DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI ZOBNO ŠČETKO POTREBUJEM ŽE ZA EN SAM...

Zobno ščetko potrebujem že za en sam zobek

Skrb za zdrave mlečne zobke se zažne že v nosečnostiSkrb za zdrave mlečne zobke otroka se začne že v nosečnosti. Bodoča mamica lahko z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja veliko pripomore k zdravim in lepim zobem otroka.

Dojenje in uvajanje mešane hrane

Najbolj zdrava hrana in pijača za novorojenčke in dojenčke je materino mleko. Dojenje pa predstavlja najbolj idealen način hranjenja in je bistvenega pomena za razvoj žvekalnega aparata. Predstavlja tesno čustveno vez med materjo in otrokom. Otrok se lahko telesno in duševno harmonično razvija. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi mamice izključno dojile do otrokovega 6. meseca starosti, ko naj bi začele uvajati mešano hrano.

Pri uvajanju mešane hrane in pijače bodite dosledni in jo ponujajte otroku z žličko in iz lončka. Dojenčki se zelo hitro naučijo piti iz lončka, le možnost jim morate dati. Zelo pomembno je, da pri pripravi hrane in pijače ne dodajate sladkorjev. Vaš malček sladkorja ne bo pogrešal, saj ga ne pozna. Okus za sladko je pridobljen, in ne prirojen, predstavimo mu ga starši. Čim kasneje, tem bolje, saj ko ga enkrat osvoji, se mu ni več pripravljen odreči. Izogibajte se pripravi instantnih čajev (saj tudi ti vsebujejo sladkorje), sladkim sokovom z nizkim odstotkom sadnega deleža, vodam z okusom. Za žejo dajte malčku piti vodo, nesladkan čaj ali sveže iztisnjen sok, ki ga razredčite z vodo.

Otroka odpeljite k zobozdravniku, ko še nima težav, ko so zobje še zdravi. Pomembno je, da otrok vzpostavi pozitiven odnos do zobozdravnika in mu zaupa. Nikoli na strašite otroka z zobozdravnikom, in tudi če imate sami strah pred njim, tega nikakor ne pokažite in ne povejte otroku. Priporočljivo je, da pridete prvič k zobozdravniku že v 1. letu starosti, da vam svetuje o zdravi prehrani, pijači, ustni higieni in da otroku pokaže vse pripomočke, ki se uporabljajo pri delu, ter da se začne otrok navajati na zdravstveno osebje in prostor.

Izraščanje mlečnih zob in njihova higiena

Ko dojenčku izraščajo mlečni zobje, se slini, vsako stvar nese v usta, jo grize, dlesni ima rdeče, vnete, napete. Lahko je nerazpoložen, razdražljiv, veliko joka ali pa je povsem dobre volje, nasmejan in sploh ne slutimo, da mu izraščajo zobje.

Prvi mlečni zob, ki izraste, je prvi spodnji sekalec, in sicer v povprečju okoli 6. meseca. Včasih izraste že mnogo prej, lahko pa šele po 1. letu otrokove starosti. Naslednji izraste zgornji centralni (enka) in nato stranski (dvojka) sekalec. Sledi izrast spodnjega stranskega sekalca, nato izrastejo prvi kočniki (štirice), v 13. do 19. mesecu. V 2. letu izrastejo še podočniki (trojke), šele nato drugi mlečni kočniki (petice). Do konca 3. leta ima otrok praviloma izraslih že vseh 20 mlečnih zob.

Vaš malček sladkorja ne bo pogrešal, saj ga ne pozna. Okus za sladko je pridobljen, in ne prirojen, predstavimo mu ga starši. Čim kasneje, tem bolje, saj ko ga enkrat osvoji, se mu ni več pripravljen odreči.

Takoj ko izraste prvi mlečni zob, ga začnite ščetkati po vsakem obroku, predvsem pa zvečer pred spanjem. Ščetkajte vedno od dlesni proti zobu (od rdečega proti belemu). Umivanje zob v tem obdobju je namenjeno predvsem navajanju otroka na osebno ustno higieno. Starši, vzpodbujajte svojega otroka, da si najprej sam umije zobe, nato mu jih umijte še vi! Najboljše je, da si otrok in starš istočasno umivata zobe ali da si odrasli umivajo zobe v prisotnosti otrok, saj jih otroci zelo radi posnemajo. Odrasli naj pomagajo otrokom pri čiščenju zob do 8. leta. Kasneje pa je zelo priporočljiva kontrola higiene, saj se kaj hitro navadijo, da si zobe umijejo »na pol«. Pri kontroli si lahko pomagate s tabletkami za obarvanje plaka, ki obarvajo zobe v predelih, kjer so slabo umiti, in s tem še dodatno stimulirate otroka, da bo bolj natančen pri ščetkanju in da naslednjič ne bo obarvanih zob. Tabletke za kontrolo plaka lahko kupite v lekarni.

Obisk zobozdravnika

Starši, vzpodbujajte svojega otroka, da si najprej sam umije zobe, nato mu jih umijte še vi! Najboljše je, da si otrok in starš istočasno umivata zobe ali da si odrasli umivajo zobe v prisotnosti otrok, saj jih otroci zelo radi posnemajo. Odrasli naj pomagajo otrokom pri čiščenju zob do 8. leta.

Otroka odpeljite k zobozdravniku, ko še nima težav, ko so zobje še zdravi. Pomembno je, da otrok vzpostavi pozitiven odnos do zobozdravnika in mu zaupa. Nikoli na strašite otroka z zobozdravnikom, in tudi če imate sami strah pred njim, tega nikakor ne pokažite in ne povejte otroku. Priporočljivo je, da pridete prvič k zobozdravniku že v 1. letu starosti, da vam svetuje o zdravi prehrani, pijači, ustni higieni in da otroku pokaže vse pripomočke, ki se uporabljajo pri delu, ter da se začne otrok navajati na zdravstveno osebje in prostor. Pri 3 letih je otrok dovolj zrel za zobozdravniški poseg. V tej starosti je zelo pomembno, da vzpostavimo občutek varnosti in zaupanja.

Zdravje otrokovih zob je odvisno od skrbi staršev. Z zdravo prehrano in pravilno ter redno higieno boste svojemu otroku omogočili zdrav in pravilen razvoj mlečnih in stalnih zob, s tem pa zdrav in lep nasmeh.