DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE ZA ZDRAVE ZOBE NEGA IN SKRB ZA ZOBNE VSADKE

Nega in skrb za zobne vsadke

Včasih je bilo samo po sebi umevno, da smo z vsakim letom življenja bližje brezzobi čeljusti oziroma zobni protezi. Danes vemo, da to sploh ni nujno, saj lahko svoje zobe s pravilno nego, vzdrževanjem in pravim odnosom do zdravja ohranimo do konca svojih dni. Kljub temu zavedanju obstaja vrsta najrazličnejših vzrokov, zaradi katerih se nam na poti do tega cilja vseeno lahko zalomi in izgubimo enega ali več svojih zob. Ena od možnosti za nadomestitev manjkajočih zob je zobni vsadek (implantat).

Prednosti implantatov

Nega zobnih implatantovImplantologija se zelo hitro razvija, implantološki postopki so vedno manj zapleteni, tudi krajši. Kljub temu se na lestvici najpogosteje uporabljenih metod za nadomeščanje zob pred zobnimi vsadki nahajajo snemne delne in totalne proteze ter zobni mostički. Eden od vzrokov je verjetno cena zobnega vsadka, čeprav imajo zobni vsadki vrsto prednosti.

Zobni vsadki varujejo zobe, saj so samostojni in za podporo ne potrebujejo pomoči naravnih sosednjih zob, kakor se zgodi pri delnih zobnih protezah in mostičkih.

Varujejo čeljustne kosti ravno tako kot naravni zobje, medtem ko nošenje proteze lahko pospeši izgubo kosti, zaradi česar lahko proteze sčasoma postanejo manj stabilne in udobne.

Zobni vsadki zagotavljajo višjo estetsko raven, izboljšajo kakovost uživanja hrane in kakovost življenja. Do določene mere omogočajo tudi senzorične občutke.

Obstojnost implantatov in zapleti

Čeprav je zobni vsadek iz umetnih materialov, pa to ne pomeni, da ne zahteva tako natančne nege in higiene kot naši naravni zobje. Prej nasprotno. Za uspeh implantacije je odlična ustna higiena nujno potrebna. Razmišljanje, da bo z nadomestnimi zobmi manj težav in manj dela kot z naravnimi, je popolnoma zgrešeno.

Da lahko zobni vsadek opredelimo kot uspešen, mora izpolnjevati vrsto kriterijev. Poleg tega, da mora biti trdno v ustih in da mora biti funkcionalen, morajo biti v odličnem stanju tudi tkiva ob njem – sluznica in čeljustna kost. Pet let po implantaciji je takih uspešnih implantatov 85 %, po desetih letih pa 80 %.

Kako vzdrževati zobne vsadke

Glede na to, da je zobni vsadek čutiti podobno kot naravni zob, da zgleda kot naravni zob in da lahko tkiva okrog njega doleti podobna usoda kot obzobna tkiva, ga je treba tudi čistiti kot naravni zob. Predvsem je pomembno, da je protetični del nameščen tako, da lahko s pripomočki za higieno dosežemo mesta, kjer bi prekomerno nakopičenje zobnih oblog lahko povzročilo vnetje dlesni in napredovanje vnetja ob umetni korenini. Zaključek vsakega implantološkega posega je zato tudi individualen pouk o ustni higieni s poudarkom na pripomočkih in pravilnem čiščenju zobnih vsadkov.

Tako kot pri čiščenju naravnih zob tudi pri zobnih vsadkih očistimo zobe in robove dlesni z mehko zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin. S tako ščetko ne bomo poškodovali dlesni, veliko število tankih ščetin pa omogoča temeljito odstranjevanje zobnih oblog tudi pod robom dlesni. Zelo učinkovita za vzdrževanje visoke ravni ustne higiene posebej pri implantatih je tudi električna zobna ščetka, ki deluje na osnovi patentiranega dinamičnega fluidnega delovanja.

Z navadno zobno nitko ali posebno zobno nitko, ki ima čvrst vdevalnik in čistilno gobico, lahko pa tudi z medzobno ščetko, očistimo medzobne prostore in mesta okrog zobnega vsadka. Pri uporabi medzobnih ščetk moramo paziti, da izberemo posebne medzobne ščetke za čiščenje okrog implantatov. Take medzobne ščetke imajo plastificirano žično jedro. Kakršni koli kovinski deli bi lahko poškodovali površino (titanovega) zobnega vsadka, s čemer bi povzročili dodatno kritično mesto za kopičenje zobnih oblog.

Veliko koristnih informacij o pravilnem vzdrževanju ustne higiene najdete v brezplačni spletni delavnici Za zdrav nasmeh na spletni strani www.dlesni.com.

K dobri maniri vzdrževanja zobnih vsadkov sodijo tudi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Redno spremljanje stanja zobnega vsadka in tkiv okrog njega lahko veliko prispeva k življenjski dobi zobnega vsadka, saj se morebitni zapleti lahko odkrijejo že v zgodnji fazi. Prej ko se odkrijejo, večje možnosti so, da bodo uspešno sanirani.