DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE ZA ZDRAVE ZOBE NE POZABIMO – TUDI ZOBJE SE...

Ne pozabimo – tudi zobje se prehranjujejo!

Tržišče hrane nam ponuja velikansko izbiro različnih napol ali povsem pripravljenih izdelkov. Vedno večkrat sežemo po t. i. »fast food« obliki prehranjevanja. Leta minevajo in sploh se ne zavedamo, da se prehranjujemo hektično , brez pravega biološkega ritma, z vse bolj predelano, mehko hrano. Odvadili smo se in niti ne čutimo potrebe po tem, da bi ugriznili in grizli trdo, čvrsto hrano.

Grizenje in mletje sta osnovni nalogi zob in s tem tudi dlesni

zdravje zob in dlesniZobje imajo določeno osnovno funkcijo, ki pa je že nekaj generacij ne opravljajo tako, kot je bila v osnovi zasnovana. Tako ustna votlina in dlesni niso učinkovito prekrvljene, saj ni naravnih masažnih sistemov, ki bi vzpodbujali pretok krvi po tkivih dlesni in ustne sluznice ter tako prehranjevali in krepili dlesni in s tem tudi zobe. Zato lahko nastopijo težave, kot so majavost zob, odmik dlesni od zobne korenine, težave pri celjenju ran po puljenju zob ali drugih stomatoloških posegih, večje število virusnih in bakterijskih okužb, splošni pojav manjše odpornosti ustne votline in s tem večja verjetnost degeneracije dlesni in zob. Vse to se lahko zgodi tudi zaradi takšne banalnosti, kot je manjša intenzivnost grizenja in mletja hrane v ustih.

Tudi celice dlesni, sluznice ustne votline in jezika se obnavljajo vse življenje

Naše telo in s tem tudi celice dlesni, sluznica ustne votline, limfne in krvne  kapilare v predelu ustne votline, žleze slinavke, živčne celice čutil itd. se obnavljajo vse življenje. Tako telo uravnava svoje nemoteno delovanje ter odpravlja napake in ostanke presnovnih procesov. Organizem vsakega posameznika ima naravnano svojo biološko uro, ki pa jo s pravilnim obnavljanjem celic podaljšuje. Tudi zobem, skupaj z dlesnimi.

Ko prisluhnemo organizmu, poglejmo v ogledalu tudi svoje zobe in dlesni. Opazimo lahko, kolikšna je naša hitrost regeneracije dlesni in zob. Pa ne v enem tednu! Spomnimo se, da se koža obnovi v približno enem mesecu.

Zobozdravniki že dolgo vedo, da je kisik najmočnejši antioksidant in hkrati glavni nosilec energije, ki ga ustna votlina z zobmi vred potrebuje za svoje delovanje. V kombinaciji z minerali, oligominerali, drugimi antioksidanti, prebavnimi encimi in kompleksom potrebnih aminokislin zagotavlja učinkovitejšo vsakodnevno razstrupljanje ali umivanje celic dlesni, sluznice ustne votline, jezika in tako tudi zobovja. Samo »umite« celice dlesni in živega dela zobovja lahko uporabijo energijo in učinkovito opravljajo svoje presnovne procese.

Dajmo zobem in dlesnim možnost. Tako bodo zobje manj boleči, dlesni in sluznica pa manj ranljiva in občutljiva.

Če bomo vztrajni in dovolj potrpežljivi, nas bodo naši zobje in dlesni nagradili z lepšim in bolj sijočim nasmehom, ki ga bomo opazili v zrcalu in nevoščljivih pogledih sosedov.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 18, januar 2008.