DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE ZA ZDRAVE ZOBE NE ZANEMARITE KRVAVEČIH DLESNI

Ne zanemarite krvavečih dlesni

Krvavitev dlesni je lahko na videz nepomembna težava, na katero pa moramo biti pozorni, saj je po navadi prvi opozorilni znak vnetja dlesni ali celo parodontalne bolezni.

Parodontalna bolezen ali vnetje dlesni

Vnetje dlesniParodontalna bolezen (imenujemo jo tudi parodontitis ali vnetje obzobnih tkiv) je najbolj razširjena kronična bolezen in navadno napreduje brez bolečin, lahko pa jo spremljajo še nekateri drugi znaki, kot sta slab zadah in propad kostne substance. Vnetje obzobnih tkiv jo imenujemo prav zato, ker se med zobom in dlesnijo pojavijo obzobni žepi, kjer bakterije v zobnih oblogah s svojimi izločki povzročijo vnetje in zato tudi propad obzobnih tkiv. Starejše in debelejše so zobne obloge, več je bakterij, nevarnih obzobnim tkivom, in večja je poškodba. Nezdravljena parodontalna bolezen lahko povzroči izpadanje zob in celo obolelost drugih organov, npr. srca in ledvic, okužbe dihal, poslabša sladkorno bolezen ali oslabi imunski sistem, zmanjša porodno težo novorojenčkov … S pravočasnim obiskom pri zobozdravniku in pravilnim zdravljenjem je parodontalno bolezen mogoče ustaviti.

###BANNER 22###

Razlog za krvavitev dlesni je lahko tudi vnetje dlesni ali gingivitis, ki ga povzročijo bakterije s svojimi škodljivimi izločki. Barva dlesni se iz bledo rožnate spremeni v rdečo in ob dotiku zakrvavi. Z dobrim vzdrževanjem ustne higiene vnetje preneha. Če ga ne zdravimo, se lahko pojavi naslednje vnetje, navadno hujše od prejšnjega, povzroči pa globlje poškodbe obzobnih tkiv, ki se nikoli ne popravijo.

Če vas pestijo podobne težave, je priporočljiv obisk pri zobozdravniku, ki vam bo lahko postavil natančno diagnozo in predpisal morebitno zdravljenje.

Pred vsakim zdravljenjem je zelo pomembna ustna higiena: dvakrat dnevno ščetkajte zobe in zgornjo površino jezika ter ustno nebo, enkrat dnevno uporabite zobno nitko, tam, kjer so dlesnini žepki globlji, pa tudi medzobno krtačko in druge pripomočke za ustno higieno.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 24, julij/avgust 2008.