DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE ROMANTIČNA VEČERJA

Romantična večerja

Ali se še spomnite, kako izgleda? Hja, tudi jaz bolj slabo, ampak gre pa nekako takole.

Romantična večerja ni isto kot romantični večer in za romantično večerjo sta potrebna dva človeka, ki sta načeloma zaljubljena ali pa se vsaj lepo božata z očmi. Osebi nista nujno nasprotnega spola.

Za romantično večerjo je najbolj primeren zadnji kot vsaj srednje fine restavracije, osvetljene samo s sojem sveč, kajpada. Če ste moški, potem spada k celotni proceduri, da se na koncu prvi in edini stegnete po denarnici. Če sta zaljubljeni osebi predstavnici nežnejšega spola, potem plača tista, ki je bolj po moško, izjemoma je tu dovoljeno deljenje stroškov. Če sta obe osebi močnejšega spola, navadno plača moški z višjim družbenim statusom.

Torej, rabimo fino restavracijo, zaljubljen pogled, z mojega gledišča polno denarnico in soj sveč. Če bi radi, da se vaša denarnica ne sprazni toliko, potem z gornjega seznama črtajte fino restavracijo, dodajte veliko več truda in začnite zgodaj. Tržnica, trgovina, čisto stanovanje, lični krožniki in servis, ovalni kozarci velike prostornine in seveda, dobro vino.

Ideje za romantično večerjoČe mislite, da bi zaradi svojega truda kaj privarčevali, ste si v bistvu že z odločitvijo krepko pljunili v lastno denarnico. In sedaj se boste morali res dobro potruditi, da si ne pljunete še v obraz. Govorim seveda za moški spol, ker moški pripravljamo romantične večerje, ženske morajo tja predvsem priti. Četudi slučajno niso razpoložene, smo mi tam zato, da jih razpoložimo, in ne še bolj utrudimo. Tudi zato je mogoče boljše, da smo nekje zunaj in lahko ob predolgočasnih temah še vedno rešimo večer s prijateljem ob pivu, če pa smo doma, bomo pridno poslušali do konca in iskali bilko v ne preveč očitnem praznjenju buteljke. Minister za zdravstvo na tem mestu opozarja, jaz pa vas še vedno pošiljam v restavracijo.

Če vas še nisem prepričal, potem je recept nekako tak:

Za predjed izberite Jakobove školjke, po domače kapesante. Dovolj je za vsakega ena. Vzemite jih iz lupine, odtrgajte oranžno drobovje in specite v pečici na 200 °C, približno petnajst minut. Lahko jih obrnete tudi v kozici na olivnem olju z malo rožmarinovih iglic. Z obeh strani naj bodo rahlo zapečene. Postavite nazaj na lupino. V žlico olivnega olja iz kozice vmešajte malo stisnjene limone, rahlo poprajte, posolite in prelijte čez meso. Servirajte.

Za predjed lahko izberete tudi sveže šampinjone, ki jih prav tako narezane na lističe opražite na olivnem olju, začinite s poprom in malo majarona. Ko so šampinjoni opraženi, nadrobite na vrh gorgonzolo in pustite, da se rahlo razpusti po gobah, lahko tudi nekoliko premešate. Servirajte na malem krožniku, ki ga prej potresete s svežo rukolo.

Poleg obeh predjedi priložite tri koščke narezane bele francoske štruce, ki jo popečete kar v toasterju.

Račje prsi najprej osvobodite sloja debelega sala, ki ga v vroči kozici razpustite, da dobite odlično račjo mast, na kateri boste meso kasneje spekli. Tu mi menda ni treba napisati, da mast pripravite že popoldne, da ne bo nepotrebnih močnih vonjav po stanovanju.

Prsi prečno narežite na centimeter debele zrezke in jih pecite nekaj minut na eni in drugi strani. V sredini morajo biti še nekoliko roza. Če se dami zrezek zdi preveč krvav, potem ji lahko mirno dopečete zrezke še za nekaj minut, ker ste itak doma in imate kozico ne več kot nekaj metrov stran. Pred peko jih potresite z malo origana in koriandra, solita pa si jih sama na krožniku. Če imate možnost dobiti kje aromatizirano olivno olje, potem ga postavite na mizo in meso rahlo pokapajta z njim. Priporočena je sredozemska aroma, najboljša pa je istrska s tartufi, tartufata.

Kot prilogo k tej odlični glavni jedi boste kot vešč kuhar v pečici spekli mlad, čim manjši krompirček, skupaj s krhlji čebule, ki jo dodamo bolj nekje na sredi pečenja. Odličen hrustljav krompir lahko v naših pečicah pripravimo s pomočjo ventilatorskih programov in zelo visoke temperature. Tako je priloga tudi dokaj hitro na mizi. Sicer se nam pa na romantični večerji naj ne bi nikamor mudilo, tako da ne bi pekli krompirja skupaj s kapesantami, na primer.

Ob obilici sezonske zelenjave lahko kot dodatno prilogo že spet na toasterju popečete še bučke, rdečo papriko, melancane ali kar vam pade na pamet ter servirate ločeno na drugem krožniku. Po potrebi solite, ni pa nujno. Če nikjer ne boste našli katerega od zgoraj omenjenih aromatiziranih olj, si nikar ne belite glave.

K raznoraznim stejkom ali drugemu krvavemu mesu vedno spada kaj sladkega. Ker tu na krožnik ne bomo tlačili še česa, lahko priložimo skledico za omako. Maja vanjo zameša tri žlice gorčice, žličko medu in limonin sok. Varianta B je še boljša, in sicer suhe fige narežemo na manjše kose in v kozici z malo vode pokuhavamo do deset minut. Fige odcedite in s paličnim mešalnikom zmiksajte. Vmešajte žličko ali dve gorčice, in to je to.

Da ne bi preveč mešali okusov, lahko v sezoni bolj delate na svežih sestavinah, pozimi pa kombinirate vse sorte suhega sadja, razen višenj, ker so preveč kisle. Ker ima romantična večerja tako ali tako posebno draž, postavite na mizo vse svoje znanje in potem lahko iz tega razvijete tudi krasno debato ali sprejmete celo kakšen zelo poželjiv pogled, kar je najbrž tudi cilj.

Pijača ob vsem tem je vino, kakšno, je pa stvar okusa. Ne bo pa odveč, če se mogoče prej malo pozanimate, kaj kdo mara in česa ne. Znano je, da ne znam pripravljati desertov, ker se mi jih, iskreno, ne da. Zdi se mi, da potrebuješ za dobre deserte prav tako zelo dolgo dobo študiranja le-teh in poglabljanja v sestavine in kombinacije. Zato vam prepuščam vašo domišljijo in internet.

Vsekakor pa so najboljši desert po romantični večerji jagode s šampanjcem. Seveda naslednje jutro s povabljeno osebo. Ups, minister spet opozarja,

jaz vam pa želim dober izbor.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 44, poletje 2010.