DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE SKORAJ 70 LET LEKARNIŠTVA V MESTU VRTNIC

Skoraj 70 let lekarništva v mestu vrtnic

Prva lekarna v Novi Gorici je nastala leta 1947. Od takrat je bilo na področju lekarništva v okolici storjenega ogromno. Čeprav so bili začetki težki, v povojnih časih je namreč primanjkovalo tako strokovno usposobljenega osebja, kot tudi lekarniških materialov, je nastala lekarniška mreža Goriške lekarne, ki danes obsega sedem lekarn in eno podružnico, v okviru javnega zavoda pa delujeta še galenski in kontrolno-analizni laboratorij.

Lekarniške storitve se razvijajo in napredujejo.Kot je razložila Ester Košiček, mag. farm. spec., direktorica javnega zavoda Goriška lekarna, je galenski laboratorij namenjen izdelavi galenskih izdelkov, torej sirupov, svečk, mazil, čajev in podobnih izdelkov, s katerimi oskrbujejo lekarne javnega zavoda. Kontrolno- analizni laboratorij je namenjen kontroli izdelkov, ki jih izdeluje galenski laboratorij, obenem pa skrbi tudi za upravljanje kakovosti v celotnem zavodu. »Laboratorij ima pomembno vlogo tudi pri nadzoru kakovosti vstopnih sestavin, saj imamo v zadnjem času vse več težav na področju dobave kakovostnih surovin, zato ima vstopna kontrola kakovosti velik pomen za zavod,« je še dodala sogovornica. Skupaj je v javnem zavodu Goriška lekarna 54 zaposlenih, od tega jih je prek 54 odstotkov s sedmo ali osmo stopnjo izobrazbe, malce več kot 26 odstotkov pa je farmacevtskih tehnikov.

Učni zavod

Javni zavod ima tudi status učnega zavoda, kjer študentje farmacije opravljajo praktični del študija. »Za nas je to pomembno, saj spoznamo študente in lahko k nadaljnjemu delu povabimo tiste, ki se najbolje izkažejo pri delu. V našem javnem zavodu namreč želimo le najboljše kadre s področja farmacije. Obenem pa s tem omogočimo študentom vpogled v delo lekarniških farmacevtov, tako namreč spoznajo, če jih ta usmeritev sploh veseli, ali pa bi se raje usmerili v kakšno drugo vejo farmacije,« razloži sogovornica.

Lekarniške storitve se razvijajo in napredujejo

Tega se zavedajo tudi v Goriški lekarni. Kot je dejala Ester Košiček, so pri razvoju novih lekarniških storitev zelo aktivni. Izvajajo na primer že pregled uporabe zdravil, to je storitev, namenjena predvsem bolnikom. Druga napredna storitev pa so farmakoterapijski pregledi zdravil, ki potekajo ob sodelovanju z zdravniki: »Skupaj z njimi pregledamo nabor zdravil, ki jih pacient prejema. Na željo zdravnika ocenimo, ali je ta nabor zdravil ustrezen, in skupaj z njim se določi terapija, tako se izognemo neželenim učinkom. Znano je namreč, da vsa zdravila ne odgovarjajo vsem ljudem, zato jih je treba včasih zamenjati. V ekipi, ki se odloči za menjavo, je seveda tudi strokovnjak za zdravila – magister farmacije

Javni zavod Goriška lekarna

Nova Gorica so ustanovile občine Nova Gorica, Šempeter - Vrtojba, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko za opravljanje lekarniške dejavnosti na svojih območjih. V okviru zavoda delujejo:
- lekarna Nova Gorica;
- lekarna Šempeter;
- lekarna Kanal z lekarniško podružnico Deskle;
- lekarna Miren;
- lekarna Dornberk;
- lekarna Dobrovo;
- lekarna Majske poljane;
- galenski in analizni laboratorij ter skupne službe.

Neprekinjeno dežurno službo opravlja lekarna v Novi Gorici.

Prvi, ki so izdelali kremo iz vrtnic

»Glede na to, da delujemo v mestu vrtnic, kot pravimo Novi Gorici, smo se odločili, da začnemo izdelovati kozmetiko na osnovi eteričnega olja damaščanske vrtnice. Prva je bila krema iz vrtnic, kozmetika iz vrtnic pa je postala posebnost našega galenskega laboratorija oziroma celotnega javnega zavoda,« je razložila Ester Košiček. V galenskem laboratoriju so še razširili svojo ponudbo izdelkov iz vrtnic, saj so izdelali prehransko dopolnilo – vrtnični sirup, tudi na letošnjem Festivalu vrtnic, ki vsako leto v prvi polovici maja poteka v Novi Gorici, je Goriška lekarna predstavila nove izdelke iz vrtnic ter lekarno in njene dejavnosti v celoti. Letos so na primer predstavili čajno mešanico z vrtnicami.

Pogled prek meje

Nova Gorica ima edinstveno lego v Sloveniji, saj je tesno povezana z italijansko Gorico. A kljub temu je čezmejnega sodelovanja med lekarnami na obeh straneh meje malo, saj je lekarniška služba v Italiji organizirana povsem drugače. Ker pa je na drugi strani meje močna slovenska manjšina, se nekaterih predavanj, ki jih organizira Slovensko farmacevtsko društvo, udeležujejo tudi kolegi iz sosednje Gorice.

Drugače je z italijanskimi strankami, ki slovenskim lekarnam že tradicionalno zaupajo, in predvsem draga zdravila, ki so v Sloveniji precej cenejša, velikokrat kupujejo v slovenskih lekarnah. Poleg tega pa Italijani pogosto v Goriški lekarni kupujejo čaje in druge zeliščne pripravke, tudi tiste, ki jih izdeluje njihov galenski laboratorij. »Italijani namreč zelo cenijo kakovostne izdelke iz naravnih surovin in glede na to, da so naši izdelki izdelani po klasičnih lekarniških metodah, jih zelo cenijo,« je še razložila vodja Goriške lekarne.

Spletna lekarna

V okviru Goriške lekarne deluje tudi spletna lekarna, v kateri ponujajo prehranska dopolnila, kozmetiko in galenske izdelke. Spletna lekarna je sicer še v povojih, pravi Ester Košiček, a se zaveda, da je to tehnologija prihodnosti: »Najpogosteje namreč lekarniške storitve potrebujejo starejši, ki pa običajno niso vajeni novih tehnologij. Vsekakor pa je to medij prihodnosti, ki pa je še v fazi nastajanja. A treba je biti v trendu, čeprav pravila igre na tem področju še niso dorečena. Malo je na to področje že posegel zakon o zdravilih, to področje pa bo predvidoma uredil zakon o lekarniški dejavnosti