DOMOV BOLEZNI UROLOGIJA O, NE ŽE SPET TO VNETJE …

O, ne že spet to vnetje …

Suzana Levanič, mag. farm.

Okužbe sečil so ob okužbah dihal eno najpogostejših vnetnih obolenj pri ljudeh vseh starosti. Nastanejo največkrat zaradi razmnoževanja patogenih bakterij, ki zaidejo v spodnja sečila (sečnica in mehur) in se lahko ob pogostem ponavljanju razširijo tudi na zgornja sečila (sečevod in ledvice). Te pogoste neprijetne težave ima večina žensk, med moškimi pa niso tako pogoste. Pri ženskah se težave pričnejo največkrat z vnetjem nožnice (vaginitis, vaginoza). Približno polovico žensk prizadenejo vsaj enkrat v življenju, vsaki tretji ženski pa se trdovratno ponavljajo.

Vzrok, da se okužbe sečil pogosteje dogajajo pri ženskah, je v anatomiji sečil. Zdravi moški redkokdaj zbolijo, ker je njihova sečnica daljša in anatomsko oddaljena od anusa (zadnjika). Hkrati pa izločki prostate delujejo baktericidno. Nasprotno pa je pri ženskah sečnica krajša in je blizu anusa. Tako bakterije lažje prodrejo vanjo in potujejo naprej do mehurja, kjer se razmnožujejo. Večina bakterij, ki povzročajo okužbe sečil, namreč izvira iz prebavil in se iz anusa zanesejo v sečila. Povzročitelji vnetja so lahko bakterije, paraziti, glive ali virusi. Najpogostejši povzročitelj je bakterija Escherichia coli. Znaki okužbe so pekoče in boleče odvajanje seča, pogosto siljenje na vodo, seč je motnega videza (včasih tudi krvav) in smrdeč. Lahko pa se razvije tudi bolečina v spodnjem delu trebuha.

Dobro je vedeti:

- Okužbe spodnjih sečil in rodil so najpogosteje bakterijske in jih zdravi izključno zdravnik. Prepogosto ženske takšne okužbe napačno prepoznajo in samozdravijo kot glivične.
- Le glivična vnetja ali kandidoze so primerne za samozdravljenje.
- Kljub temu, da se glivične okužbe ne prenašajo spolno, se včasih na moškem penisu pojavi pordela koža ali izpuščaj; takrat se mora zdraviti tudi spolni partner. Na to pomislimo, ko ima ženska pogosta in ponavljajoča se vnetja.
- Med pogostimi vzroki vnetij nožnice so tudi spolni odnosi, med katerimi se lahko bakterije iz vagine prenesejo vse do sečil. Umijmo se pred spolnim odnosom in po njem.
- Vzrok je lahko predolgo zadrževanje urina, ki zastaja, kar privede do okužb. Veliko pijmo in urinirajmo pred spolnim odnosom in po njem, da odplaknemo bakterije, ki bi sicer zašle v sečila.
- Spiranje nožnice z razredčenim grenivkinim sokom dobro deluje proti glivičnim okužbam nožnice.
- Če se želimo zdraviti s homeopatskimi pripravki, so za težave s sečili primerni trije: cantharis (španska muha) in staphysagria (ostrožnik), kadar je prisotno boleče, pekoče uriniranje, ter dulcamara (grenkoslad), kadar se prehladimo v hladnem, mrzlem vremenu.

Kdo zboleva?

V prvem letu starosti je okužba sečil desetkrat pogostejša pri deklicah. Včasih so znaki težko prepoznavni - celo vročina, bruhanje ali driska, spet drugič pa je otrok lahko samo nerazpoložen. Okužbe sečil se pojavljajo že pri novorojenčkih. V prvem letu starosti je okužba sečil desetkrat pogostejša pri deklicah. V najstniških letih so redke, fantje skoraj ne obolevajo, od deklet pa samo vsaka dvajseta. V starosti od 20 do 50 let so okužbe sečil 50-krat pogostejše pri ženskah kot pri moških. V kasnejših letih oba spola obolevata v enakem razmerju. Med bolj ogroženimi so nosečnice, ženske v obdobju klimakterija, bolniki z vstavljenimi urinskimi katetri, sladkorni bolniki in spolno aktivni homoseksualci, zaradi povečane prostate pa tudi moški po 55. letu starosti.

Kaj je normalna vaginalna flora?

Normalno vaginalno floro predstavljajo različne, pretežno aerobne bakterije, med katerimi so najpomembnejši laktobacili, ki vzdržujejo normalno kislost nožnice (pH vagine nižji od 4,5). Rast bakterije je odvisna od okolja, v katerem živijo, in nekatere od bakterij delujejo zaviralno na rast drugih. Torej laktobacili preprečijo razrast Escherichie coli in proizvajajo vodikov peroksid, ki uničuje bakterije. Prav tako je v kislem okolju onemogočena rast glivic.

