DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE ZELIŠČNI KROMPIRČEK

Zeliščni krompirček

Če ste po vseh nalivih in poplavah še vedno nekdo izmed tistih srečnežev, katerih gredica ni bila zalita, odplavljena ali kako drugače poškodovana, boste v prihajajočih sončnih dneh še bolj srečni.

Vaš vrtiček se bo še pred prvimi slanami in zmrzaljo bujno bohotil na vse strani, vas pa bojo prevevale sladke skrbi. Sladke skrbi v resnici pomenijo, da imate nečesa v izobilju in lahko iz tega izobilja izberete najboljše in najkvalitetnejše stvari, še vedno pa vas malo skrbi, kaj boste z vsem preostalim materialom.

Na primer, sladke skrbi ima selektor brazilske nogometne reprezentance, ker lahko izbira med stotinami vrhunskih nogometašev. Ali kateri od sultanov in šejkov, kadar si grejo izbirat eno ali pa več od mnogih žena za večerne hece. Najslajše skrbi pa imajo verjetno vaši otroci, vnuki, sosedje, prijatelji in katerikoli gostje, ki jih povabite na kosilo. Njih sladko skrbi, kaj jim boste postregli, ker vedo, da bo odlično.

Verjamem, da imate posejanih kar nekaj različnih zelišč, za katera potem velikokrat ne najdete druge rešitve kot sušenje in kasnejšo zimsko uporabo. Čeprav v centru glavnega mesta nimam svoje gredice, se mi vseeno dogaja, da imam naenkrat preveč šopkov svežih zeli, ki pri bioprodajalcu niso poceni. Da razčistimo – večina vas je z domačim hlevskim gnojem bioproizvajalcev, pa se vseeno večkrat vprašate: »Ja kdo bi pa kupil to havdo*?« Vam potrdim, v mestu gre ta havda dobro v prodajo.

In sem kupil malo peteršilja, šopek bazilike, origana, majarona, vejico rožmarina, par vejic timijana in še nekaj mi je natrgal prijazni gospod, mislim, da žajbelj ali nekaj podobnega. Čeprav sploh še nisem vedel, kaj bi s toliko svežimi zelišči, so tisti grmički kar silili vame in jih je bilo potrebno malo opipati.

Po dveh dnevih v hladilniku zeli niso bile več tako sveže in sem se odločil, da jih porabim. Vse naenkrat. Olupil sem nekaj krompirjev, jih narezal na četrtinke in jih dal kuhati v slan krop. Timijan in rožmarin sem posmukal z vejic in ju na drobno sesekljal skupaj z ostalimi listavci (bazilika, origano, majaron, najbrž žajbelj in še kaj – tu imate prosto izbiro) in tremi stroki česna.

Ekstra deviško olivno olje sem nalil v manjšo teflonsko kozico, toliko, da prekrije dno, in ga segreval na srednjem ognju. Vse nasekljano zdravje sem zmešal v olje, malo solil in popral ter na kratko popražil. Česen se mora razdišati in izgubiti močan okus. To vemo, ko ga poskusimo. Ne smemo prepražiti, ker zeli izgubijo svežino.

Odcejen krompir servirajte na velik servirni krožnik, zeli s česnom pa pobirajte iz kozice z žlico in odcejajte olje na robu kozice. Tako bo še vedno ostalo nekaj zdravega olja, krompir pa ne bo premasten. Potresite preko krompirja in servirajte.

Takšen krompir je lahko tudi samostojna jed na hitro, kot priloga pa se poda h katerikoli jedilni živali, najbolje k ribam.

Dober tek!