DOMOV BOLEZNI DIHALA KOENCIM Q10 – POMEMBEN ČLEN V DIHALNI...

Koencim Q10 – pomemben člen v dihalni verigi

Q10Koencim Q10 (CoQ10 ali krajše Q10) so odkrili leta 1957. Nahaja se v vseh celicah evkariontov (rastline in živali) in skoraj v vseh celicah prokariontov (enocelični organizmi – npr. bakterije). Ker ga naše telo lahko samo sintetizira, Q10 ne prištevamo k vitaminom.

Njegovo ime – ubikinon – je sestavljeno iz tujke »ubikvitaren« (povsod razširjen) in kinon. Primarno se Q10 nahaja v celicah – na notranji mitohondrijski membrani, kjer je sestavni del dihalne verige, katere glavni namen je proizvajanje energijsko bogatih molekul ATP (adenozin trifosfat). Koencim Q10 sodeluje pri oksidoredukcijskih reakcijah tudi v drugih celičnih membranah in je edini endogeni, v maščobah topen antioksidant. Njegova količina prične s starostjo upadati. Do pomanjkanja Q10 lahko privedejo tudi diete z omejenim vnosom maščob ali pretirano uživanje alkohola in tobaka. Medicinske raziskave potrjujejo pozitivno vlogo Q10 pri premagovanju bolezenskih težav; veliko nadaljnjih raziskav pa še poteka.

Vitalni pomen Q10

Koencim Q10 je v maščobi topna molekula, ki se primarno sintetizira v telesu, delno pa ga zaužijemo s hrano. V telesu obstaja v treh oblikah: popolnoma reducirani obliki ubikinola, v obliki radikalnega semikinonskega intermediata in popolnoma oksidirani obliki ubikinona. Na internetni strani študentov medicinske fakultete (www.medenosrce.net) je delovanje Q10 podrobno opisano, tu pa navajamo nekaj poudarkov.

Proces nastajanja energije

Koencim Q10 se nahaja v celicah, kjer je sestavni del dihalne verige, katere glavni namen je proizvajanje energijsko bogatih molekul ATP. Sodeluje pri oksidoredukcijskih reakcijah tudi v drugih celičnih membranah in je edini v maščobah topen antioksidant.

Človeško telo je sestavljeno iz ogromnega števila manjših elementov, imenovanih celice. Celice so strukturna in funkcionalna enota vseh živih organizmov. Ti za opravljanje življenjskih procesov potrebujejo stalen dotok energije. Energijo pridobijo s pretvorbo hranilnih snovi v energijsko bogate molekule, imenovane ATP. V dihalni verigi, ki jo sestavlja serija membranskih proteinov – prenašalcev elektronov, se energijsko bogati elektroni pretvorijo v ATP. Koencim Q10 je del dihalne verige in se v tem procesu nenehno spreminja: iz reducirane (ubikinola) v oksidirano obliko (ubikinon) in nazaj. Če bi Q10 popolnoma odstranili, bi s tem prekinili dihalno verigo in posledično sintezo energijsko bogatih molekul ATP. Brez dotoka energije pa se ustavijo tudi vsi življenjski procesi.

Koencim Q10 kot antioksidant

Antioksidativno delovanje je druga pomembna naloga Q10. Pri različnih celičnih procesih nastajajo zelo reaktivni in posledično tudi nestabilni prosti radikali oz. radikali. Zaradi teh lastnosti hitro reagirajo z drugimi molekulami oziroma spojinami. Ti radikali nam lahko koristijo, dokler so pod nadzorom (npr. proces obrambe pred infekcijami temelji na sproščanju radikalov, da leti napadajo in uničujejo bakterije). Pri nenadzorovanih reakcijah pa lahko poškodujejo celico oziroma njene komponente: beljakovine, DNK in membranske maščobe. Poškodbe le-teh lahko sčasoma povzročijo nastanek številnih bolezni.

Pomen Q10 je dvojen: sodeluje v procesu nastajanja energije in varuje pred škodljivimi učinki radikalov.

