DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE ZA ZDRAVE ZOBE 7 KORAKOV DO ZDRAVEGA NASMEHA

7 korakov do zdravega nasmeha

Kadar govorim o zdravem nasmehu, imam v mislih zdrave zobe, zdrava obzobna tkiva in zdravo ustno sluznico. Mnogo je bilo že napisanega o tem, kako slabo ustno zdravje lahko vpliva na infarkt, možgansko kap, sladkorno bolezen, prezgodnji porod in prenizko porodno težo novorojenčka, pa tudi na pljučna obolenja in oslabljen imunski sistem. Zdrav nasmeh je torej tudi odsev zdravega človeka.

1. Poznavanje svoje ustne votline

Za zdrave zobeNaš zunanji videz nam je zelo dobro poznan. Ko se pogledamo v ogledalo, vemo, kaj bomo videli. Vemo, kje je kakšna vdolbina, izboklina. Pa vemo to tudi o svojih zobeh? Če želimo dobro skrbeti za svoje zobe, se moramo zavedati skritih kotičkov v naših ustih. Ste si kdaj ogledali svoje zobe z zobnim ogledalcem z vseh strani?

Ob bok poznavanju svoje ustne votline gre poznavanje samega sebe oziroma svojih življenjskih navad in vrednot. Kako se prehranjujemo, ali skrbimo za redno vadbo, smo podvrženi razvadam, kot so kajenje, pitje alkohola, kave – vse to so dejavniki, ki vplivajo na zdrav nasmeh. Iskreno si odgovorimo na vprašanje, koliko nam zdrav nasmeh sploh pomeni. Koliko nam pomeni zdravje?

2. Nimam časa

Vsi imamo enako časa: 24 ur na dan. Res pa je, da s časom različno ravnamo. Goethe je menda rekel, da stvari, ki nam veliko pomenijo, ne bi smele biti nikoli prepuščene na milost in nemilost stvarem, ki nam malo pomenijo. Zato je pomembno, da veste, koliko vam pomeni zdrav nasmeh in koliko časa ste pripravljeni nameniti za ohranjanje zdrave ustne votline.

3. Finančni vidik

Rek, da je bolje preprečevati kot zdraviti, je zanimivo povezati tudi s finančno platjo ohranjanja ustnega zdravja. Vas mika razmišljanje o sistemu našega zdravstvenega zavarovanja, ki bo na področju zobozdravstva, kot kaže, sčasoma do golega oklestil večino storitev? Primerjajte investicijo v čas in pripomočke za vzdrževanje zdravega nasmeha z neprijetnostmi, stroški in časom, ki ga zahteva zdravljenje pri zobozdravniku.

4. Izbira pripomočkov

Pri tem koraku je v veliko pomoč posvet s strokovnjakom – zobozdravnikom ali ustnim higienikom –, ki vam bo glede na specifičnosti vaše ustne votline lahko najbolje svetoval.

Čeprav je vaša ustna votlina unikatna, obstajajo nekatera splošna pravila o izbiri pripomočkov. Zobna ščetka naj ima več tisoč tankih filamentnih vlaken, da bo temeljito očistila zobne obloge – tudi v žlebu med dlesnijo in zobom, brez uporabe velikega pritiska. Če se odločate za električno zobno ščetko, je kakovostna sonična ščetka dobra izbira. Vrsto zobne nitke izberemo glede na tesnost zobnih stikov, velikost medzobne ščetke pa glede na velikosti medzobnih prostorov.

5. Pouk o uporabi pripomočkov

Zelo malo ljudi zna pravilno čistiti zobe. Če še niste bili deležni individualnega pouka ustne higiene pri svojem zobozdravniku ali ustnem higieniku, ga ob naslednjem obisku povprašajte o tem. Nekaj koristnih napotkov najdete v brezplačni spletni delavnici Za zdrav nasmeh na www.dlesni.com.

Znanje oziroma veščino izvajanja temeljite ustne higiene je dobro obnavljati. Ko dvakrat letno preventivno obiščemo zobozdravnika in opravimo profesionalno čiščenje zob, je idealen čas tudi za osvežitev tega znanja.

6. Redni preventivni pregledi

Vas je strah zobozdravnika? Niste edini. Največkrat je strah pred zobozdravnikom povezan z bolečino, ki spremlja zobozdravstveni poseg. Rešitev je enostavna. Obiščite zobozdravnika takrat, ko vas nič ne boli – preventivno. Takrat tudi poseg ni boleč, saj gre za pregled. Če pri tem zobozdravnik najde začetek kakšnega stanja, potrebnega zdravljenja, je tako zdravljenje hitrejše, enostavnejše in manj boleče.

7. Ohranjanje motivacije

Ker je redna in temeljita ustna higiena bistvenega pomena, lahko za samomotivacijo enkrat ali dvakrat mesečno preverimo temeljitost čiščenja zob. To naredimo s pripravki za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog (npr. Plaqsearch), saj nam takoj pokažejo, kako temeljiti smo bili pri čiščenju zob ravnokar in kako temeljiti smo bili včeraj. Obloge, ki so na naših zobeh prisotne že več kot 24 ur, lahko povzročijo zaplete z ustnim zdravjem.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 53, maj 2011.