 33 let in v zvezi. Med temi jih je 37 odstotkov informacije o težavah v spolnosti iskalo na internetu, približno petina jih je kot vir informacij navedla še knjige in revije, le 7 odstotkov pa jih je kot vir navedlo zdravnika. To nekako sovpada tudi z odstotkom tistih, ki so v omenjeni raziskavi »priznali« jemanje tablet za zdravljenje motnje erekcije, saj je bilo takšnih le 8 odstotkov. Torej bi lahko rekli, da pojasnila o težavah v spolnosti zanimajo veliko ljudi, le redki moški pa se odločajo za reševanje teh svojih težav.

Po zdravila v lekarno
Splet je lahko odličen pri iskanju informacij in nasvetov, nikakor pa ne za kupovanje zdravil, saj boste zelo verjetno dobili ponaredke. Po zdravila se odpravite v lekarno.

Čeprav je motnja erekcije pogostejša pri starejših, so z vprašanji na forumih aktivni predvsem mlajši. Vsaj tako kažejo moje izkušnje na forumih na www.uroweb.si in www.med.over.net, kjer se starejši redkeje opogumijo za aktivno sodelovanje. Prepričan pa sem, da so tudi starejši med pogostejšimi obiskovalci omenjenih spletnih strani in forumov ter si določene vsebine preberejo. Vsaj tako nakazujejo številke o ogledih posameznih vsebin, pa tudi paciente v ordinaciji včasih povprašam, kje so dobili informacije.

Sramovanje ovira pri reševanju težav v spolnosti

Glavna privlačnost spleta pri iskanju informacij s področja spolnosti in spolnega zdravja je anonimnost. Sramovanje je glavna ovira, zakaj moški ne poišče pomoči pri zdravniku ali pa se celo izogiba pogovoru s svojo partnerko. To so potrdile tudi raziskave in Slovenke ter Slovenci nismo pri tem nobena izjema. Kvečjemu nasprotno – v primerjavi z Američani ali pa tudi številnimi Evropejci smo bolj na repu, ko gre za reševanje težav v spolnosti. Kot sem že omenil, je omenjena raziskava pokazala, da se le približno 8 odstotkov Slovencev odloči za zdravljenje motnje erekcije s tabletami, kar je sicer najpogostejši način zdravljenja te težave. Pri tem je najbolj zaskrbljujoče to, da je kar petina od teh, ki so priznali jemanje takšnih tablet, le- -te naročila po spletu. Kot najpogostejši razlog, zakaj so se odločili za nakup tablet po spletu, so navedli, da bi jih bilo pri nakupu teh tablet v lekarni sram.

Korajža velja

Opažam, da sramovanje glede težav z erekcijo ni edina ovira, ki moške odvrača od tega, da bi poiskali pomoč oziroma rešitve za svoje težave. Nekatere je tudi strah, da bi se morali soočiti še z drugimi boleznimi, ki bi jim spremenile življenje. Harmoničen in zadovoljujoč partnerski odnos je ena najbolj dragocenih vrednot. Ne uničimo ga zaradi sramu pred odkritim pogovorom o težavah v spolnosti.Zlasti pri starejših je motnja erekcije povezana z drugimi boleznimi, kot so na primer sladkorna bolezen in srčno-žilna obolenja Nekateri pomislijo tudi na bolezni prostate, med katerimi je eden najpomembnejših problemov moške populacije rak. Vendar pa zanikanje težav ne more biti rešitev. Praktično za vse ali vsaj večino bolezni velja, da prej, kot jih odkrijemo, bolj uspešno jih lahko zdravimo. Zato ne odlašajte s pregledom pri zdravniku, če sumite, da bi lahko bila tudi v vašem primeru motnja erekcije eden od simptomov za neko drugo, še neodkrito bolezen.

Pomembno je, da imata tako moški kot tudi njegova partnerka na voljo ustrezne informacije, kako reševati zdravstvene težave, ki ovirajo njuno spolno življenje. Preden zbereta pogum za pogovor in obisk pri zdravniku, so jima lahko v pomoč splet in forumi, kjer svetujemo zdravniki. Upam, da se bodo tudi starejši opogumili in se s svojimi vprašanji večkrat vključili tudi na spletnih forumih. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 69, januar 2013.