DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA USTREZNA NEGA OMILI POSLEDICE...

Ustrezna nega omili posledice inkontinence

Sonja Rupret, mag. farm., spec.Inkontinenca je še ena od bolezni sodobnega časa, ki lahko bistveno vpliva na kvaliteto življenja. Gre za nezmožnost kontroliranega izločanja urina in v tem primeru jo imenujemo urinska inkontinenca, ko pa gre za nezmožnost zadrževanja blata, pa govorimo o fekalni ali analni inkontinenci.

Nekoč je bilo govorjenje o inkontinenci sramotno, danes pa je k sreči o njej veliko več znanega, mediji nas o tem izčrpno informirajo in prav je, da se o tem pogovarjamo. Le tako bomo lahko še pravočasno ukrepali in preprečili napredovanje te funkcionalne motnje, ki za nikogar ni prijetna. Inkontinenca bistveno posega v vsakdanje življenje posameznika in je problem tudi za okolico, v kateri živi. A s pravim pristopom in ustrezno nego s pripomočki, ki so danes vsem dostopni, lahko veliko pomagamo in naredimo življenje tem bolnikom prijaznejše.

Nega je odvisna od stopnje inkontinence in sodelovanja bolnika. Nizka ali srednja stopnja inkontinence je navadno preprostejša za nego, ti »bolniki« živijo čisto običajno življenje in opravljajo vsa opravila nemoteno, več nege pa potrebujejo tisti, ki imajo težko ali zelo težko inkontinenco in so običajno odvisni še od pomoči domačih ali negovalnega osebja.

Ljudje z inkontinenco so veseli vsakega nasveta in novosti na področju nege inkontinenčnih bolnikov.

Prvo in najpomembnejše načelo pri negi inkontinenčnih bolnikov je skrbna osebna higiena, umivanje in redna menjava predlog ter perila. Včasih smo takim bolnikom za umivanje svetovali uporabo rahlo slane vode in otroško, nedražeče milo ter za zaščito kože otroške negovalne in zaščitne kreme. Danes pa so nam v veliko pomoč izdelki različnih proizvajalcev, pripravljeni tako za nošenje in kombiniranje pri oblačenju (predloge, hlačke – pleničke in posteljne podloge) kot za umivanje, nego in zaščito kože pred draženjem urina in blata.

Izdelki za medicinsko nego kože negujejo celovito, kar pomeni, da čim bolj zmanjšajo posledice inkontinence na koži in so jih zato strokovnjaki pripravili tako, da upoštevajo: 

  • poškodbe pregradne funkcije kože zaradi pogostega umivanja, 
  • razdraženost kože zaradi izpostavljenosti urinu in blatu, 
  • potrebo kože po obnavljanju.

Pripravki za umivanje in čiščenje kože

Z uporabo običajne vode in alkalnih mil lahko zmanjšamo količino naravnih lipidov v koži, ki jo ščitijo, in na ta način bistveno zmanjšamo lastno zaščitno funkcijo kože. Profesionalni izdelki za umivanje in čiščenje pa upoštevajo zaščitno vlogo kože in vsebujejo čistilne snovi, ki vzdržujejo pH vrednost kože čim bližje naravnemu in ohranjajo zaščitni kislinski plašč kože. Poleg čistil večinoma vsebujejo še pantenol, kreatin, mandljevo olje in nevtralizatorje vonjav, na voljo pa so različne oblike: 

  • pena za čiščenje kože, 
  • robčki za čiščenje telesa, 
  • kopel za nego kože, 
  • losjon za umivanje, 
  • šampon,
  • vlažilni robčki za nego kože.

Pripravki za zaščito kože

Telo, ovito v pleničko, je glede na okoliščine lahko izpostavljeno urinu in blatu dlje, kot bi želeli, in ne moremo zanemariti vpliva izločkov oziroma njihovih razgradnih produktov, kot je npr. amoniak. Če je bolnik še nepokreten, je nenehen pritisk na kožo nevaren za pojav preležanin in v takšnih primerih so pripravki za zaščito kože nujno potrebni. Večinoma vsi vsebujejo zaščitne komplekse naravnih maščobnih kislin, aminokisline, kreatin, mandljevo olje, pantenol, cinkov oksid, ureo in nevtralizatorje vonjav. Glede na mesto uporabe vam bomo v lekarni svetovali: 

  • kremo za zaščito kože, 
  • olje za zaščito kože v razpršilu, 
  • peno za zaščito kože.

Pripravki za nego kože

S staranjem postaja tudi koža manj elastična, upočasni se nastajanje lipidov, kolagen popušča in sposobnost zadrževanja vlage je zmanjšana. Vse to opazimo na koži kot srbenje, gubanje, rdečenje in pojavljanje vnetij, ki so pri inkontinentnem bolniku, ovitem s pleničkami, še bolj pogosti in nadležni.Štiri od petih oseb z inkontinenco so ženske.Sestavine pripravkov za nego takšne kože morajo biti še posebej dobro izbrane, da jih koža dobro prenaša in da pripravek tudi enostavno nanesemo. Intenzivne nege za razdraženo kožo običajno vsebujejo prilagojeno razmerje naravnega mandljevega olja, pantenol, vitamin e, zaščitne komplekse, kreatin in hranljiva olja. Glede na tip emulzije jih lahko uporabimo za nego telesa in suhih, razpokanih rok ali za masiranje vratu, ramen, rok in nog. Svetujemo vam uporabo: 

  • losjona za telo, 
  • masažnega gela za masiranje vratu, ramen, rok in nog, 
  • kreme za zelo suho in razpokano kožo rok, 
  • olja za nego zelo suhe, vnete starejše kože.

Zdravstveni delavci, ki se vsakodnevno srečujemo z ljudmi, ki se jih je inkontinenca komaj dotaknila, in s svojci tistih, ki se s to težavo spoprijemajo že dlje časa, vemo, da nikomur od njih ni lahko, vemo pa tudi, da so veseli vsakega našega nasveta in novosti na tem področju, ki bi jim olajšala oskrbo bolnikov s to boleznijo.

O inkontinenci je preprosto treba govoriti, pisati, brati! Dobra poučenost pomeni pravočasno ukrepanje, manj osebnih stisk in razumevajoče okolje.

Ne nazadnje je razsežnost te bolezni velika, kar potrjujejo tudi raziskave. Veliko bolj razširjena je pri ženskah kot pri moških: do 64. leta starosti ima inkontinenco do 5 odstotkov moških ter 10–30 odstotkov žensk, nad 64. letom starosti pa ima to bolezen kar 70 odstotkov žensk. Zato preventivno ukrepajte že zdaj, da bo jutri vsem lažje. V naši reviji je o tem že bilo nekaj napisanega in gotovo še bo.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 59, januar 2012.