DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA MODNI IN ZAŠČITENI V VROČE POLETJE

Modni in zaščiteni v vroče poletje

O škodljivosti sončnih žarkov vemo že ogromno. A vendar se soncu ne moremo zgolj izogibati, zato se je treba prilagoditi. Pogled v države sveta, kjer je sonce najmočnejše, pokaže, da se ljudje pred škodljivimi učinki sonca najpogosteje skrijejo pod oblačila in pokrivala.

S trendovsko belo bluzo ali srajco z dolgimi rokavi boste odlično opremljeni za vroče poletje.Prav vsako oblačilo nas lahko zaščiti pred močnim soncem in večinoma bo ta delna zaščita zadostovala. Poleti nam za modno pojavo ni treba dosti komplicirati. Trendovska bela bluza ali srajca z dolgimi rokavi sta odlična izbira za vroče poletje, poleg pa še moden klobuk in zanimiva očala, na izpostavljena mesta pa še krema z zaščitnim faktorjem. S takšno podobo bo vaša koža ostala zdrava, vaš videz pa sodoben.

Če pa veste, da boste soncu izpostavljeni bolj pogosto in predvsem v tistih »divjih« sončnih urah med 11. in 16. uro, pa se ozrite po oblačilih, izdelanih iz tkanine, obdelane z ultravijolično zaščito.

Tkanine z UV-zaščito prihajajo iz Avstralije

Tkanine oziroma pletiva z UV-zaščito so začeli razvijati v Avstraliji, kjer so se v zadnjih desetletjih morali spopadati s tanjšanjem ozonske plasti in s tem veliko bolj resnimi učinki sonca na človeško telo. Na oblačilih, izdelanih iz takšnih tkanin, mora biti všita etiketa o stopnji zaščite, na kateri je označena stopnja zaščite pred UV-žarki oziroma UPF (Ultraviolet protection factor). Številka na znaku (UPF faktor) pomeni mnogokratnik časa, ki ga, seveda oblečeni v ta oblačila, lahko glede na občutljivost kože preživimo na soncu brez nevarnosti za poškodbe. UPF faktor je standardiziran (zapisan po UV-standardu 801) in je izdan na podlagi testiranj v določenem, za to usposobljenem laboratoriju.

Kupovanje oblačil s takšno zaščito je predvsem smiselno za ljudi, ki so na svojem delovnem mestu neizbežno izpostavljeni močnim sončnim žarkom, ali za športnike, kjer trening ne pozna meja, ki jih sicer postavlja sonce. Čeprav nas bodo pred soncem zaščitila že navadna bombažna oblačila, pa je predvsem za otroke, ki radi svoj sončni čas preživijo v vodi, smiselno izbrati vsaj majico, ki bo nudila določeno stopnjo zaščite. To je lahko že povsem običajna sintetična majica. Zakaj sintetična? Bombažna vlakna absorbirajo veliko vode in nabreknejo, s tem pa se ustvari učinek povečevalnega stekla, ki povečuje nevarnost za nastanek poškodb.

Zaščita in stil iz omare

Za modno poletno podobo vam ni treba zapraviti premoženja. Pobrskajte po svoji garderobni omari in prav gotovo boste našli kose, s katerimi boste poletno privlačni in modni. Kako pa nas lahko naša oblačila zaščitijo pred soncem?

- Najboljšo zaščito pred soncem omogočajo ohlapna oblačila, ki se po telesu ne raztegujejo, s tem se pletivo namreč ne razteguje. Oprijeta oblačila pa se raztegujejo in s tem postaja pletivo na določenih mestih tanjše, zato je tam zaščita pred soncem slabša.

- Za boljšo zaščito pred soncem namesto redko pletenih izberite gosto pletena pletiva.

- Temnejša oblačila vas bodo zaščitila bolj kot svetla. Pri tem se učimo od tistih, ki najbolje vedo, kaj pomeni življenje na soncu: starejši Dalmatinci so poleti še vedno najraje oblečeni v črna oblačila. 

Pokrivalo: zaščita in modni dodatek

Klobuk PanamaTu je izbira ogromna, izbirate lahko med bombažnimi čepicami, trendovskimi klobučki, posežete po tradicionalnem klobuku panama ali pa slovenskem slamniku, ki ga lahko kupite že na vsaki tržnici. To so pleteni sproščeni poletni klobuki naravne barve brez dekoracij, ki že iz starih časov služijo kot zaščita pred soncem. Lahko pa so tudi pobarvani, pleteni iz drugih materialov, okrašeni z rožami ali drugimi dekoracijami in imajo trše, ravne ali rahlo valovite krajce.

Še trendovska očala in pripravljeni smo!

Sončna očala so modni dodatek, s katerim lahko odlično nadgradimo naš slog oblačenja, obenem pa nam bodo nudila zaščito za oči. Ko izbirate barvo očal, upoštevajte naravno obarvanost kože, las in oči, obliko obraza (ovalna, v obliki obrnjenega trikotnika, kvadratna, pravokotna, okrogla), obliko pričeske in svoj edinstveni slog. Ko izbirate sončna očala za svojo obliko obraza, pa ne pozabite; ovalna oblika obraza je idealna in prenese vse oblike očal, če pa je naš obraz oblikovan drugače, lahko s pravilno izbiro sončnih očal obliko vašega obraza uravnovesite.

Panama, hit poletja že 400 let

Za s stilom polno poletje si na glavo poveznite imeniten klobuk panama, imenujemo ga tudi montecristi, borsalino, jipijapa, planter ali colonial. Seveda ga lahko kupite tudi v Sloveniji, če želite, da vam bo kot ulit, vam ga laho klobučarji izdelajo celo po obliki vaše glave. Obstaja pa ogromno različnih oblik za moške in ženske glave.

Domovina klubuka panama je Ekvador, kjer naj bi ga izdelovali že 400 let, postopek pletenja teh klobukov pa je od leta 2012 na seznamu UNESCO kulturne dediščine. Izvorno ime klobuka je sombrero de paja de toquilla. Poleg domačih plantažnih delavcev so ga nosili tudi iskalci zlata, saj varuje tako pred soncem kot dežjem in se ob različnih vremenskih razmerah ne poškoduje. Je lahek, prožen in hkrati zelo trpežen. Paname so ročno tkane in nekatere izdelujejo tudi do tri mesece. Tkanje se razlikuje glede na kakovost (debelino) vlakna, enakomernost, gostoto tkanja in ročne spretnosti ustvarjalca klobuka, vse to pa seveda vpliva na ceno končnega proizvoda.

Vlakna za izdelavo avtentičnih klobukov panama so izdelana iz posebnih mladih palmovih listov (toquilla), ki rastejo v vzhodnih Andih. Liste narežejo na tanke rezance, jih predimijo (od tod tudi njihov značilni vonj), kuhajo in previdno posušijo na soncu, da jih pobeli. Iz najtanjših vlaken so izdelani najkakovostnejši klobuki. Kakovost jim dvigujeta enakomerna obarvanost in enakomerno tkanje. Najlepši pa so v klasični slonokoščeni barvi.