Koencim Q10

Učinkovitost koencima Q10 lahko povečamo tudi sami

Koencim Q10 je zelo pomembna naravna snov, prisotna v vseh naših celicah. Nepogrešljiva je tako v procesu nastajanja celične energije kot pri varovanju organizma pred radikali, ki so eden glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni. Telo zaužiti Q10 zaradi njegovih kemijskih lastnosti precej težko uporabi. Z reševanjem tega problema se ukvarjajo znanstveniki, na učinkovitost Q10 pa lahko vplivamo tudi sami!

Hrana je vir energije za delovanje organizma, vendar jo mora telo, da jo lahko uporabi, pretvoriti v ustrezno obliko – celično energijo. Ta proces v grobem lahko primerjamo z izgorevanjem, le da v našem telesu to poteka zelo počasi in kontrolirano. Ključno vlogo v tej pretvorbi igra prav koencim Q10 (Q10), ki tako omogoča primerno energetsko raven v telesu in njegovo normalno delovanje. Življenja brez koencima Q10 ne bi bilo.

Drugo zelo pomembno vlogo Q10 pomenijo njegove antioksidativne lastnosti, s katerimi varuje naše telo pred radikali. Radikali so nevarne reaktivne snovi, ki neprestano napadajo genetski material, beljakovine, maščobe in druge pomembne molekule v naših celicah, jih s tem poškodujejo in so zato eden izmed glavnih vzrokov staranja ter številnih bolezni. V telesu jih nastaja največ prav v opisanem procesu pretvarjanja celične energije, čedalje pomembnejši dodatni vir pa sta tudi onesnaženo življenjsko okolje in izpostavljenost soncu oz. ultravijoličnim (UV) žarkom. Koencim Q10 je edini telesu lastni maščobotopni antioksidant, ki zato pomeni enega temeljnih obrambnih mehanizmov pred temi nevarnimi snovmi. Pri tem je še posebno pomembno, da so največje količine Q10 prav v delih telesa, kjer nastaja največ radikalov, zaradi česar je Q10 lahko še posebno učinkovit.

Znanstveniki so ugotovili tudi vrsto drugih ugodnih učinkov koencima Q10 na organizem, npr. pri srčno-žilnih in nevrodegenerativnih boleznih (tudi pri alzheimerjevi in parkinsonovi), migreni, diabetesu, moški neplodnosti idr. Zadnje raziskave kažejo, da Q10 verjetno zavira tudi nastajanje sive mrene.

Večji del Q10 se sicer biosintetizira v telesu, vendar učinkovitost tega procesa v tridesetih letih začne hitro padati. Raziskave kažejo, da ima poleg staranja negativni učinek na sintezo Q10 v telesu tudi uživanje zdravil za zniževanje holesterola v krvi – statinov, pa tudi kajenje. Del Q10 zaužijemo tudi s hrano, predvsem v mesnih izdelkih, vendar le okrog 3–6 mg dnevno. Dodajanje prehrani je mogoče z obogatenimi prehranskimi izdelki (npr. z obogatenim mlekom), še večji vnos pa lahko dosežemo z različnimi prehranskimi dopolnili (npr. s kapsulami, tabletami, šumečimi tabletami in sirupi).

Ubikinon in ubikinol

V telesu je Q10 v več oblikah, predvsem kot (oksidirani) ubikinon in (reducirani) ubikinol. V nekaterih organih naravno prevladuje ubikinon, v drugih ubikinol. Prehajanje ene oblike v drugo poteka v telesu neprenehoma, povsem naravno, in prav to je temelj delovanja tega koencima. Staranje ali bolezni na ta proces ne vplivajo. Zato je dejstvo, da oblika Q10, ki jo zaužijemo (ubikinon ali ubikinol), ne vpliva na njegove funkcije, ki jih opravlja v organizmu. Zato tudi ne držijo trditve nekaterih ponudnikov teh izdelkov, da je katera od teh dveh oblik telesu bolj potrebna.

Biodostopnost koencima Q10

Ker je Q10 topen le v maščobah, ga telo težko vsrka in uporabi. Znanstveniki so ugotovili, da se velik del zaužitega Q10 takoj izloči iz telesa, ne da bi prešel v kri in učinkoval, zaradi česar govorimo o njegovi slabi biodostopnosti. Da bi izboljšali biodostopnost samega Q10, so strokovnjaki najprej razvili oljne kapsule z ubikinonom, ki jih telo lahko uporabi približno enkrat lažje, pozneje pa še z ubikinolom. Še večji napredek za povečevanje biodostopnosti je bil dosežen z razvojem vodotopnih oblik. Zanimivo pri tem je, da je bila ena najpomembnejših takšnih vodotopnih oblik, za katero sta bili v primerjavi s samim Q10 ugotovljeni približno štirikratna biodostopnost in učinkovitost, razvita prav v Sloveniji.

Učinkovitost Q10 lahko povečamo tudi sami

Medtem ko se znanstveniki trudijo z razvojem izdelkov z večjo biodostopnostjo Q10, lahko nekaj za večjo učinkovitost izdelkov s Q10 naredimo tudi sami. Znanstvene raziskave so namreč pokazale, da telo ta koencim uporabi lažje, če se en večji dnevni odmerek razdeli na več manjših na dan. Ugotovili so tudi, da je vsrkljivost Q10 večja, če ga uživamo s hrano.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 34, poletje 2009.