DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA NI VSE MODRO TUDI MODRO

Ni vse modro tudi modro

prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog

Med ponaredki običajno tudi zdravila za zdravljenje motnje erekcije

S ponaredki se običajno srečujemo pri oblačilih ali modnih dodatkih, kjer imajo glavno težavo predvsem proizvajalci. Ti zaradi ponaredkov zgubljajo del prihodkov. Za uporabnika pa razlika običajno niti ni tako zelo pomembna, čeprav gre morda za izdelek slabše kakovosti. Pri ponaredku so verjetno uporabljeni drugačni materiali, morda se malce razlikuje tudi po videzu. Pri zdravilih pa je ključni problem njihovo učinkovanje, saj ponaredki pogosto vsebujejo premalo ali pa preveč učinkovine, ki jo ima originalno zdravilo.

Če ima ponarejeno zdravilo premalo učinkovine, je tako rekoč edina posledica za bolnika ta, da zdravilo ne učinkuje in bolnik ostane brez zdravljenja. V najslabšem primeru pa je ponarejeno zdravilo celo zdravju škodljivo, saj lahko vsebuje preveč učinkovine ali še kakšne druge škodljive primesi.

V zadnjem času smo lahko v medijih večkrat prebirali ali poslušali poročila, da so bila med zaseženimi torbicami, oblačili in drugimi večinoma luksuznimi izdelki tudi zdravila za zdravljenje motnje erekcije. Običajno so med ponarejenimi zdravili predvsem tako imenovane čudežne tabletke, ki moškemu povrnejo njegovo potenco. To me prav nič ne preseneča, saj so za moške težave z erekcijo zelo neprijeten problem. Običajno o teh svojih intimnih težavah težko s komer koli spregovorijo. Zdravilo za motnje erekcije pa lahko dobijo le na zdravniški recept, torej bi morali obiskati zdravnika. Zato ni težko razumeti, da je za moškega najbolj udobno, če lahko viagro ali cialis diskretno naroči kar preko interneta, paket pa bo v nevpadljivi embalaži dobil na dom. Še sploh, če mu zato ne bo treba obiskati zdravnika, ki bi mu tablete predpisal na recept, cena zdravila pa bo pri naročilu preko interneta morda celo ugodnejša od tiste v lekarni.

Proizvodnja ponarejenih zdravil običajno poteka v garažah in domačih lopah, zato lahko upravičeno podvomimo ne samo v učinkovitost, ampak tudi v varnost takih zdravil.

Ponarejena zdravila prinašajo visoke zaslužke

Originalna in generična zdravila so dokazano učinkovita ter proizvedena v ustreznih higienskih pogojih. Za ponarejena zdravila to ne velja, saj proizvodnja običajno poteka kar v domačih lopah in garažah. Zato lahko povsem upravičeno dvomimo tako v učinkovitost kot tudi v varnost zdravljenja s takšnimi zdravili. Na to opozarjajo številne inštitucije, ki so zadolžene za nadzor nad zdravili na trgih. Ena od teh je tudi ameriški Urad za živila in zdravila, ki poroča, da je na trgu iz leta v leto več ponarejenih zdravil. Tisti, ki se ukvarjajo s to problematiko, opozarjajo, da naj bi bila proizvodnja ponarejenih zdravil celo bolj donosen posel kot trgovanje s prepovedanimi drogami. Fundacija Earthsave je ugotovila, da je v zadnjih tridesetih letih količina spermijev v spermi moških padla za 30%.Farmacevtska industrija pojasnjuje, da je pri zdravilih še posebej drag njihov razvoj in študije, s katerimi morajo proizvajalci dokazati potrebno učinkovitost zdravil. Tu gre tudi za stroške tistih raziskav in razvoja, ki so v začetku obetale novo inovativno zdravilo, potem pa se je v nadaljevanju razvoja pokazalo, da neko zdravilo ni primerno ali dovolj učinkovito, da bi sploh prišlo na trg. Ko pa zdravilo uspešno prestane vse faze razvoja, mora seveda proizvajalec zdravila zagotoviti tudi visoke higienske standarde proizvodnje zdravil. Proizvodni strošek ponarejenih zdravil je v primerjavi s ceno bistveno nižji, in to kljub temu, da se ponaredki običajno prodajajo po nižjih cenah od tistih zdravil, ki so na voljo v lekarnah. Dobički so lahko zelo visoki, kazni za ponarejevalce zdravil pa so običajno precej nižje od kazni za proizvajalce prepovedanih drog. Vse to govori v prid temu, da je posel s ponarejenimi zdravili lahko precej bolj privlačen kot pa posel z nedovoljenimi drogami.

