Pod pritiskom

V teh stresnih časih nas je večina pod pritiskom, to si moramo priznati. Po prejšnjem receptu, ki sem ga spisal, mi je žena zelo nazorno povedala, da sem se najbrž že malo izpel. Kaj? Kje pa si ti zdaj našla to besedo? Ja, saj jaz moram biti tvoj največji kritik, je dejala. Bolj klišejsko od besedne zveze »kakšen kliše«. Moja žena je moj največji kritik. Pa ja, saj vem, a ni treba na glas, saj nisva še niti tri mesece poročena. Predlagal sem ji, naj preveri svoj bioritem, saj je verjetno emocionalno na psu, recept je bil čisto dober, celo pohvalili so ga.

Dobro, gremo dalje. Kot ste že opazili, smo dobili novo urednico. Tako kot vsaka bi tudi ona rada z mano še izboljšala delovni odnos. Pomislim, super, celo kakšen evro bo padel. Pa ni bilo to, je bilo bolj to, če bi lahko prej oddajal svoje prispevke. Če ga pa vedno oddam pravi čas. Ne vem, ne vem.

Pa pritisne še Jure iz marketinga te revije, da če sem že tak džek, naj napišem recept v rimi. Pa dobro, kaj sem Slon in Sadež?

Jaz pa sem šel na tržnico in opazil kostanj. Usta mi je raztegnilo do ušes: pol kile, prosim. Doma sem imel že pripravljene goveje zrezke za v omaki s pirejem, logično. A ni bilo tako. Pečica je že dolgo samevala in sem si zarimal v stilu slavospevov na abrahamih in podobnih veselicah, posvečenih posameznikom.

Na ogenj vodo daš za kuhat, to bo dobro za poduhat. Prerežeš kostanj čez trebušček, za deset minut ga daš v krop, potem olupiš mu kožušček in odstaviš ga na klop.

V pekač naložiš zrezke, jih popopraš, posoliš, čebulo in korenček v kosih med meso še potiščiš.

Če imate še hruško suho, dodajte nekaj njenih krhljev in zalijte z dobro juho.

Nato olupljene krompirje prerežite čez polovico, pripalite na dvesto dvajset in naložite v pečico.

Vsake toliko zalijte zrezke, krompir in vse ostalo, zmanjšajte temperaturo, če bo juhe zmanjkovalo.

Ko po slabi eni uri že pošteno ven diši, prej olupljeni že kostanj v pekač naj prileti.

Jed servirajte na mizo čez približno četrt ure, juha, ki sem jo uporabil, je b’la od dobre, stare kure.

Pesmica je stilsko osnovna praznična rima in nima določenih pravil, razen da mora biti vsaj vsaka tretja kitica zaključena z dobro rimo, pijmo vino.

Recept je preprost, lahko se zatakne le pri lupljenju kostanja. Zato je res pomembno, da ga prej kuhate prerezanega (kot za pečenje na pikniku) vsaj deset minut, odstavite in potem iz vode jemljete in lupite. Olupite tudi notranjo kožico.

Zrezki naj bodo tanki, da se lepo skuhajo v omaki, ki bo nastala iz juhe, korenčka in suhih hrušk. Juha, ki sem jo uporabljal, je bila menda res kokošja, ker sem jo imel spravljeno v zamrzovalniku in je nisem ločil od goveje. Uporabite, če imate od kakšne prejšnje nedelje še kje kako čisto govejo ali zelenjavno juho, odsvetujem pa juho iz kocke. Tudi jaz sem se moral potruditi. Sicer naj bo juhe kar precej razlite preko pekača. Zrezki, hruške, čebula in korenček naj bi bili preliti, da se kuhajo, in ne zažgejo. Vsaj ne že na začetku.

Na krožnike servirajte zrezke in krompir, prelijte z omako in pridenite nekaj kostanjev, hrušk in korenčka.

Na tak način pripravljene zrezke v omaki lahko z lahkoto pripravite tudi v večji kozici ali voku, vendar bo priloga potem res pire krompir in ne bo bistvenega dodatka, pečenega kostanja. Dober tek!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 47, november 2010.