Kako preprečiti okužbe sečil?

Pri preprečevanju tovrstnih okužb ženskam svetujemo uporabo izdelkov, ki vplivajo na izboljšanje obrambne sposobnosti sluznice, ter zračno bombažno spodnje perilo in higienske vložke, ki ne dražijo kože. Pomembno je opozoriti na pravilno higieno po odvajanju blata: brisanje v smeri od nožnice proti zadnjični odprtini in ne obratno. Odsvetujemo tudi prekomeren vnos ogljikovih hidratov (sladkorjev). Pred vnetji sečil se lahko do določene mere zavarujemo tudi sami, tako da pijemo dovolj tekočine (dva do tri litre dnevno), predvsem vode. S tem povečamo produkcijo seča, ki tako sproti izpira bakterije, ki pridejo v mehur. Redno si preoblačimo mokro perilo ali kopalke in se izogibamo prepihu ter sedenju na hladnih in mokrih površinah.

Kako nastane vnetje nožnice?

Kadar se to ravnotežje poruši, laktobacili izgubijo svojo dominantnost, in prevladovati začnejo patogene bakterije, paraziti, glivice ali virusi. Pri tem se pojavi značilen nenormalen vaginalni izcedek posebnega vonja, barve in pH.

Delitev vnetij nožnice po izgledu in vonju izcedka

Normalni vaginalni izcedek je tekoč, belkaste barve in brez vonja. Zato lahko povzročitelje vnetja pogosto ločimo že po videzu in vonju izcedka.

  • Bakterijska vnetja spodnjega urogenitalnega trakta: Povzročitelji so kar v 85 % Escherichia coli, potem Gardenerella vaginalis ali Mycoplasma hominis. Prisoten je izcedek, ki ima vonj po ribah in je najbolj prisoten neposredno po spolnem odnosu ter pri umivanju. Je sivkaste barve in ga je po količini malo. PH izcedka je večji od 4,5. V takem primeru lahko pomaga le zdravnik – ginekolog, ki nam predpiše zdravilo z metronidazolom ali klindamicinom.
  • Parazitarna vnetja (trichomoniaza) spodnjega urogenitalnega trakta: Ko je povzročitelj bičkasti parazit Trichomonas vaginalis, je prisoten obilen penast rjavo-zelen izcedek posebnega (osladnega) vonja, ki povzroča srbenje, pečenje nožnice in eritem (rdečico). PH je večji od 5 (alkalen). Zdravljenje prav tako predpiše ginekolog (tablete metronidazola). V tem primeru se mora zdraviti tudi spolni partner.
  • Virusna vnetja spodnjega urogenitalnega trakta. Povzročitelji so virusi DNA, večinoma herpes virus, skupina papoa virusov in pox virus. Prisotne so spremembe po celem spodnjem genitalnem traktu in hude bolečine. Zdravljenje vodi zdravnik – z zdravili in kirurško.
  • Glivična vnetja spodnjega urogenitalnega trakta: teh je najmanj, a se pogosto ponavljajo. Najpogostejši vzrok je Candida albicans (samo desetino jih povzroči Candida glabrata). Takšno vnetje ima vsaj enkrat v življenju kar tri četrtine žensk in kar 45 odstotkov jih ima glivično vnetje vsaj dvakrat letno. Tu se izcedek spreminja od vodenega do sivkasto-belega, ki je lahko tudi zelo obilen, vendar brez vonja ali z rahlim vonjem po kvasu. Prisotni so pordelost, oteklost sramnih usten in vulve, srbečica na vhodu v nožnico, ki je obložena z belimi oblogami. Vnetje povzroča žgočo, pekočo bolečino med uriniranjem in med spolnim odnosom. PH je normalen. Okužba ne poteka enako pri vseh ženskah. Lahko da se vsi našteti znaki ne izrazijo. Glivična obolenja nastanejo zaradi uporabe antibiotikov, hormonske kontracepcije, nezračnih, nevpojnih ali pretesnih oblačil, mil z neustreznim pH, deodorantov, pralnih mil, mehčalcev za perilo, dodatkov za peneče kopeli, spermicidnih sredstev, kondomov, diafragme. Vzrok je lahko tudi tako pretirana kot tudi pomanjkljiva higiena.

Urin se lahko obarva rožnato (zaradi uživanja rdeče pese), različne odtenke rdeče (če je v urinu prisotna kri), svetlo zeleno (zaradi vitamina B), rjavo (zaradi genske bolezni porfirije), oranžno (zaradi bolezni jeter in nekaterih zdravil), vijolično (zaradi nekaterih bakterijskih okužb) in celo modro (zaradi jetrnega pigmenta biliverdin ali določenih redkih okužb).

