DOMOV BOLEZNI REVMA Z GIBANJEM DO BOLJŠEGA ZDRAVJA HRBTENICE...

Z gibanjem do boljšega zdravja hrbtenice in sklepov

Z gibanjem lahko vsak sam pomembno pripomore k ohranjanju svojega zdravja. Zato v Društvu revmatikov Slovenije ob podpori podjetja Medis nadaljujejo vseslovensko akcijo spodbujanja gibanja Skočimo na lepše. Projekt nadgrajujejo s serijo izobraževalnih podkastov, kjer se pogovarjajo s priznanimi strokovnjaki s področja revmatologije in drugih zdravstvenih strok. Vsebine so dostopne na spletni strani www.nasa-lekarna.si/gibanje/.

Izobraževalne vsebine so v prvi vrsti namenjene ljudem, ki živijo z vnetnim revmatizmom, marsikateri nasvet pa bo koristen tudi za širšo javnost. Pogovori bodo namreč tekli o zdravju hrbtenice in sklepov, kako se je treba pripraviti na pregled pri zdravniku, o izzivih pri komunikaciji med bolnikom in zdravnikom, vlogi prehrane in zdravega življenjskega sloga pri ohranjanju zdravja, o načrtovanju in poteku nosečnosti pri revmatikih in drugih pomembnih zdravstvenih temah.

V prvi oddaji je gost doc. dr. Žiga Rotar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Z njim se o zdravju hrbtenice in sklepov pogovarjata Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije, in Aljaž Škrjanec, vodja podmladka društva.

Glavna tema druge oddaje je načrtovanje družine pri revmatikih. Petra in Aljaž se o tem pogovarjata s prim. doc. dr. Iztokom Holcem, dr. med., predstojnikom Kliničnega oddelka za revmatologijo v UKC Maribor.

Prva pogovora sta že dostopna na tej povezavi.

Pri zdravljenju vnetnega revmatizma je ključno sodelovanje opolnomočenega posameznika

Za dosego cilja zdravljenja vnetnih revmatskih bolezni – to je remisija ali vsaj nizka aktivnost bolezni – je poleg zgodnje diagnoze in zgodnjega intenzivnega zdravljenja, rednega spremljanja aktivnosti bolezni in prilagajanja zdravljenja, zelo pomembno tudi aktivno sodelovanje opolnomočenega bolnika,

poudarja Petra Zajc.

To pomeni, da je bolnik zavzet za dosledno izvajanje dogovorjene sheme zdravljenja, da v čim večji meri pridobi verodostojne informacije o svoji bolezni in zdravljenju ter je tudi ustrezno motiviran za zdrav življenjski slog, ki je pomemben vidik dobrega obvladovanja vnetnega revmatizma.

Zdrav življenjski slog v prvi vrsti pomeni redno telesno aktivnost, ki mora biti načrtovana, strukturirana in redna. Vadba naj bi obsegala ciljno usmerjene vaje za gibljivost sklepov in hrbtenice ter razteznost mehkotkivnih struktur, vaje za mišično moč, aerobno vadbo, vaje za koordinacijo in ravnotežje ter dihalne vaje. Zdrav življenjski slog pa zajema še zdravo prehrano, normalen indeks telesne mase, zmerno uživanje alkohola, nekajenje, higieno spanja, obvladovanje stresa in skrb za psihološko zdravje.

Zaradi širokega spektra bremena bolezni in izzivov, s katerim se bolnik vsakodnevno sooča, ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov poudarjamo, da je za dobre izhode zdravljenja pomemben predvsem celosten in multidisciplinaren pristop k zdravljenju, na kar opozarjamo s pogovori s strokovnjaki v podkastih,

še dodaja Petra Zajc.