DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA MOŠKE TEŽAVE NE POZNAJO KULTURNIH RAZLIK

Moške težave ne poznajo kulturnih razlik

Večkrat poslušam o stereotipu strastnih latino ljubimcev. Prihajam namreč iz Mehike, za specializacijo pa sem izbral področje urologije. Torej k meni prihajajo na pregled tudi moški, ki imajo zaradi motnje erekcije težave v svojem spolnem življenju. Morda obstaja stereotip latino ljubimcev zaradi naše ljubezni ali bolje rečeno strasti do plesa in glasbe, ki imata izjemen pomen v kulturah držav Latinske Amerike. Verjetno lahko rečem tudi, da smo ljudje v Mehiki precej odprti in komunikativni. Ogromno pa je verjetno k stereotipni podobi latino ljubimcev pripomogla hollywoodska filmska produkcija. Sami se namreč vidimo drugače in pri nas veljajo drugačni stereotipi. Med našimi ženskami je na primer razširjeno prepričanje, da so Italijani in Francozi strastni ljubimci. Lahko bi torej rekli, da nekaj lahko pripišemo kulturnim razlikam, nekaj pa različnim percepcijam kulturnih razlik.

Težave moškihGotovo določene kulturne razlike med latinskoameriškimi in evropskimi državami vseeno obstajajo, vendar bi težko rekel, da obstajajo bistvene razlike v spolnem življenju. Prepričan sem, da smo vsi lahko enako strastni, če imamo za to prave spodbude, motivacijo. To, da smo bolj odprte narave, pa še ne pomeni, da se znamo tudi pogovarjati o spolnosti. Spolnost je intimna, je stvar človeka oz. para, in čeprav gotovo tudi na tem področju obstajajo določene razlike med kulturami, imamo verjetno vsi bolj ali manj podobne težave. Ko govorimo o moških težavah, kot je na primer motnja erekcije, je to enako neprijetna tema tako za moške v Mehiki kot v Sloveniji. S psihološkega vidika moški svojo samopodobo povezujemo tudi s spolno močjo, zato nam je vsem neprijetno govoriti o tem. Najraje svojih težav ne bi priznali nikomur. Ampak ker vemo, da obstajajo možnosti zdravljenja, se prej ali slej vendarle opogumimo in poiščemo pomoč.

Zdravila za zdravljenje motnje erekcije so v Mehiki bolj dostopna

Zanimiv je podatek, da so v državah Latinske Amerike zdravila za zdravljenje motnje erekcije med najbolje prodajanimi zdravili nasploh. Morda bi ob tem pomislili, da je za moške v teh državah spolno življenje preprosto tako pomembno, da brez težav poiščejo pomoč. Po moji oceni pa je bolj razširjena raba teh zdravil prej posledica tega, da so zdravila bolj dostopna, saj za njihov nakup načeloma ni potreben obisk pri zdravniku in so na voljo tudi brez recepta. Bolj je razširjena tudi uporaba med mladimi, zdravimi moškimi. Čeprav je moškim zelo neprijetno govoriti o težavah z erekcijo, pa vendarle ni dobro, da se odločajo za samozdravljenje z zdravili.

S psihološkega vidika moški svojo samopodobo povezujemo tudi s spolno močjo, zato nam je vsem neprijetno govoriti o tem. Najraje svojih težav ne bi priznali nikomur.

Že res, da so zdravila varna in v številnih primerih zaradi svojega učinkovanja tudi koristna za organizem moškega. Vendar pa je motnja erekcije pogosto simptom kakšne druge bolezni, kot so na primer srčno-žilne bolezni ali pa sladkorna bolezen. Zato je v vsakem primeru dobro, da se moški odloči za pregled pri zdravniku, ki bo preveril tudi njegovo splošno zdravstveno stanje in se po pogovoru z njim odločil za ustrezno terapijo.

Težko bi torej govorili o kulturnih razlikah, ko gre za neprijetne moške težave v spolnem življenju. Opažam pa razlike med generacijami. V grobem lahko govorimo o treh starostnih skupinah moških, ki pri specialistih urologih ali pa tudi pri splošnih zdravnikih iščejo pomoč. V prvi skupini so najstarejši moški, ki imajo težave z erekcijo, pa so vsaj občasno še vedno tudi spolno aktivni. V drugo skupino lahko uvrstimo srednjo generacijo spolno aktivnih moških, ki so stari od 40 do 65 let, v tretji skupini pa so tisti mlajši. Po mojih izkušnjah so mlajši dokaj odprti in neposredni s svojimi vprašanji, običajno pa se tudi že vnaprej dobro pozanimajo glede svojih zdravstvenih težav ter možnih vzrokih na spletu. Splet je lahko dober vir informacij, seveda pa je še vedno pomembno, da se o svojih težavah posvetujete z zdravnikom.

Pogovor o vzrokih za težave z erekcijo

Čeprav je moškim zelo neprijetno govoriti o težavah z erekcijo, pa vendarle ni dobro, da se odločajo za samozdravljenje z zdravili. Že res, da so zdravila varna in v številnih primerih zaradi svojega učinkovanja tudi koristna za organizem moškega. Vendar pa je motnja erekcije pogosto simptom kakšne druge bolezni, kot so na primer srčno-žilne bolezni ali pa sladkorna bolezen.

Seveda je pri vseh zdravnikih pomembno, da skozi pogovor s pacienti skušamo ugotoviti čim več o njihovem počutju in bolezni, saj nam je to v pomoč pri postavitvi diagnoze ter zdravljenju. Še posebej to velja pri tistih pacientih, kjer je vzrok morda psihološke narave. Kadar so zdravstvene težave organskega izvora, to običajno ugotovimo s pomočjo pregledov oziroma testov. Kadar pa sumimo na psihološke vzroke, je pri postavljanju diagnoze ključnega pomena pogovor s pacientom. V tem primeru je zelo pomembno, da zdravnik s pacientom vzpostavi zaupen odnos. Morda bi kot slovensko posebnost lahko izpostavil, da se zaradi majhnosti prostora pacienti včasih bojijo, da bi tudi drugi izvedeli o njihovih neprijetnih težavah. Vendar pa je ta strah odveč, saj tisto, kar se zdravnik in pacient pogovarjata, ostane v ordinaciji.

Drži, da v Sloveniji ni veliko specialistov, ki se ukvarjamo s spolnim zdravjem moških oziroma parov. Verjetno se s podobnimi težavami ukvarja tudi še marsikatera druga skupina specialistov za posamezna zdravstvena področja. Vendar pa naj to ne bo ovira za moške, ki imajo težave z erekcijo, pa si še vedno želijo aktivnega spolnega življenja. Spregovorite o svojih težavah s svojim osebnim zdravnikom ali pa se za pregled naročite v eni od ambulant za zdravljenje motnje erekcije.