Pri glivičnih vnetjih lahko svetuje farmacevt

Lekarniški farmacevt vam lahko pomaga predvsem pri glivičnih vnetjih (Candida). Svetoval vam bo uporabo antimikotičnih krem s klotrimazolom ali z mikonazolom ali vaginalnih (nožničnih) tablet ali svečk. Zdravljenje poteka od enega do treh dni.Lekarniški farmacevti lahko svetujejo pri nekaterih načinih samozdravljenja, prav tako vas bodo opozorili na najpogostejše napake pri prepoznavanju vrste okužbe ter vas po potrebi napotili k zdravniku Svetoval vam bo tudi glede ustrezne higiene z uporabo intimnih mil s kislim pH. Za ohranitev vaginalne flore pa v zadnjem času svetujemo tudi novejše preparate za oralno ali vaginalno uporabo izbranih laktobacilov. Priporočamo vsaj 14-dnevno zdravljenje.

Za blage glivične okužbe nožnice in zunanjih spolovil ne uporabljamo zdravilnih rastlin.

Lekarniški farmacevt pri ponavljajočih se vnetjih lahko priporoča še vaginalne globule z mlečno kislino, ki se uporabljajo kot vzdrževalna terapija ali za preprečevanje ponovnih okužb. Mlečna kislina vzdržuje normalno kislo okolje vaginalne sluznice in jo tako varuje pred okužbami. Lahko se uporablja med nosečnostjo in dojenjem. Odmerja se ena globula zvečer v nožnico pet do sedem dni. Pogost način zdravljenja so tudi vaginalne globule z boraksom in glicerolom, ki delujejo blago protivnetno, protiglivično in zavirajo rast nekaterih bakterij. Namenjene so začetnemu zdravljenju glivične okužbe nožnice, kjer ni povzročitelj Candida albicans, ali kot dodatno zdravljenje zraven sistemskih zdravil. V nosečnosti se uporaba odsvetuje.

Svetovanje nosečnicam

V nosečnosti so zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja in sprememb sluznice nožnice vnetja zelo pogosta. Nosečnice ne smejo same zdraviti nobenega vnetja nožnice. Ginekolog jim predpiše zdravilo v obliki vaginalnih tablet ali krem.

Zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja in sprememb nožnične sluznice so vnetja med nosečnostjo pogosta. Čeprav ne gre za nobeno posebnost ali nevarno stanje, mora nad zdravljenjem bdeti ginekolog.

Pogosto se predpišejo v zadnjih štirih do šestih tednih pred porodom za očiščenje porodnega kanala.

Svetovanje ženskam v menopavzi

Ženske v menopavzi imajo redko glivične okužbe nožnice. To starostno skupino pestijo predvsem težave s suho nožnico, ki je občutljiva in tanka zaradi atrofije. Normalni izcedek se zmanjša zaradi pomanjkanja spolnega hormona – estrogena, zato se nožnica in zunanje spolovilo lahko okužita in poškodujeta. V takem primeru lahko lekarniški farmacevt svetuje uporabo vlažilnih gelov, pen in vaginalne prhe z mlečno kislino, ki hkrati pomaga ohranjati kisel pH nožnice, ali s hialuronsko kislino, ki obnavlja sluznico. Najpogosteje se uporabljajo geli, ki se nanašajo na zunanje spolovilo ali v nožnico z aplikatorjem. S tem pri ženskah izboljšamo občutek nelagodja in bolečin pri spolnih odnosih. Kadar to ne zadostuje, ginekolog predpiše pripravke s hormoni, ki si jih ženske vstavljajo v nožnico.

Svetovanje pri moških z glivičnim vnetjem

Če se okužba pri ženskah pogosto ponavlja, pomislimo na glivično okužbo spolovila pri moškem. Pri njih glivica Candida povzroči vnetje glavice penisa. Prisotni so naslednji znaki: srbenje, droben bel izpuščaj, rdečina, oteklina, rahlo vnetje na glavici spolnega uda in pekoče bolečine pri uriniranju. Za samozdravljenje se lahko prav tako uporabi krema s klotrimazolom. Pri bolj izraženih oblikah pa zdravnik predpiše zdravila, ki jih bolnik zaužije.

Slovar Naše lekarne

PATOGNE BAKTERIJE: bakterije, ki povzročijo bolezen
BAKTERICID: učinkovina, ki uničuje bakterije
ATROFIJA NOŽNICE: pojav stanjšanja stene nožnice in manjše vlažnosti zaradi upada koncentracije ženskih hormonov

Kdaj po pomoč k zdravniku?

Blaga vnetja sečil je nujno preprečiti oziroma zdraviti že v začetni fazi, ker sicer lahko preidejo v kronična in zapletena, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki. Kadar znaki blagega vnetja z ukrepi samozdravljenja v treh dneh ne minejo, če se pojavijo vročina ali močne bolečine v spodnjem delu trebuha ali hrbta, se moramo napotiti k zdravniku. 

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 67, november 2012.