DOMOV BOLEZNI DIHALA BODIMO PRIPRAVLJENI NA JESENSKI KAŠELJ

Bodimo pripravljeni na jesenski kašelj

Polonca Fiala, mag. farm.Poznate kašelj, ki ponoči krade spokojne trenutke tišine in miru? Tisti nadležni kašelj, ki vas čez dan nesramno moti pri vsakodnevnih opravilih in ne da miru niti na sestanku, ko si ga najmanj želimo? Saj se vam je najverjetneje že kdaj zgodilo, da ste želeli nekaj povedati, pa vas je zaščemelo po grlu in vas je začel mučiti neznosen kašelj?

Nezavidljiv položaj, ko se dušimo v kašlju, ki nas draži, in ga hočemo utišati, z robčki brišemo solze, brskamo po torbici, obrnemo vse žepe, da bi našli nekaj za v usta, kar bi kašelj razorožilo. Najdemo bombon, topi se v ustih, dodamo še požirek vode, a kašelj se ne da! Nesramno draži ... Kaj storiti, da ga bomo premagali?

Kaj je kašelj?

Čeprav je kašelj pogosto nezaželen in nehoten, sam po sebi ne pomeni bolezni, ampak je zgolj zaščitni refleks, ki ga telo uporabi, ko so dihalne poti vzdražene ali zamašene. Ta refleks se sproži, kadar sluznica, ki obdaja dihala, izloča preveč sluzi. Tovrstno izločanje je namenjeno zaščiti dihal pred okužbami in dražljivimi snovmi, saj se na tak način na to sluz lahko ujamejo in nato izvržejo virusi, bakterije in tujki. Kašelj je torej le način, da se telo tega znebi. Nenaden izbruh zraka pri kašlju pomaga držati odprte dihalne poti in preprečuje, da bi okužena sluz zašla v pljuča in bronhije, kjer bi lahko povzročila resne okužbe, kot sta pljučnica ali bronhitis.

Že naše babice so vedele, da je prvo zdravilo ob nadležnem kašlju topel čaj – ne le zaradi zelišč, ki jih vsebuje in kašelj pomirijo, ampak enostavno tudi zato, ker večje količine tekočine razredčijo sluz.

Kaj lahko povzroči kašelj?

Kašelj lahko povzroči vse tisto, kar draži dihalne poti tako močno, da se sproži refleks kašlja.

Najpogostejši vzrok je akutna okužba dihal, kamor štejemo prehlad, gripo in sinusitis. V teh primerih sproži kašelj čezmerna sluz kot odgovor na okužbo. Če se virusni okužbi pridruži še bakterijska okužba, je lahko kašelj znak pljučnice ali bronhitisa. Prav tako je lahko kašelj, predvsem kroničen kašelj, znak alergije, astme, tuberkuloze, emfizema, srčnega obolenja …, kjer moramo zdraviti osnovno bolezen, kajti kašelj je le njen simptom.

Kašelj, ki ponavadi moti spanje, lahko nakazuje tudi na prekomerno izločanje želodčne kisline, kar dandanes, tudi zaradi načina življenja, ni redek pojav.

Kašelj se lahko sproži tudi, kadar vdihujemo dražeče snovi, kot so prah, cigaretni dim ali škodljivi plini ter zaužiti koščki hrane ali predmeti.

Navsezadnje pa je kašelj lahko tudi pokazatelj neželenih učinkov določenih zdravil. Tako se suh, neproduktiven kašelj pojavlja kot pogost spremljevalec uživanja zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze.

Vrste kašlja

Kašelj požene zrak skozi sapnik hitreje od hitrosti zvoka - več kot 300 metrov na sekundo.

Za ustrezno zdravljenje je zelo pomembno, da kašelj pravilno opredelimo. To pomeni, da moramo ločiti dve vrsti kašlja: 

  • Neproduktiven, suh, dražeč kašelj, pri katerem ni izločka. 
  • Produktiven kašelj z izločkom. Pozornost je treba nameniti tudi barvi izkašljane sluzi, ki lahko kaže na okužbo. Rumenkast, zelen ali rjav izmeček lahko pomeni bakterijsko okužbo. Bister, bel ali voden izmeček ne pomeni bakterijske okužbe, ampak so vzroki lahko virusi, alergije ali dražeče snovi. Včasih je v sluzi navzoča kri. Ta lahko nakazuje manjšo težavo naprezanja ob kašlju ali svari pred resnejšo težavo in je razlog za napotitev k zdravniku.