Za antioksidativne lastnosti Q10 je odgovorna njegova reducirana oblika – ubikinol, ki velja za enega od najmočnejših v maščobah topnih antioksidantov. Nahaja se v membranah v bližini nenasičenih lipidnih verig, kjer deluje kot primarni lovilec radikalov. Poleg tega pa lahko ubikinol obnovi druge antioksidante, kot sta npr. vitamina C in E.

Primer dokaza antioksidativnega delovanja Q10 v reducirani obliki je odstranjevanje radikalov s postopkom zdravljenja kože s koencimom Q10 pri starejših ljudeh. Luminiscenca prostih radikalov je tako odstranjena, ko nanašamo kremo, ki vsebuje koencim Q10.

Ubikinol je manj stabilna molekula kot ubikinon. Kljub temu je znanstvenikom leta 2006 uspelo narediti stabilen pripravek z ubikinolom, ki se v prebavnem traktu dobro absorbira.

Interakcije Q10 z drugimi zdravili in neželeni učinki

Sočasna uporaba Q10 in drugih zdravil je precej varna. Možna je interakcija z varfarinom, tako da se zmanjša antikoagulativni učinek tega zdravila. Nekatere raziskave pa kažejo pozitivne učinke sočasnega jemanja Q10 in statinov.

Koencim Q10 je del dihalne verige in se v tem procesu nenehno spreminja: iz reducirane v oksidirano obliko in nazaj.

Prehranski dodatki Q10 povečujejo vsebnost le-tega v plazmi, lipoproteinih in krvnih žilah. Zaenkrat ni posebej opaznih neželenih učinkov uporabe prehranskih dodatkov Q10. O hujših neželenih učinkih ne poročajo niti pri ljudeh, ki so oralno jemali velike količine dodatkov tudi do 30 mesecev.

Koencim Q10 v vsakodnevni prehrani

Pomanjkanja koencima Q10 v splošni populaciji ni zaznati. Domnevajo, da normalna biosinteza in raznovrstna prehrana zdravim osebam priskrbita zadostne količine le-tega. S pravilno prehrano torej dobimo dovolj Q10, prehranski dodatki s Q10 pa so priporočljivi v nekaterih bolezenskih stanjih. Ker je Q10 topen v maščobah, se najbolje absorbira s hrano, bogato z maščobami, kot so npr. meso, perutnina in ribe, sojino olje in oreški itn. Sadje, zelenjava, jajca in mlečni izdelki so skromni viri Q10. V Sloveniji je Q10 dostopen kot prehranski dodatek brez recepta. Na našem tržišču so najbolj pogosti farmacevtski pripravki z oljno suspenzijo Q10. Dosežek slovenskih raziskovalcev pa je vodotopna oblika Q10 (patent št. 21783), ki omogoča pripravke s Q10 v obliki sirupa kot tudi obogatitev procesirane hrane (npr. meso, mleko) s Q10.

S pravilno prehrano dobimo dovolj Q10, prehranski dodatki s Q10 pa so priporočljivi ob nekaterih bolezenskih stanjih.

Temeljni princip življenja je povsod enak

Pri vsem spoštovanju do znanstvenih odkritij, ki so dokazala pomen Q10 za naše življenje, je osupljivo to, kako je temeljni princip življenja povsod enak – tako pri preprosti bakteriji kot pri najbolj razvitem organizmu – človeku.

Okvirni dnevni odmerki Q10 v različnih stanjih:

Stanje Odmerek Opomba
Zdravi otroci(po posvetu z zdravnikom)
Zdravi ljudje do 40. leta do 50 mg 
Zdravi ljudje nad 40. letom 50–100 mg 
Zdrave nosečnice in doječe matere (po posvetu z zdravnikom)
Ljudje z dejavniki tveganja
(tudi uporabniki statinov) 
okrog 100 mg (po posvetu z zdravnikom)
Bolniki z različnimi bolezenskimi stanji navadno nad 300 mg (po posvetu z zdravnikom)

Opomba: V Sloveniji se trenutno sme priporočati dopolnjevanje prehrane do dnevnega odmerka 50 mg Q10.
Vir: Farmacevtski vestnik (2009, 60)