DOMOV NOVIČKE 9. DAN SLOVENSKIH LEKARN O BIOLOŠKIH...

9. Dan slovenskih lekarn o bioloških zdravilih

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniška zbornica Slovenije sta 26. septembra z aktivnostmi obeležili že 9. dan slovenskih lekarn. Letošnja osrednja tema je bila ozaveščanje o bioloških zdravilih, njihovi uporabi ter konkurenčnosti v primerjavi z navadnimi zdravili.

Tokrat so lekarniški farmacevti še posebej opozarjali na pravilno in varno uporabo bioloških zdravil. Oktobra bodo v lekarnah na voljo brezplačne informativne knjižice o pravilni in varni uporabi bioloških zdravil z naslovom »Biološka zdravila«. Hkrati bodo lekarniški farmacevti opozarjali tudi na svojo pomembno vlogo pri svetovanju glede varne uporabe. »Biološka zdravila bolniki prejemajo v bolnišnici, v specialističnih ambulantah ali pa dobijo recept, zdravilo dvignejo v lekarni in si ga sami aplicirajo doma. Zlasti v slednjem primeru je zelo pomembno svetovanje farmacevta glede rokovanja z biološkim zdravilom in pravilnega injiciranja s strani bolnika ali njegovega svojca,« je ob tem poudarila mag. Miroslava Abazović, mag. farm., predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn.

Biološka zdravila so zdravila, ki kot učinkovino vsebujejo biološko snov ali snov, pridobljeno s postopkom, ki vključuje biološke sisteme. So plod dolgoletnega raziskovanja in delujejo »ciljano« oziroma »tarčno«. Z biološkimi zdravili lažje obvladujemo marsikatero hudo ali kronično bolezen. Seveda pa imajo kot vsa zdravila tudi ta svoje prednosti in tudi slabosti. »Biološko zdravilo je že marsikomu rešilo ali zelo izboljšalo kakovost življenja. Vendar pa je uspešna uporaba biološkega zdravila povezana z veliko mero sodelovanja bolnika z zdravnikom, farmacevtom ter drugim zdravstvenim osebjem. Biološka zdravila lahko imajo namreč tudi hujše neželene učinke, ki jih je treba hitro prepoznati in ob njihovem pojavu nemudoma pravilno ukrepati,« pravi mag. Miroslava Abazović.

Z informativnimi brošurami želi Slovensko farmacevtsko društvo bolnike in obiskovalce lekarn osveščati o razvoju, sestavi, načinu predpisovanja in delovanja bioloških zdravil. Predstavili bodo njihovo uporabo pri otrocih in mladostnikih ter se dotaknili zlorabe bioloških zdravil, med katerimi izstopa doping. V knjižici so biološka zdravila predstavljena na preprost in razumljiv način. Knjižica je namenjena bolnikom, ki se s temi zdravili zdravijo, njihovim svojcem in vsem, ki jih ta zdravila zanimajo. Za predstavitev bioloških zdravil v okviru Dneva lekarn so se lekarniški farmacevti odločili predvsem zato, ker je za zdravljenje na voljo vse več bioloških zdravil, obenem pa se o njih med bolniki poraja mnogo vprašanj glede učinkovitosti, neškodljivosti in dostopnosti.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 76, oktober 2013.