DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE KLOVNI ZDRAVNIKI – RDEČI NOSKI: Z...

Klovni zdravniki – RDEČI NOSKI: Z nasmehom do drugačnega vsakdana v bolnicah

Nekoč je nekdo rekel, da klovni niso za v bolnišnico. In dobil je odgovor: otroci tudi ne! In ta krilatica je pravzaprav moto Rdečih noskov.

Kdo smo Rdeči noski?

Klovni zdravnikiSmo klovni, ki po slovenskih bolnišnicah obiskujemo bolne otroke. Ideja, da umetniki, artisti, igralci in nenazadnje klovni krajšajo bolnišnične dneve otrokom, ni tako mlada. Začetnik rednih, organiziranih obiskov klovnov zdravnikov je Michael Christiansen, ki je že leta 1986 pričel s programom v bolnišnicah New Yorka. Ta čudovita zamisel je kmalu prišla tudi v Evropo, in tako lahko v večini držav najdete klovne zdravnike (t. i. clowndoctors).

Tudi slovenski klovni zdravniki nismo več tako mlado društvo. Kmalu bomo dopolnili šesto leto delovanja. 10. marca 2004 sva z Dr. Anastazijo (Maja Dekleva - Lapajne) prvič potrkali na vrata bolnikov Pediatrične klinike v Ljubljani. Takrat smo v društvu delovali štirje klovni – poleg naju še Dr. E. K. (Tomaž Lapajne Dekleva) in Dr. Rozeta (Petra Markovič).

Hematoonkološki, nevrološki, nefrološki in dializni oddelek so tako postali prvi program Rdečih noskov. Program pomeni, da redno, vsak teden ob dogovorjenem dnevu in uri, obiskujemo vedno iste oddelke. 

Za obisk so potrebne posebne predpriprave. Klovnski par se na oddelkih zadrži vse dopoldne. Najprej se klovna ustavita pri oddelčni sestri, ki jima da informacije, potrebne za prilagoditev programa posameznikom. Tako smo pozorni na starost bolnika, saj so na otroških oddelki bolniki, stari od nekaj mesecev do 18 let, in je seveda potreben popolnoma različen pristop. Zapišemo si tudi ime, ker je na ta način lepše in lažje navezati stik. Najbolj pomembna je seveda higiena in to, da sta klovna popolnoma zdrava. Če je katera od sob v izolaciji, klovni igrajo kar za steklom na vratih. Dobro je vedeti tudi ostale posebnosti, kot recimo, ali ima bolnik rojstni dan, ali morda govori tuj jezik in ne razume slovensko, ali sestre vedo, česa si želi ali česa se boji …

Včasih dobimo več informacij, včasih pa se v bolniško sobo podamo le z osnovnimi informacijami. Medicinsko osebje je lahko preobremenjeno s svojim delom in klovni skrbimo, da jih pri tem ne oviramo. Potem se napotimo v vsako sobo in se posvetimo vsakemu bolniku posebej. Ustavimo se v igralnicah in smo, kadar lahko s svojo prisotnostjo pomagamo, tudi ob bolnikih, ko jim na primer jemljejo kri. Pomembno se mi zdi poudariti tudi to, da bolniki odločijo, ali nas bodo sprejeli v sobo ali ne. Včasih nas seveda tudi zavrnejo.

Takole je Dr. E. K. opisal klovnsko vizito: »Klovnska vizita: vsebuje podroben klovnski pregled: test žgečkanja, merjenje vročine z metrom, merjenje pritiska s tlačilko, poslušanje srca manualno, preverjanje posluha s poslušanjem, dvigovanje krvnega tlaka z dvigalom do največ 5. nadstropja. Potem sledi diagnojza. Potem sledi fiziotraparija in transploatacija rdečega noska.«

Otroci so najbolj iskreno občinstvo, in otroci v bolnišnicah niso nič drugačni, samo reakcije so manj močne, saj so zaradi bolezni izčrpani. Pogosto so z njimi tudi njihovi starši, zato je naše delo, da v bolniški sobi spremenimo atmosfero. Da ko vstopimo, s sabo prinesemo svet domišljije, barv, iger, ki jih otroci, ki se morajo ločiti od vsega znanega, od doma, vrstnikov, pogrešajo. V to igro pritegnemo tudi starše. In takrat se zgodi preobrazba. Čudežni trenutek, ko se čas ustavi in za kratek čas so skrbi odložene na stran. To je trenutek za vdih, za moč in pogum.

