DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA NA INKONTINENCO LAHKO VPLIVAMO TUDI S...

Na inkontinenco lahko vplivamo tudi s prehrano

Lorena Meglič, predsednica Društva Mena

Urgentna urinska inkontinenca je po mojem mnenju najhujša oblika inkontinence, saj nam lahko voda nenadzorovano uide kjer koli in kadar koli, tudi na poti do stranišča, poleg tega pa nas pogosto sili na vodo. Z urgentno urinsko inkontinenco se sooča 35 odstotkov žensk. Te bolnice imajo tudi sindrom kljuke, kar pomeni, da gredo pred odhodom od doma za vsak slučaj še enkrat na stranišče, čeprav so pred tem že izpraznile mehur. V mestu ali kraju, kamor gredo, imajo nagledana vsa stranišča in njihova prva pot na novi lokaciji vodi na stranišče, pa če ga potrebujejo ali ne. Praviloma se gibljejo samo tam, kjer je stranišče pri roki.

Urgentna urinska inkontinenca se zdravi na konservativen način s Keglovimi vajami, stimulacijami, z zdravili, ki jih vedno predpiše zdravnik, in s treningom mehurja, da ob prvem alarmu preprosto začnemo normalno urinirati na 3 do 4 ure.

Bolnicam svetujem, naj ob prvem alarmu prekrižajo noge sede ali stoje, nato naj močno stisnejo mišice medeničnega dna in tako ostanejo nekje 1 minuto, kajti to je čas, ko naj bi siljenje na vodo tudi ponehalo.Svetujem, naj ne gredo na stranišče tudi za ceno tega, da jim voda uide, kajti običajno uide majhna količina urina. Po mojih izkušnjah se da mehur ob pomoči zdravil zelo uspešno strenirati tako, da uboga nas, in ne me njega, v dveh do treh tednih, če smo pridne.

V Društvu Mena nudimo brezplačna zdravniška svetovanja asist. Dejana Ognjenovika, dr. med., specialista ginekologije in porodništva, v zvezi z zdravljenjem urinske inkontinence ter drugimi ginekološkimi in menopavzalnimi težavami. Naročite se lahko v torek, sredo in četrtek med 10. in 12. uro, na telefonskih številkah 02 320 20 75 ali 040 462 029.

Priporoča se tudi, da večji del tekočine popijemo v dopoldanskem času, popoldan manj, po 20. uri pa naj ne bi pile, tako da ponoči ni treba vstajati in hoditi na stranišče. Priporoča se, da vsak dan zaužijemo od 1,5 do 2 litra tekočine, vendar se v to količino všteva tudi tekoča hrana.

Pred spanjem vedno izpraznimo mehur in če gremo spat okoli 23. ure, naj bi z mehurjem imele mir vsaj do 5. ali 6. ure zjutraj. Priporočam tudi, da tekočino pijemo po požirkih in ne pol litra naenkrat, kajti potem bomo v kratkem času morale na stranišče. V javnem stranišču je najmanjkrat uporabljena prva straniščna školjka v vrsti.

Pri zdravljenju urgentne urinske inkontinence je zelo pomembna prehrana. Izogibati se je treba vsaki hrani, ki dražeče vpliva na mehur, močnim začimbam, čebuli, česnu, kavi, kakavu, čokoladi, pravemu in zelenemu čaju ter diuretičnim pijačam in alkoholu, še posebej pivu. Glede na to, da so naši organizmi različni, pa je treba biti pozoren, katera hrana in pijača nam draži mehur, in se je nato maksimalno izogibati ali jo izločiti z jedilnika.

Pomembno je tudi, da pazimo na redno odvajanje blata. Še zlasti pri urgentni urinski inkontinenci je pomembna tudi telesna teža. Če nam uspe izgubiti vsaj 5 odstotkov odvečne telesne teže, se lahko urgentna urinska inkontinenca izboljša tudi do 50 odstotkov.

Stresna urinska inkontinenca

Pri stresni urinski inkontinenci nam voda uide ob kašljanju, kihanju, smehu, dvigovanju bremen ali pri hoji po stopnicah ali hribu navzdol. Zato se imenuje tudi obremenilna inkontinenca in nima nobene zveze s psihičnim stresom. Prizadene kar polovico, in je najlažje ozdravljiva.

Sprememba življenjskih navad

Tudi na stresno urinsko inkontinenco lahko vplivamo z nadzorom svoje prehrane. Bolnik mora uravnavati pitje tekočine. Omejiti je treba uživanje živil, ki dražijo mehur ali povečajo izločanje seča in tako poslabšajo stanje bolezni. To so predvsem pijače, ki vsebujejo kofein (kava, čaj), alkoholne in gazirane pijače, sladkor, začimbe, kislo sadje in čokolada. Priporočljivo je tudi zmanjšanje prevelike telesne teže, ker masa trebuha pritiska na sečni mehur.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 63, maj 2012.