Nasmeh, poln zvezdic

Ljudje smo vizualna bitja, ki nas privlači estetika in simetrija. Raziskave so pokazale, da ljudje v pogovoru pri sogovorniku najprej opazimo lase in simetrijo obraza, v pogovoru pa naš pogled hitro uide na sogovornikova usta in zobe. Lepo se je pogovarjati z nekom, ki ima lep nasmeh, zato poskrbimo, da bo zadovoljstvo v pogovoru – ob pogledu na zobe – vzajemno.

A vendar zobje ne rastejo vedno tako, kot bi si želeli. Čeprav nepravilnosti v nasmehu včasih delujejo povsem simpatično, pa si vseeno vsi želimo lepih, urejenih zob, ki bodo takšni tudi bolj zdravi, saj jih bomo lažje očistili, s pravilnim ugrizom pa se bomo izognili tudi težavam, ki jih prinašajo neubogljivi zobje. Če naš ugriz ni pravilen, se namreč lahko pojavijo bolečine v čeljustih in zobeh, zobje se vedno bolj nagibajo, v skrajni sili pa lahko zobje tudi izpadejo. S pravilno lego zob pa bomo poleg lepšega videza pripomogli tudi k lažjemu in pravilnemu ugrizu in s tem prehranjevanju, pa tudi na govorne napake zobje ne bodo več vplivali.

Ortodontski aparat

Za najzahtevnejše paciente so na voljo tudi »nevidni« ortodontski aparati, vendar pa so vidni aparati nekaj povsem običajnega in jih mnogi ljudje, tudi zvezdniki, z veseljem pokažejo.

Za ravnanje zob nimamo kaj dosti možnosti, saj nam bo ortodont praviloma svetoval, da nepravilnosti popravimo z ortodontskim aparatom, to je priprava za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti. Kot pravi Katja Arko Kampuš, dr. dent. med., spec. čeljustne in zobne ortopedije iz podjetja Ortodent, d. o. o., nam prav ortodonstski aparati omogočajo, da s primerno silo delujemo na zobe, ki jih želimo premakniti iz nepravilnega v pravilen položaj: »S tem omogočimo pacientu lep nasmeh in dobro funkcijo žvečnega aparata v mladosti ali kasneje.«

Aparat pomaga tudi pri starejših

Podobno kot prstni odtis, so tudi zobje vsakega človeka edinstveni, zato bodite ponosni nanje!»Izbira ortodontskega aparata je odvisna od načrta ortodontskega zdravljenja, vrste in teže nepravilnosti in starosti pacienta,« dodaja sogovornica, ki pravi, da zaključek rasti zob ni nikakršna ovira za ortodontsko zdravljenje. Tako da ni nobeno presenečenje, če se zanj odločajo tudi tisti v zrelejših letih, čeprav smo bili v preteklosti vajeni, da so imeli »nasmeh z zvezdicami« zgolj otroci in mladostniki, ki so bili še v fazi rasti zob.

»S pomočjo nesnemnih ortodontskih aparatov lahko tudi odraslim pacientom popravljamo skeletne ali zobne nepravilnosti, nepravilen položaj zob, ki so prizadeti po parodontozi, ali pripravljamo zobne loke na optimalno protetično ali implantatno oskrbo,« še dodaja Katja Arko Trampuš.

Ortodont se na podlagi diagnostičnih podatkov, ki jih pridobi s pregledom v ambulanti, z meritvijo rentgenskih slik, študijskih modelov in analizo fotografij obraza in zob odloči za najustreznejšo terapijo. »Ker pa ortodontsko zdravljenje namreč ni obvezno in nujno, je vedno na prvem mestu želja pacienta,« poudarja sogovornica.

Lahko ga pokažete ali skrijete

Ločimo dve večji skupini aparatov, snemne in nesnemne, razloži Katja Arko Trampuš: »Snemne uporabljamo večinoma pri mlajših pacientih, za tako imenovano funkcionalno zdravljenje griznih nepravilnosti, ne pa za ravnanje zob, saj temu niso namenjeni in se jih večinoma opušča. Mehanika delovanja nesnemnih aparatov pa je takšna, da z njimi lahko z veliko gotovostjo odpravimo skoraj vsako ortodontsko nepravilnost.«

Če naš ugriz ni pravilen, se lahko pojavijo bolečine v čeljustih in zobeh, zobje se vedno bolj nagibajo, v skrajni sili pa lahko zobje tudi izpadejo.

Ker pa je v zadnjem času vedno bolj pomembna tudi estetika med ortodonstskim zdravljenjem, so tudi pacienti vedno bolj informirani in zahtevni. Za najzahtevnejše paciente so tako na voljo tudi tako imenovani »nevidni« ortodontski aparati. To so snemne nevidne opornice oziroma alignerji, s katerimi je možno popraviti lažje položajne nepravilnosti zob. Lingvalni nesnemni aparati, ki se jih prilepi na jezično ploskev zob, pa lahko popravijo tudi težke zobne in skeletne nepravilnosti.

Nič nenavadnega

Ne glede na to, za katerega se boste odločili, pa naj vas »zvezdice« na zobeh ne motijo preveč, saj so ortodonstski aparati postali nekaj povsem običajnega in so jih nosili tudi zvezdniki, kot so Tom Cruise, Gwyneth Paltrow, Gwen Stefani, Cindy Crawford ter Nicholas Cage, igralec Danny Glover pa si jih je omislil celo pri starosti 69 let. Tako da ni nikoli prepozno, da zobe spravite v red.