DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA MOTNJE EREKCIJE IN PREDZGODNJI IZLIV -...

Motnje erekcije in predzgodnji izliv - urološke težave 2. del

Nadaljevanje članka Urološke težave in težave v spolnosti pri moških

Marko Lovšin, dr. med., specialist urolog

Spolnost je občutljivo področje človekovega življenja, še posebno takrat, ko se pojavijo težave. V Sloveniji je približno 130.000 moških, ki jim v intimnih odnosih zaškriplje zaradi težav z erekcijo. Vendar pa se danes o tem mnogo bolj odkrito pogovarjamo, zato je tudi pomoč lahko učinkovitejša. Delno gre zasluge pripisati tudi prihodu čudežne modre tabletke sildenafila (viagra) na tržišče. Obisk urološke ambulante je tako pogostejši, pogovori pa so med zdravnikom in bolnikom postali veliko bolj odkriti. V tokratnem prispevku bom predstavil dve najpogostejši težavi moških, ki se dajo tudi uspešno zdraviti.

urološke težave in motnje erekcijeMotnje erekcije

Po definiciji je motnja erekcije (ED) označena kot nesposobnost doseči ali obdržati erekcijo, potrebno za zadovoljivo spolno aktivnost. ED, ki smo jo včasih opisovali kot impotenco, je lahko trajna in popolna, kot jo vidimo po nekaterih operacijah, ali pa samo začasna in prehodna. Pomemben podatek je, da ima v Sloveniji že vsak peti moški težave z erekcijo, kar pomeni 130.000 moških. Med 18. in 70. letom starosti ima težave 10 % moških, po 50. letu pa prek 50 %.

Na motnje erekcije lahko vplivajo številni dejavniki, ki jih združujemo v dve skupini. To so organski in psihični dejavniki; prvih je 80 %, drugih 10 %, v 10 % pa ne najdemo vzroka ED.
Najpogostejše bolezni, ki povzročajo ED, so nevrološke bolezni, Parkinsonova bolezen, endokrine bolezni, posebno motnje delovanja ščitnice, sladkorna bolezen, slabokrvnost, bolezni ožilja, artritis in depresija. Vzrok je lahko tudi debelost, daljše kolesarjenje, starost in spolna zlorabljenost v preteklosti. ED nikakor ni tipičen starostni pojav. Do ED lahko privedejo poškodbe medenice, operativni posegi na prostati, mehurju, debelem ali zadnjem črevesu. Vemo, da motnje ED povzročajo nekatera zdravila proti depresiji, zvišanemu krvnemu tlaku, pomirjevala, alkohol, nikotin in druge droge. Pomemben dejavnik je tudi stres.

Zdravljenje motenj erekcije

Moškim, ki pravijo, da imajo ED, damo izpolniti vprašalnik IIEF-5, ki objektivno oceni težave z erekcijo. Za tiste, ki zberejo manj kot 21 točk, menimo, da imajo ED.

Novost pri ugotavljanju kakovosti erekcije je tudi lestvica čvrstosti erekcije (Erection Hardness Score, s kratico EHS), ki poudarja optimalno čvrstost erekcije kot ključen cilj za izboljšanje spolnosti:

  • 4. stopnja – penis je popolnoma trd in povsem čvrst.
  • 3. stopnja – penis je dovolj trd za penetracijo, ni pa povsem čvrst.
  • 2. stopnja – penis je trd, a ne dovolj čvrst za penetracijo.
  • 1. stopnja – penis je večji, ni pa trd.

Lestvica ocenitve čvrstosti erekcije je že bila uporabljena kot dodatno orodje za ugotavljanje učinkovitosti v nekaj raziskavah sildenafila, ki so potrdile, da lahko čvrstejše erekcije vodijo do večjega užitka, boljšega spolnega zadovoljstva in izboljšanja samozavesti ter seveda tudi izboljšanja v medpartnerskem odnosu. Osnovni pri odpravljanju motnje erekcije pa sta pomoč in podpora, šele nato sledi zdravljenje. O težavi se je treba veliko pogovarjati. Najprej s svojim partnerjem, od katerega je pričakovati razumevanje in ne zasmehovanje, in šele nato s terapevtom. 66 % moških in 65 % žensk ne more začeti pogovora, ko nastopijo težave z erekcijo. Moški o tej težavi neprestano razmišljajo, živijo v strahu, kaj bo pri naslednjem spolnem odnosu, kar seveda vodi v nov neuspeh, in tako se vrtijo v začaranem krogu, iz katerega ne morejo več sami ven. Potrebujejo pomoč, saj se lahko zato popolnoma izolirajo od domačega in delovnega okolja.

