Z malčkom na pot

Otroci na potovanjuAli se še vedno razočarano spominjate lanskoletnega družinskega dopusta, ki vam ga je zagrenilo nemogoče obnašanje otrok v avtomobilu? Se bojite z letalom na pot, ker ne veste, kako bo otrok prenesel polet? Ali zaradi otrok izbirate čim bližje počitniške destinacije? Letos se odločite, da se bodo prijetne počitnice začele že na poti, in potovanje načrtujte tako, da boste vi in otroci nasmejani prispeli na cilj.

V zadnjem času na televiziji vrtijo oglas za eno od avtomobilskih znamk, v katerem starši pozabijo na vožnjo vzeti torbo s plenicami. Ko mamica brska po prtljažniku avtomobila in viha nos zaradi smradu, ki se širi iz otroškega sedeža, zgrožena ugotovi, da očitno nimajo s seboj plenic. Sicer je zelo verjetno, da je v neposredni bližini kaka trgovina, pa tudi na vsaki bencinski črpalki prodajajo plenice za enkratno uporabo, pa vendar nam je vsem staršem jasno, da je ključ do prijetnega potovanja z otroki v dobrem načrtovanju poti.

Vsaki dve uri se ustavite

Če otroci zaspijo v avtu, jih ob postanku ne budite, poskrbite le, da jim ne bo vroče in se ne oddaljujte preveč od avta.

Če imamo v avtomobilu malčka, se je pametno približno vsaki dve uri ustaviti. Dojenčka vzemimo iz lupinice, najbolj idealno bi seveda bilo, da bi ga položili na odejico na travi, mu odstranili mokro pleničko in mu pustili, da malo pobrca. Malce starejši otroci se bodo z veseljem razgibali na otroškem igrišču. Če se vozimo po avtocestah, se enostavno ustavljajmo na večjih počivališčih, saj imajo zdaj že skoraj vsa tudi nekaj igral. Tam, kjer igrišč ni, pa se lahko družina pomeri v teku po parkirišču ali ugotovi, kdo najdlje skače po eni nogi.
 

Otroku ponudite zdrave prigrizke

Če bo otrok med potjo pil gazirane pijače in jedel sladke prigrizke, se lahko zgodi dvoje: slabo mu bo in postal bo pretirano živahen. Za na pot raje pripravite zdrave prigrizke in jih ponudite otrokom v manjših obrokih. Da vas ne bodo skrbele packe od sadja na zadnjih sedežih, jih zavarujte z brisačo.

Ko gledanje skozi okno ni več zanimivo

Mogoče se staršem včasih zdi, da se samo njihovi otroci nemogoče obnašajo na potovanju. A le malo otrok je v resnici takih, ki jih starši enostavno pripnejo v avtomobilski sedež, nemoteno prepotujejo stotine kilometrov in mirno pridejo na cilj. Večina otrok potrebuje malce animacije, saj jim spremljanje dogajanja skozi okno ni dovolj zanimivo.

Nočno potovanje je lahko primerno, če se odpravljate na dolgo pot. Otroci bodo pot prespali, vendar ne računajte, da bodo zjutraj naspani.

Poleg oblačil in otroške opreme naj bo v kovčkih prostor tudi za igrače, otroške knjige in družabne igre. Te bodo najbolj zanimive, če bodo nove. Saj ni treba, da kupite neznansko drago igračo, otroci se navadno razveselijo vsega novega. Mogoče pa vseeno razmislite, ali ne bi dečku kupili dolgo želenega Bay Blade-a in tako za ceno igrače dobili še pol ure animacije.

Nekatere družine se na poti zabavajo tudi z gledanjem risank ali filmov na prenosnem dvd predvajalniku. Najbrž se obnese, vendar pa lahko čas, ko smo več ur tesno skupaj, izkoristimo za pogovor o tem, kako se je zaključilo šolsko leto, ali pa otrokom pripovedujemo, kaj nas čaka na cilju naše poti. Če imajo družinski člani posluh (ali vsaj trpežna ušesa), bo otroke morda navdušila ideja, da vsak potnik začne peti pesem po svojem izboru, ostali pa se mu pridružijo. Starejše otroke pa lahko recimo zadolžimo, da s fotoaparatom in pisanjem potovalnega dnevnika dokumentirajo potovanje.

Na letalu je težava predvsem sprememba pritiska

Mnogi starši se izogibajo potovanjem z letali, ker menijo, da jih otroci ne bodo dobro prenesli. Resnici na ljubo se zdi večini otrok ves potek poleta strašno zanimiv, če le ni predolg, seveda. Poskrbeti je treba predvsem za izenačevanje pritiska v otroških ušesih med vzletom in pristankom, kar najlažje dosežemo s sesanjem. Dojenčke lahko recimo podojimo, starejšim otrokom pa damo piti iz steklenice ali jim ponudimo žvečilni gumi. Če je pred vami daljši polet, je morda dobra ideja, da otrokom pripravite nahrbtnik presenečenja: napolnite ga z malenkostmi, kot so nalepke, otroški tatooji, barvni svinčniki, dišeče radirke, mali avtomobilčki … Med tem, ko se bo otrok navduševal nad številnimi novostmi, bo minil dobršen del poleta.

Igrače naj ne bodo založene pod vso prtljago, ampak jih odložite tako, da so enostavno dosegljive. Otrokom na daljši vožnji privoščite odmor in nekaj igre na počivališčih. Tudi vam bodo prijali.

Nesreča nikoli ne počiva

Seveda vsi upamo, da bo nestrpen otrok najhujša neprijetnost, ki se nam bo pripetila na potovanju. Ker pa vemo, da nesreča ne počiva, imejmo vedno pri roki:

  • komplet prve pomoči, 
  • zdravila, ki jih otrok redno jemlje,
  • zdravila za težave, ki pogosto mučijo otroka, 
  • sredstvo za zniževanje telesne temperature, 
  • mazilo, ki ublaži posledice pikov in sončnih opeklin, 
  • sredstvo, ki preprečuje prebavne motnje.

Za konec pa najpomembnejše: ne pozabimo na pozitivno naravnanost in optimizem! Pustimo Murphyjeve zakone doma in se odpravimo na pot v prepričanju, da je pred nami najlepše potovanje!