DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA BLAŽJE OBLIKE INKONTINENCE

Blažje oblike inkontinence

Tamara Ambrožič, mag. farm.Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca (UI) je kar pogosta in predvsem neprijetna nadloga v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih. Predstavlja lahko zdravstvene, socialne in higienske težave. Pri tovrstni težavi je zelo pomembno, da pravočasno poiščemo pomoč, kajti inkontinenco lahko uspešno ozdravimo ali precej omilimo.

Po statističnih podatkih ima od 5 do 15 odstotkov vseh žensk ter od 3 in 11 odstotkov vseh moških tovrstne težave. Z leti se ta odstotek še precej zviša.

Statistike pa kažejo, da imajo ženske inkontinenco dvakrat pogosteje kot moški.

Urinska inkontinenca lahko nastane zaradi različnih vzrokov, zato obstaja več vrst oziroma razdelitev le-te. Omejimo se na najpogostejšo razdelitev: 

  • napetostno uhajanje urina ali inkontinenca ob naporu, t. i. stresna UI,
  • nujnostno uhajanje urina ali urgentna UI,
  • pretočno uhajanje urina, 
  • nenadzorovano uhajanje urina zaradi prekomerno dejavnega sečnega mehurja.

Prva in druga oblika sta zdaleč najpogostejši pri ženskah, slednji dve pa bolj pri moških.

Stresna urinska inkontinenca

Vzrok za nastanek stresne UI je oslabljen zaporni mehanizem vratu sečnega mehurja. Urin nenadzorovano uhaja ob različnih naporih, ob katerih se poveča pritisk v trebušni votlini, mehurju in sečnici. To se lahko zgodi ob dvigovanju bremen, kihanju, kašljanju, tudi smejanju oz. kakršnem koli napenjanju. Vzroki so lahko dedni in/ali pridobljeni. Najpogosteje se pojavlja pri delavkah, ki opravljajo težka fizična dela, zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja v starosti in menopavzi ter kot posledica okvare medeničnega dna med nosečnostjo oziroma porodom.

Urgentna urinska inkontinenca

Urgentna UI pomeni nenadno nehoteno uhajanje urina ob predhodni hudi potrebi po uriniranju (urgenci), brez posebnega razloga. Pojav je v starosti pogostejši.

Najpogosteje se pojavlja na poti do stranišča, ob poslušanju tekoče vode ali ob delu z mrzlo vodo. Spremlja jo prekomerno aktiven sečni mehur, kar pomeni močno tiščanje na vodo in povečana pogostnost mokrenja (osem- ali večkrat na dan).

Kombinacija stresne in urgentne UI se najpogosteje pojavlja pri starejših ženskah.

Obvladovanje in zdravljenje težav

Metod oziroma načinov za obvladovanje tovrstnih težav je več, omejili se bomo na najpreprostejše in najbolj učinkovite, s katerimi lahko tudi sami uspešno obvladujemo blažje do srednje težke oblike UI.

Fizioterapija (Keglove vaje)

Nenadzorovano uhajanje urina ob telesnih naporih je znak stresne urinske inkontinence. Sprožitelji so lahko smeh, dvigovanje težkih tovorov ali drugo napenjanje, ki poveča pritisk na mehur.

Vaje so poimenovane po ginekologu A. H. Keglu, ki jih je iznašel. Priporočajo se za blaženje oz. odpravljanje stresne UI in prav tako za njeno preprečevanje (npr. med nosečnostjo, po porodu, v menopavzi).

Za uspešno izvajanje moramo najprej prepoznati mišice, ki sodelujejo pri vajah.

Ženske jih prepoznajo tako, da navidezno poskušajo ustaviti mokrenje. Vaje so primerne tudi za moške. Slednji mišice prepoznajo tako, da stisnejo mišice v bližini analne odprtine, kot bi hoteli zadržati vetrove.

1. vaja: izmenično stiskamo in sproščamo omenjene mišice. Začnemo s tremi sekundami (moški pet), čemur sledi enako dolg odmor. Počasi povečujemo do deset sekund.

2. vaja: je enaka prvi, razlika je v hitrosti. Izvaja se izmenično, kolikor hitro gre, s štetjem do 20.

3. vaja: predstavljajte si vožnjo v dvigalu do četrtega nadstropja. Med vožnjo vedno bolj stiskamo omenjene mišice. »Na vrhu« so najbolj stisnjene, med navidezno vožnjo navzdol jih počasi popuščamo, do popolne sprostitve.

Omenjene osnovne vaje ponavljamo večkrat na dan (npr. 10- do 15-krat), vsaj 3 mesece.