Zdravljenje naj poteka pod nadzorom zdravnika

Motnja erekcije je lahko eden od zgodnjih znakov drugih bolezni, na primer srčno-žilnih obolenj ali pa sladkorne bolezni. Zato bi moral moški, ki želi zdraviti motnjo erekcije, najprej obiskati zdravnika in se z njim posvetovati o ustreznem zdravljenju.

Težave z erekcijo so za moške zelo neprijeten problem, hkrati pa huda preizkušnja za partnersko zvezo. Moški namreč o svojih intimnih težavah težko s komer koli spregovorijo.

Zavedati pa se je treba še ene nevarnosti, in sicer, da lahko sočasno jemanje zdravil vpliva na njihovo učinkovanje. Zato je pomembno, da je zdravnik seznanjen s celotnim seznamom zdravil, ki jih jemlje bolnik. Če je moški zdravilo za zdravljenje motnje erekcije dobil tako, da mu ni bilo treba obiskati zdravnika, mu bo morda nerodno povedati, da jemlje tudi ta zdravila. To pa je lahko nevarno, zato je zelo pomembno, da zdravniku ne zamolčite zdravljenja s tako imenovanimi pde-5 inhibitorji, ki se uporabljajo za zdravljenje motnje erekcije. To opozorilo še posebej velja za srčne bolnike, ki so nedavno preboleli srčno ali možgansko kap ali pa se zdravijo z zdravili, ki vsebujejo nitroglicerin in se običajno uporabljajo za zdravljenje angine pectoris. V teh primerih namreč zdravljenje motnje erekcije s tabletami ni primerno, kot tudi ni primerno za zdravljenje pri bolnikih, ki imajo zelo visok ali pa zelo nizek krvni tlak.

Prednosti in nevarnosti interneta

Prednosti interneta so nedvomno velike, saj je lahko zelo koristen vir informacij. Seveda pa morate biti pozorni na to, ali informacije prihajajo iz zanesljivega, torej kredibilnega vira. Precej kolegov urologov sodeluje na raznih spletnih forumih, kjer je zagotovljena anonimnost obiskovalcev in zato lahko zastavljajo vprašanja brez kakršnih koli zadržkov. S sodelovanjem urologov je torej zagotovljena potrebna strokovnost in na njihove nasvete se prav gotovo lahko zanesete, pa čeprav jih posredujejo prek interneta. Precej bolj previdni pa morate biti pri naročanju zdravil prek spletnih trgovin dvomljivega izvora. Verjetno je že večina med nami v svoj elektronski nabiralnik prejela kakšno ponudbo za rešitev težav z erekcijo, ki pa so prišle z neznanih naslovov dvomljivega izvora. Ne nasedajte takšnim ponudbam, saj je velika verjetnost, da vam ponujajo ponarejena zdravila, ki ne bodo učinkovala ali pa vam bodo celo škodila. Naj vas ob tem še opozorim, da so ponarejena zdravila – tako embalaža kot tablete – lahko zelo podobna originalnim in boste dostikrat težko presodili, ali gre za ponaredek ali originalno zdravilo.

Beseda penis izhaja iz latinskega izraza za rep.

Zdravila za zdravljenje motnje erekcije so v Sloveniji na voljo le na recept, izdajo pa vam jih lahko izključno v lekarnah. Tudi marsikatera slovenska lekarna ima svojo spletno lekarno, vendar boste na takšen način lahko naročili le zdravila in druge izdelke, ki so sicer v lekarnah na voljo brez recepta. Po zdravila, ki so na voljo na recept, pa se boste morali odpraviti v lekarno. Če se tudi po prebiranju tega besedila ne morete odločiti za obisk pri zdravniku, naj vam pomagam še z enim nasvetom. Marsikdo pride v ordinacijo k zdravniku z izpolnjenim testom erekcije oziroma spolnega zdravja, ki ga boste našli na internetu. Potem lažje steče tudi pogovor z zdravnikom.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 58, december 2011.