Zdravljenje in blaženje kašlja

Za uspešno zdravljenje in blaženje kašlja je bolj kot sam kašelj pomembna njegova pojavnost, ki nam lahko pomaga najti ključ do njegovega vzroka. Zato je treba biti pozoren na pogostnost in trajanje kašlja, na trajanje enega napada kašlja, na sluz, ki se izloča, njeno barvo in gostoto ter na prisotnost bolečine v prsih. Upoštevati je treba še starost bolnika, pridružene druge simptome, bolezni in zdravila. In le odgovori na vsa ta vprašanja, ki nam jih zaupate v lekarni, nam lahko pomagajo, da na natančni lekarniški tehtnici presodimo in izberemo ustrezno zdravljenje.

Kdaj k zdravniku?

Če kašelj spremljajo alarmantni znaki, kot so: - bolečine v pljučih, - piskanje, - zmedenost, - oteklina obraza, - kašelj se pojavlja ob določeni uri ponoči (kar lahko nakazuje na težave s srcem), - kašelj je prisoten več kot 7 dni s prisotnimi drugimi simptomi ter je izčrpavajoč, je treba bolnika napotiti k zdravniku. Posebna pozornost je namenjena otrokom do 1. leta starosti, nosečnicam in doječim mamicam, starostnikom ter kroničnim bolnikom.

Homeopatska zdravila – dobrodošla pomoč ob kašlju

V lekarnah so od aprila letos na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so dobrodošla pomoč ob kašlju. Ker je homeopatija individualna metoda zdravljenja, se bo vsak posameznik svojevrstno odzval na določen bolezenski znak. Zato zdravljenje in izbira zdravila za enako bolezen pri različnih posameznikih v homeopatiji nista enaka! Ta individualizacija je razlog, da lahko različni bolniki z enako diagnozo dobijo povsem različna homeopatska zdravila. Zato se zdravljenje začne z zelo podrobnim izpraševanjem, preučevanjem in anamnezo, ki nam razkrije predvsem specifične simptome in nam tako olajša izbiro zdravila. Na podlagi pogovora in izraženih simptomov vam bomo v lekarni svetovali uporabo homeopatskega zdravila bryonia, antimonium tartaricum, rumex, drosera, aconitum …

Pomembno je vedeti

Kljub temu, da so vsa omenjena zdravila in pripravki na voljo v lekarni brez recepta in so namenjeni tudi samozdravljenju, previdnost in posvet s farmacevtom v lekarni še zdaleč nista odveč! Sta pravzaprav nujna, če želimo zagotoviti varno in učinkovito zdravljenje. Farmacevt je namreč tisti, ki na podlagi omenjenih težav in simptomov presodi primernost samozdravljenja in med kopico pripravkov izbere in ponudi pravega ter ga opremi z ustreznim navodilom in opozorilom.

Kaj še lahko storimo sami?

Pripravkov za lažje izkašljevanje ne jemljimo tik pred spanjem, saj nam kašelj v tem primeru res ne bo pustil spati. To je še posebno moteče za otroke. Pred spanjem je priporočljiva uporaba pripravkov za pomiritev kašlja.

Kašelj, ki je moteč predvsem ponoči, bomo ublažili, če bomo dvignili vzglavje. To prepreči kopičenje sluzi, ki sili na kašelj. Hkrati pa z vzdignjenim vzglavjem preprečimo zatekanje kislih snovi iz želodca v požiralnik, kar je pogost vzrok kašlja. Vsekakor je treba prenehati kaditi, če je prisotna ta razvada. Poskrbimo še za zadosten vnos tekočine, saj bo le-ta zmehčala sluz in olajšala njeno izkašljevanje. Priporočljivi so topli napitki, najbolj primerne so čajne mešanice. Ne pozabimo na ustrezno vlažnost prostora, kjer se zadržujemo, pripravimo pa si lahko tudi ustrezne inhalacije. Pa tudi kakšne pastile naj bodo v jesenskih dneh kar na dosegu roke.

Opremljeni s tovrstnimi nasveti in z dodatnimi opozorili ter namigi iz lekarne bomo letos v boju s kašljem zagotovo zmagali!