Da postaneš klovn zdravnik, moraš skozi določeno izobraževanje. Pri nas »ta prvih« je to izobraževanje trajalo skoraj leto dni. Pomagala pa nam je mednarodna organizacija RNI – Red Noses International, katere člani smo tudi Rdeči noski Slovenije. Kasneje smo izvedli še tri avdicije, in tako zdaj naše društvo šteje dvanajst klovnov zdravnikov: sestra Marjetka (Alenka Marinič), Dr. Mally (Goro Osojnik), Dr. Zen (Gregor Kamnikar), Dr. Singismunda (Ana Lavrinc), Dr. Mafalda (Lana Klopčič), Dr. Živalski Vrt (Kajetan Čop), Dr. Ugačen (Roman Frelih), Dr. Dodo (Gorazd). Vsi so prišli iz vrst umetnikov, izvajalcev, ki nastopajo za otroke in odrasle v različnih žanrih, kot recimo ulično gledališče, improvizacijsko gledališče, čarodejstvo, ples, lutkarstvo, žonglerstvo …

Obdobje izobraževanja za delo v bolnišnici traja pol leta. V tem času se »praktikanti« izobražujejo v klovnadi, v raznih veščinah (glasba, žonglerstvo, improvizacija …), izdelujejo svoj lik in spremljajo klovne zdravnike v bolnišnici. Hodijo tudi na mednarodna izobraževanja, saj si države članice RNI pomagamo z znanji, izkušnjami in tudi s sredstvi, če je to potrebno. RNI je največja tovrstna organizacija v Evropi, saj več kot 150 klovnov iz 6 držav (Avstrija, Nemčija, Slovenija, Češka, Slovaška, Madžarska) letno obiščemo več kot 150.000 bolnikov.

Rdeči noskiV šestih letih delovanja smo Rdeči noski zrasli in se približujemo naši želji, da »klovniziramo« Slovenijo. Tako imamo zdaj že pet rednih programov. Ob torkih dopoldne nas lahko vidite na otroških oddelkih UKC Maribor, ob sredah dopoldne pokrivamo vse oddelke Pediatrične klinike v Ljubljani, popoldne pa še otroški oddelek ORL, dermatovenerologije in oddelek za kirurgijo in intenzivno terapijo. Ob četrtkih pa smo v Splošni bolnišnici Celje. Poleg naštetih tedenskih programov smo vsak mesec tudi v rehabilitacijskem centru Soča. Dvakrat letno obiščemo še otroške oddelke pri ostalih bolnišnicah v Sloveniji. Na »turnejah« obiščemo tudi oddelke za odrasle, CUDV-je, VDC-je, starostnike …

Teh skoraj šest let je minilo neznansko hitro. Tak občutek je nekaj običajnega, saj se nenehno dogaja toliko stvari. Dela je čedalje več in opravljamo ga z veseljem in srcem. Seveda se je tudi marsikaj spremenilo. Klovni smo izdelali smernice naših obiskov. Dobro se spominjam svojih prvih obiskov, ko smo imeli pripravljene točke in smo se še pred vrati šepetaje posvetovali, katero točko bomo uporabili. A vprašanje, kaj bo, če nam zmanjka materiala, je kmalu postalo preteklost, saj smo zgradili res dobro ekipo in z zaupanjem v partnerje začeli improvizirati. Takrat si nisem znala predstavljati, da bomo tako hitro rasli, čeprav je bil to naš cilj in naša želja. S pravimi sodelavci nam uspeva.

Kljub družinam, ki smo si jih ustvarili, zmoremo najti čas ob še tako nemogočih urah. Izklesali smo se kot klovni in ljudje. Novi klovni, ki so z leti prihajali, so hitro postali del utečene ekipe. Vesela sem, da so z nami, saj vsak izstopa tudi na svojem področju delovanja, ki ga opravlja ob delu klovna zdravnika. V tem času so nas ljudje že spoznali in toplo ter z zaupanjem sprejeli naše delo. To mi ogromno pomeni, saj v bistvu ne moremo izmeriti učinka naših obiskov. Vem, da se bomo vsi trudili, da bomo še naprej upravičevali to zaupanje, sicer pa drugače tako ali tako ne moremo.

Foto: Bojan Tavčar