V začetku se za zdravljenje ED pogosto odločimo za zdravila. To so zdravila iz skupine zaviralcev fosfodiesteraze-5. Trenutno so na voljo tri zdravila. Prvi, najbolj preizkušen in najdlje na tržišču je sildenafil. Pri uporabi teh zdravil so potrebni določeni previdnostni ukrepi.

Pomembni so podatki, ki dokazujejo spremembo v kakovosti življenja pri bolnikih z ED, povezano z drugimi boleznimi (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, depresija, povišane maščobe, bolezni prostate). Pri 86 % bolnikov, razen pri tistih, pri katerih je vzrok za ED v depresiji, se je kakovost življenja, merjena v medsebojnih odnosih tako v domačem kot širšem okolju, po uporabi zdravila bistveno izboljšala. Izboljšanje partnerskega odnosa pa so opisovali tudi bolniki, katerih razlog za ED je bila depresija.

Zdravila pa ne izboljšajo kakovosti življenja le bolnikom, ki zdravilo uporabljajo, ampak tudi njihovim partnerjem. Ti ob tem lažje razumejo, za kakšno težavo gre, in se v proces zdravljenja aktivno vključijo, kar je eden od osnovnih pogojev za uspešno zdravljenje oz. odpravljanje te težave.

Prezgodnji izliv

Prezgodnji izliv ali latinsko Ejaculatio praecox je ena najpogostejših težav moških. Ima jo približno 30 % moških. Tudi ta motnja ni povezana s starostjo. Pojavlja se v vseh starostnih skupinah. Prezgodnji izliv in motnja erekcije se pogosto pojavita sočasno. Za diagnozo prezgodnjega izliva je pogosto skrita motnja erekcije in ostane neprepoznana, če zdravnik ob pregledu ne vzame natančne spolne anamneze. Le en do dvanajst odstotkov bolnikov s prezgodnjim izlivom poišče terapevtsko pomoč.

Tudi nekatere bolezni so lahko vzrok za prezgodnji izliv (depresija, fobija, vnetje prostate, multipla skleroza). Pogosto je pri mladih, posebej pri prvih poskusih spolnega življenja. V tem primeru po navadi s časom izzveni. Povzročijo jo lahko tudi nekatere droge (psihostimulansi, kokain) in zdravila (vazoaktivni amini).

O prezgodnjem izlivu govorimo, kadar do njega pride brez predhodne stimulacije ali le z minimalno stimulacijo oziroma takoj po penetraciji in prej, kot bi moški to želel, pri tem pa nad izlivom nima nobene ali minimalno hotno kontrolo in to moti prizadetega ali partnerja. Za prezgodnji izliv gre, če je čas med penetracijo in izlivom krajši od dveh minut.

Zelo pomemben je klinični pregled bolnika. Pri tem lahko odkrijemo znake kronične sistemske bolezni ali presnovnih motenj. Pomemben je pregled genitalij, ocena ginekomastije (povečanih dojk), drže, mišične napetosti in refleksov (nevrološko stanje). Treba je oceniti bolnikove spolne navade in kakovost življenja, ki vsebuje tudi osebnostne posebnosti, prirojene in pridobljene v obdobju sožitja s primarno družino in vključujejo tudi spolno vzgojo, prve izkušnje s spolnostjo in na podlagi mnogih dejavnikov izoblikovan življenjski vedenjski vzorec. Priporočen je tudi pogovor s spolnim partnerjem. Partnerjeva ocena kakovosti spolnih odnosov je zelo pomembna.

Zdravljenje

Namen zdravljenja je pomagati bolniku, s tem pa tudi njegovemu partnerju, da doseže zadovoljstvo pri spolnosti in s tem izboljša kakovost življenja. Na voljo imamo nekaj metod zdravljenja:

  • nemedikamentno zdravljenje: psihoterapevtski pristop: zajema oceno osebnostnih posebnosti partnerja, s pridobljenimi življenjskimi navadami in prepričanji in oceno partnerskega odnosa vred. Učenje sproščanja globokih mišic, tehnika stiskanja, stop-start tehnika in tehnika mirovanja pa posegajo že v izključno domeno vedenjsko-kognitivne terapije spolnosti;
  • samopomoč: je lahko v obliki masturbacije pred spolnim odnosom ali uporabe več kondomov naenkrat;
  • mehanska pomoč: je lahko s pomočjo vakuumske črpalke za doseganje erekcije ali umetnega penisa.
  • medikamentno zdravljenje: zdravljenje je možno z lokalnimi anestetiki (na voljo so številne kreme in geli) in antidepresivi iz razreda SSRI, kot je sertralin. Pri prezgodnjem izlivu uporabljajo tudi inhibitorje PDE5, torej sildenafil, saj podaljšajo čas do ejakulacije. To sicer ni registrirana indikacija, vendar pa izkušnje kažejo, da lahko nekatere moške z motnjo prezgodnjega izliva uspešno zdravimo tudi tako.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 13, julij/avgust 2007.