Zdravila in otroci

Sodelovanje in zaupanje med starši, otroki in zdravstvenimi delavci je ključnega pomena pri zdravljenju otrok z zdravili. Tako zdravstvenim delavcem kot staršem je naložena velika odgovornost za pravilno in varno uporabo zdravil pri otrocih. Zelo pomembno je vedeti, da otroci nikakor niso samo pomanjšani odrasli!

Glavne informacije za pravilno in varno uporabo zdravila posredujeta staršem zdravnik in farmacevt. Priporočljivo je, da pri vseh zdravilih starši natančno preberejo tudi priloženo navodilo za uporabo zdravila. Vsa vprašanja in dvome, povezane z uporabo zdravila, je namreč treba razjasniti, preden začne otrok uporabljati zdravilo, oziroma se, če pride do težav, posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Katere so najpomembnejše razlike med otrokom in odraslim, ki vplivajo na uporabo zdravil?
Pri pravilni in varni uporabi zdravil pri otrocih je treba upoštevati, da otrokova rast in razvoj od rojstva do 12. leta starosti prinašata številne spremembe v telesni sestavi ter razvitosti in delovanju organov. Za delovanje zdravil so med drugim zelo pomembne razlike v delovanju prebavil, dozorelosti mehanizmov presnavljanja in izločanja zdravil skozi ledvica in jetra in dozorelosti krvno-možganske pregrade. Pri odmerjanju zdravil zato upoštevamo tako starost otroka kot njegovo telesno maso, včasih pa tudi telesno površino!

Kaj morajo starši vedeti o otrokovih zdravilih

1. Kakšno je ime zdravila

 Nemalokrat vsebujejo zdravila različnih proizvajalcev enako učinkovino v enaki ali različni jakosti in tudi v različnih farmacevtskih oblikah. Nikoli sočasno ne dajemo otroku dveh zdravil z enako učinkovino!

2. Za  kakšen namen uporabljamo zdravilo

Poznavanje imena in namena uporabe zdravila zmanjša možnost zamenjave in napačne uporabe zdravila. Če je v družini več otrok in otroci uporabljajo različna zdravila, naj starši na ovojnino zdravila napišejo ime otroka in za kaj otrok zdravilo uporablja.

Za uporabo zdravil brez recepta se pri otrocih odločimo samo pri lažjih bolezenskih težavah, kot so povišana telesna temperatura, bolečina, kašelj, zamašen nos, lažje prebavne težave. Otrokom, mlajšim od dveh let, ne dajemo zdravil, dosegljivih brez recepta, razen po predhodnem posvetu z zdravnikom ali s farmacevtom.

Tudi pred vsako uporabo zdravilnih pripravkov in zdravil rastlinskega izvora ter vitaminsko-mineralnih pripravkov pri otrocih se je treba posvetovati z zdravnikom ali s farmacevtom.

3. Kako odmerjati zdravilo

Zdravilo bo učinkovito le, če ga damo otroku v pravilnem odmerku, ustreznem časovnem intervalu in predpisan čas zdravljenja. Otrokom ne moremo preprosto dati manjšega odmerka za odrasle! Odmerka zdravila starši ne smejo spreminjati ali sami prekiniti uporabe zdravila, preden o tem ne obvestijo zdravnika. Otrok ne sme vzeti dvojnega odmerka zdravila, če se mu pozabi dati prejšnjega.

Če zdravnik predpiše, da mora otrok jemati zdravilo trikrat dnevno, pomeni to zjutraj, ko se zbudi, opoldne – okrog kosila – in zvečer, preden gre otrok spat, približno na tretjino dneva. Če pa zdravnik predpiše, da je treba dajati zdravilo na osem ur, to pomeni točno na osem ur in ne sme biti zamikov za več kot eno uro.

4. Kako, na kakšen način uporabljati zdravilo

Pri uporabi zdravila pri otrocih moramo biti odločni, potrpežljivi in vztrajni. Za odmerjanje je treba uporabiti odmernike (merilno žličko, kapalko …), ki so priloženi zdravilu, in ne jedilnih žlic, ker s tem odmerjanje ni dovolj natančno.

Antibiotične sirupe je treba pred vsako uporabo dobro pretresti, da se delci enakomerno razporedijo in je v vsakem odmerku ustrezna količina učinkovine.

5. Na kaj je treba biti še posebno pozoren pri uporabi zdravila

Če proizvajalec ne določi drugače, pomeni jemanje zdravila na tešče – zjutraj eno uro pred zajtrkom; jemanje zdravila na prazen želodec – eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi; jemanje zdravila s hrano – tik pred jedjo, med jedjo ali takoj po jedi.

Mleka in mlečnih izdelkov z zdravili ne dajemo, saj se kalcij v mleku lahko veže na zdravilne učinkovine in zmanjša njihovo prehajanje iz črevesja v kri.

6. Kateri so možni neželeni učinki in kako ukrepati, če nastopijo

Če kateri koli neželeni učinek postane resen, moramo takoj prenehati dajati zdravilo otroku in o tem nemudoma obvestiti zdravnika,če pa  se neželeni učinek stopnjuje in zdravnika ne dobimo, pokličimo v najbližjo bolnišnico.

Če starši opazijo pri otroku neželeni učinek, ki ni naveden v navodilu za uporabo zdravila, naj o tem obvestijo otrokovega zdravnika ali farmacevta.

Če je otrok preobčutljiv za določeno zdravilo, si morajo starši to dobro zapomniti in o tem opozoriti zdravnika in farmacevta.

7. Kako shranjevati zdravilo

Zdravila shranjujemo nedosegljiva otrokom, najbolje zaklenjena. Niti zdravil, ki jih otrok sicer jemlje, ne puščamo v dosegu njegovih rok.

Večina zdravil se shranjuje pri sobni temperaturi do 25° C, v suhem in temnem prostoru. Nekatera zdravila so temperaturno občutljiva in jih je treba hraniti v hladilniku, na kar nas ob izdaji zdravila v lekarni še posebej opozorijo.

Zdravilo je predpisano za točno določeno osebo in točno določene simptome oz. bolezenske znake, zato ne uporabljamo zdravil, ki so ostala od predhodnih zdravljenj oz. od zdravljenj sorojencev ali, še slabše, sosedovih otrok.

Pomembno je, da otroka naučimo, naj nikoli:

  • ne vzame zdravila, če jim ga ne dajo starši, druga poznana odrasla oseba ali zdravstveni delavec (zdravnik, farmacevt, medicinska sestra),
  • ne uporablja zdravil, ki jih jemljejo druge osebe!

Prav zdravila so najpogostejši vzrok vseh namernih in nenamernih zastrupitev pri otrocih, zato je pomembno, da zdravila otroku pravilno predstavimo in jih nikoli ne poimenujemo z besedami, kot so bonbonček, sladkorček. Pri poučevanju otrok o zdravilih lahko staršem pomagajo zdravstveni delavci.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 25, september 2008.