Predvsem pri urgentni UI pomaga t. i. prevzgoja ali trening sečnega mehurja. Pri tem zavestno s pomočjo svoje volje vzpostavimo normalen ritem uriniranja. Čas med posameznimi uriniranji postopoma podaljšujemo na 3- do 4-urni interval. Tako z vztrajnostjo do določene mere povečamo zmogljivost sečnega mehurja.

Medicinskotehnični pripomočki

Za obvladovanje blažjih UI imamo na voljo veliko visokokvalitetnih medicinskih pripomočkov, ki se dobijo v lekarnah (in specializiranih trgovinah) in so v prosti prodaji. Razlikujejo se po obliki, velikosti in vpojnosti, večino pa odlikuje visoka kvaliteta. Najpogosteje se za ta namen uporabljajo t. i. predloge, podloge ali hlačne predloge. Velikokrat jih omenjamo tudi kar kot vložke, vendar moramo vedeti, da to niso klasični damski vložki, ki se uporabljajo med menstruacijo, ampak se po sestavi in izdelavi ter delno po obliki od njih precej razlikujejo. Njihova prva odlika je, da s svojo sestavo v jedru preprečujejo razvoj neprijetnega vonja. Poleg tega imajo zanesljivo zaščito, ki preprečuje iztekanje urina. Večina jih je zelo preprostih za namestitev, so diskretni, tanki, neslišni in zanesljivi. Pomembna je tudi njihova varnost in vpliv na kožo. Velikosti so različne. Za nasvet brez predsodkov vprašajte v lekarni.

Zdravila za samozdravljenje in prehranska dopolnila

Z izborom zdravilnih rastlin in njihovih pripravkov (čajev, kapljic, kapsul, tablet …) lahko uspešno vplivamo na preprečevanje, ponovno pojavljanje in delno tudi zdravljenje infekcij urogenitalnega trakta, kajti tovrstna vnetja lahko imajo za posledico težave z mokrenjem in zadrževanjem urina.

Zdravilne rastline oziroma pripravki iz njih, ki se v ta namen najpogosteje pojavljajo, so:

Zlata rozga (Solidago virgaurea), ki ima protivnetno delovanje, uporablja pa se tudi za preprečevanje ponavljajočih se bakterijskih okužb sečil. Prav tako se je pokazala kot uspešna pri zdravljenju t. i. razdražljivega mehurja oziroma pri sami urinski inkontinenci.

Peteršilj (Petroselinum crispus) – plodovi in korenine imajo odlične diuretične učinke, večje količine (posebno plodov) pa se je treba izogibati v nosečnosti.

Njivska preslica (Equisetum arvense) uspešno pospešuje izločanje urina, uporablja se tudi pri boleznih ledvic in mehurja.

Vednozeleni gornik (Arctostaphylos uva-ursi) ima odlično protimikrobno delovanje, dokazano v najrazličnejših študijah.

Druge zdravilne rastline so še regrat, gladež, kopriva …

Naj omenim še Ameriško brusnico (Vaccinum macrocarpon). Njen sok je netoksičen in se lahko uporablja tudi med nosečnostjo in dojenjem. Uporablja se predvsem za preprečevanje ponavljajočih se okužb pa tudi za preprečevanje nastanka nekaterih vrst ledvičnih kamnov.

Druge zdravilne rastline, ki se bolj ali manj uspešno uporabljajo za te namene, so še regrat, kopriva, breza, luštrek, gladež. Pri benigni hipreplaziji prostate pa so se kot uspešne zdravilne rastline izkazale predvsem navadna buča (tudi za ženske), ozkolistni vrbovec, žagastolistna palma in druge.

Homeopatski pripravki

Ker so od letošnjega leta dalje tudi uradno v naših lekarnah na voljo homeopatska zdravila in pripravki in jih bo v prihodnosti še več, naj omenim, da imamo za obvladovanje tovrstnih težav na voljo tudi le-te. Najučinkovitejše so Equisetum arvense pri UI starejših oseb, Petroselinum, če gre za inkontinenco kot posledico šibkega mišičevja in zapiralke ali zaradi oslabelosti po operaciji, Causticum pri inkontinenci zaradi stresa, prav tako Sepia ob inkontinenci zaradi kašljanja, kihanja, smeha … Za več informacij in izbiro se obrnite na farmacevta v vaši lekarni.

Problem je še vedno neke vrste tabu tema, ki se je ljudje sramujejo in jo skrivajo pred svojci, okolico ter celo pred zdravstvenimi delavci. Vendar bi se vsaka oseba, ki ima tovrstne težave, morala zavedati, da v svojem problemu ni osamljena ali sama in da se da težavo uspešno odpraviti ali omiliti njene posledice.