DOMOV BOLEZNI DIHALA ZDRAVE DLESNI IN ZDRAVA PLJUČA

Zdrave dlesni in zdrava pljuča

Če se malo ozrete okrog sebe, boste zagotovo opazili vsaj eno osebo, ki ji življenje trenutno greni prehlad s kašljem. Morda pa se niti ozreti ne bo treba. Nedavno so v ameriški strokovni reviji Journal of Periodontology pisali o raziskavi, katere rezultati kažejo na to, da lahko ohranjanje zdravih obzobnih tkiv pripomore k zdravim dihalom.

Kako je zdravje obzobnih tkiv povezano z zdravjem pljuč

Zdrave dlesni za zdravje dihalRezultati omenjene raziskave nakazujejo, da lahko vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) poveča tveganje za infekcije dihal, kot sta na primer kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) in pljučnica. V raziskavo je bilo vključenih 200 udeležencev, starih med 20 in 60 let, z vsaj 20 svojimi zobmi. Polovica udeležencev raziskave so bili hospitalizirani bolniki z eno od bolezni dihal, kot so pljučnica, kopb in akutni bronhitis. Druga polovica udeležencev je bila kontrolna skupina zdravih ljudi, ki v preteklosti niso obolevali za boleznimi dihal. Z meritvami, ki so jih pri raziskavi opravili, so določili zdravstveno stanje obzobnih tkiv vsakega udeleženca raziskave. Rezultati so pokazali, da so imeli bolniki z boleznijo dihal veliko slabše stanje obzobnih tkiv kot kontrolna skupina. Raziskovalci sumijo, da bi prisotnost oralnih patogenov, povezanih s parodontalno boleznijo, lahko povečala pacientovo tveganje za razvoj ali poslabšanje bolezni dihal. Avtorji raziskave pri tem tudi dodajo, da je za dokončno potrditev te povezave treba opraviti dodatne raziskave.

Vnetje obzobnih tkiv

Če želimo v skrbi za svoje ustno in tudi celotno zdravje pravilno, predvsem pa pravočasno ukrepati, moramo najprej vedeti, s čim imamo opravka.

Vnetje obzobnih tkiv ali parodontalna bolezen je kronično vnetje, ki prizadene dlesni in globlja obzobna tkiva, ki dajejo zobem oporo. Opravljenih je bilo že precej raziskav, ki vnetje obzobnih tkiv povezujejo tudi z drugimi vnetnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, srčnožilne bolezni in revmatoidni artritis.

Enostavne rešitve

Rešitve velikih težav so pogosto zelo preproste. Tako je tudi pri vnetju obzobnih tkiv. Ko je to še v svoji začetni fazi in so prizadete samo dlesni, lahko vnetje hitro in enostavno odpravimo s temeljito ustno higieno. Najpogostejša težava, ki se pri tem pojavi, je, da so predstave posameznikov o temeljiti ustni higieni zelo različne. Da bi razumeli, kaj pomeni temeljito čiščenje zob, moramo razumeti strukturo, ki je prilepljena na naše zobe – zobne obloge, poleg tega pa si moramo predstavljati, koliko ploskev ima posamezen zob v naših ustih.

 

###BANNER 34###

Preprečevanje vnetja dlesni

Glavni povzročitelj vnetja dlesni so bakterije v zobnih oblogah. Te se na zobe plast za plastjo neprestano nalagajo. Težave začnejo povzročati, ko se prekomerno razmnožijo. Zato velja priporočilo, da jih moramo vsaj dvakrat dnevno temeljito odstraniti. Ker zobne obloge sestavljajo mikroorganizmi, ni nenavadno, da se skrijejo tudi v najmanjše kotičke naših ust. Najlepše uspevajo tam, od koder jih je težko zbezati – v žlebu med dlesnijo in zobom, v prostorih med zobmi, pod mostički, okrog implantatov (zobnih vsadkov), pa tudi pri fiksnem ortodontskem aparatu je veliko mest, ugodnih za njihovo zadrževanje in kopičenje. Zato za temeljito odstranjevanje potrebujemo primerne pripomočke.

Kako do temeljite ustne higiene

Če uporabljamo zobno ščetko, ki ima več tisoč finih tankih ščetin, bomo lahko temeljito in brez poškodb dlesni poleg zob očistili tudi žleb med dlesnijo in zobom. Očistiti moramo tudi ploskve zob, ki tvorijo medzobni prostor, pa tudi žleb med dlesnijo in zobom v medzobnem prostoru. Za to uporabimo medzobno ščetko prave velikosti – s svojimi ščetinami mora zapolniti ves medzobni prostor. Kadar ne moremo uporabiti medzobne ščetke, si pomagamo z zobno nitko. Vse te pripomočke je treba znati pravilno uporabljati. Veliko zobnih ordinacij med svojimi uslugami že ponuja individualni pouk ustne higiene, pri čemer se glede na posameznikovo stanje izberejo primerni pripomočki, pacienta pa se nauči, kako naj jih pravilno uporablja, da bo njegova ustna higiena temeljita. Precej koristnih informacij na to temo je tudi v spletni delavnici Za zdrav nasmeh, ki jo najdete na spletni strani www.dlesni.com.