DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA UROLOŠKE TEŽAVE IN TEŽAVE V SPOLNOSTI...

Urološke težave in težave v spolnosti pri moških - 1. del

Ko se začnejo moške težave »tam spodaj«, je marsikateri predstavnik močnejšega spola pripravljen najprej zamižati na eno, nato pa še na drugo oko, dokler zdravstveni problemi ne postanejo tako resni, da popolnoma okrnijo kakovost življenja. Urološke težave so danes še vedno tabu tema, saj je imeti visok tlak ali povišan holesterol družbeno bolj sprejemljivo in ne nazadnje tudi bolj moško, kot pa čezmerno aktiven sečni mehur ali pa motnje erekcije.

urološke težave - benigna prostataNe gre pa pozabiti, da so tudi urološke težave obvladljive in ozdravljive, še posebej če pravočasno obiščete zdravnika. Marko Lovšin, dr. med., specialist urolog, je pripravil povzetek najpogostejših uroloških težav moških, s katerimi se srečuje v svoji ambulanti na Ažbetovi 4 v Ljubljani.

Bolezni prostate

Prostata je kostanju podobna moška spolna žleza, normalno velika okrog 25 kubičnih centimetrov, njena naloga pa je, da prideluje izločke, ki so del semenske tekočine med ejakulacijo, in izločke, ki ščitijo spodnja sečila pred vnetji.

Bolezni, ki prizadenejo prostato, so kar pogoste, največkrat povezane s starostjo moških. Vnetje prostate, po navadi bakterijskega vzroka, večkrat prizadene moške, stare med 30 in 40 let, benigno povečanje prostate pa najpogosteje starejše od 50 let.

Benigno povečana prostata

Benigno povečana prostata pritiska na sečnico in s tem lahko povzroči težave pri mokrenju, ki jih delimo v dve skupini. Prvi so znaki oteženega mokrenja, kot so šibak curek seča, čakanje na začetek mokrenja, prekinjanje seča med mokrenjem, nekontrolirano kapljanje seča po mokrenju in uhajanje seča pri čezmerno napolnjenem mehurju. Druga skupina težav so znaki draženja. Tako je pogosto mokrenje z nočnim vstajanjem, neustavljiva potreba po mokrenju z uhajanjem seča in občutek neizpraznjenega mehurja po mokrenju.

Rak prostate

Najnevarnejša bolezen prostate je seveda rak prostate. Tudi ta je povezan s starostjo moških in zanj celo velja, da se pri nobeni drugi vrsti raka pojavnost s starostjo ne povečuje toliko, kot prav pri raku prostate. Letno v Sloveniji odkrijemo 400 novih primerov raka prostate. Uspešno ga zdravimo samo, če ga pravočasno odkrijemo. To pomeni, da ga odkrijemo pri preventivnem pregledu, v začetnem stadiju, ko je res omejen znotraj manjšega dela prostate. Otip prostate skozi zadnje črevo, merjenje nivoja PSA (prostatičnega specifičnega antigena) v serumu in ultrazvočna preiskava sečil in prostate omogočajo zgodnje odkrivanje raka na prostati pri mnogih bolnikih. V zgodnjem stadiju odkrit rak prostate omogoča petletno preživetje kar 80 odstotkom moških z rakom prostate.

Zato se vsem moškim, starim nad 45 let, priporoča enkrat letno preventivni pregled prostate, tudi če nimajo nobenih težav z mokrenjem!

Benigno povečano prostato v začetku zdravimo z zdravili, kadar pa so težave zelo hude ali pa se bolniku voda popolnoma zapre, naredimo operativni poseg. Raka prostate prav tako lahko zdravimo z zdravili, pri nekaterih bolnikih, odvisno od starosti in še nekaterih drugih meril, pa se lahko odločimo tudi za operativni poseg. Pri tem prostato v celoti odstranimo. Po taki operaciji so bolniki impotentni, lahko pa jim tudi nekoliko uhaja voda.

Čezmerno aktiven sečni mehur (PASM)

Strokovnjaki menijo, da ima danes eden od sedmih moških po štiridesetem  letu simptome čezmerno aktivnega sečnega mehurja (PASM). Težave se kažejo v pogostem uriniranju, in sicer več kot osemkrat na dan, močnem in nenadnem siljenju na vodo ponoči, približno eni tretjini bolnikov pa uhaja tudi manjša ali večja količina urina.

Zaradi teh simptomov so onemogočeni normalni socialni kontakti, lahko pa se pojavijo še težave pri spolnem življenju. Pri teh bolnikih se tudi močno zmanjša delovna sposobnost. Zaradi nezmožnost normalnega dela taki bolniki pogosto menjajo delovno mesto. Pri moških je zaradi teh simptomov poznan tudi alkoholizem.

Od vseh kroničnih bolezni prav čezmerno aktiven sečni mehur najbolj okrni kakovost življenjskih aktivnosti. Mnogi so prepričani, da je to davek starosti, s katerim se morajo sprijazniti, zato o bolezni pri zdravniku praviloma ne spregovorijo.

Postavljanje diagnoze

Zelo pomembno je postaviti pravo diagnozo.  V pomoč nam je vprašalnik PASM – V8, ki ga izpolni bolnik. Če je bolnik zbral 8 ali več točk, je velika verjetnost, da ima PASM. Posebej pri moških moramo biti pozorni na težave, ki jih povzroči povečana prostata, saj lahko oponašajo težave pri PASM-u. Pogosto moramo za natančno diagnozo opraviti še posebne urodinamske meritve mehurja in izključiti težja nevrološka obolenja.

Zdravljenje simptomov

Zdravljenje je večstopenjsko. Pomembno je bolnika prepričati, da je težava ozdravljiva. Že samo prepričanje o uspehu je pol poti k ozdravitvi. Najprej poskusimo bolnika naučiti normalnega odvajanja vode. To vključuje fizioterapijo, vedenjsko terapijo, spremembo življenjskega sloga in spremembo nekaterih prehranskih navad. V prehrani je treba omejiti pravo kavo, alkohol, umetna sladila in sladkor.

Pomagamo si z elektrostimulacijami za krepitev mišic medeničnega dna, vodenjem urnika mokrenja, metodami povratne informacije o delovanju mehurja in ne nazadnje tudi z zdravili.

Zdravil je več vrst (npr. tolterodin – Detrusitol SR), delujejo pa približno enako, to je z zaviranjem muskarinskih receptorjev v steni mehurja. Sproščajo gladke mišice mehurja, ki se zato lahko bolj napolni, preden se pojavijo refleksi za praznjenje. Kot druga zdravila imajo tudi ta lahko nekaj neželenih učinkov, vendar bolniki zdravila večinoma dobro prenašajo. Pomembno je poudariti, da je zdravljenje dolgotrajno, v glavnem celo dosmrtno.

Nadaljevanje članka Urološke težave in težave v spolnosti pri moških - 2. del.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 12, junij 2007.