DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA NE PUSTIMO, DA NAS ŽGOČE SONCE PRESENETI...

Ne pustimo, da nas žgoče sonce preseneti nepripravljene

Kadar govorimo o zaščiti pred UV-žarki, imamo navadno v mislih kožo. O alergijah na sonce in pravilni zaščiti pred njim smo pisali že v prejšnjih številkah revije Naša lekarna. Tokrat pa bomo spregovorili o zaščitnem faktorju, pravilnem nanosu kreme, sončnih opeklinah in primernih oblačilih, ki jih moramo nositi, da se izognemo poškodbam zaradi sončnih žarkov. Zelo pomembna je tudi zaščita oči in las. Ne pozabite pa, da je najboljša zaščita pred soncem, da se mu preprosto izognemo.

Zaščitni faktor (SPF) ter pravilen nanos zaščitne kreme

SPF nam pove, kolikokrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu, kot če ne bi na sebi imeli nobene zaščite. Izdelki za sončenje vsebujejo kemične in fizikalne UV-filtre. Naloga kemičnih filtrov je absorbiranje, fizikalnih pa odbijanje UV-žarkov. Tako varujejo kožo pred prodiranjem UV-žarkov v globlje plasti kože.

Zaščitni pripravki so nujni za zaščito kože pred soncem in niso rakotvorni (vzrok rakotvornosti je pretirano sončenje).

sončne opeklineZelo pomemben je pravilen nanos zaščitnega sredstva na kožo. Nanesti ga moramo v dovolj debelem sloju in počakati, da se vpije v kožo. Na vsakem izdelku proizvajalec svetuje, kakšen je primeren čas, da se izdelek vpije. Izdelek praviloma nanesemo na kožo pol ure pred izpostavljanjem sončnim žarkom. Zaščito obnovimo na vsaki dve uri, po vsakem kopanju, obilnem znojenju in po tem, ko se brišemo z brisačo. Na trgu najdemo tudi izdelke, kjer se ni treba vsakokrat znova namazati. Za več informacij se obrnite za nasvet v vaši lekarni.

Ne pozabimo še dodatno zaščititi ustnice, veke in uhlje!

Pravilni nanos zaščitne kreme pred nevarnimi vplivi sončnih žarkov je 2 mg kreme na cm2 kože. Če se namažemo, recimo, s SPF 15, bo vaša koža po pravilnem nanosu zaščitena največ 150 minut.

Sončne opekline

Kljub številnim opozorilom o nevarnostih sončenja in porastu obolenj zaradi sončnih opeklin ljudje še vedno ne upoštevajo navodil za zaščito in dobijo opekline zaradi sončnih žarkov.

Sončne opekline so lahko različnih stopenj, od blage rdečice do hudih opeklin z mehurji in prizadetostjo vsega telesa. Ne pozabite, da se pri izpostavljenosti soncu opekline pokažejo z zamikom – štiri do šest ur po sončenju.

Kako ravnati pri sončnih opeklinah

Sončne opekline, ki se kažejo z blažjo rdečico in blagim pekočim občutkom, pokrijemo z mrzlim obkladkom, kožo pa namažemo s hladilnim gelom. Hujše opekline je treba pokriti s hladilnim obkladkom in se odpraviti k zdravniku. Bolečo, pordelo in srbečo kožo je najbolje namazati s sredstvi, ki hladijo in delujejo proti srbenju. V lekarnah dobite brez recepta izdelke z dimetiden maleatom (Fenistil gel) in panthenolom (Bepanthol), ki delujejo hitro in dolgotrajno, hkrati pa kožo prijetno hladijo. Pripravki z aloe vero pospešijo celjenje opeklin, kožo učvrstijo in obnovijo in ji dajejo prijeten občutek.

Ko opazimo opeklino, se takoj umaknemo v senco, v naslednjih dneh pa se nujno izogibamo soncu. Izredno pomembno je tudi, da se zaščitimo s primernimi oblačili. Večina poletnih oblačil daje le malo zaščite pred soncem. Večinoma so narejena iz poliestra ali bombaža, ki pa nista dovolj gosto tkana, da bi zaščitila kožo pred UV-svetlobo. Bele tunike, ki jih nosimo v poletnih mesecih, pred soncem ščitijo s primerljivo zaščito SPF 7. To pomeni, da bo koža pordela po 70 minutah izpostavljanja soncu. Več zaščite pred UV-žarki dajejo temnejša oblačila. Pomemben del oblačil so še kapa s širokimi krajci, ki daje zaščito obrazu, uhljem, vratu, kvalitetna sončna očala, ki skoraj 100-odstotno ščitijo pred UV-žarki.

Kako ravnati, če pride do reakcije na sonce?

Pri reakciji na sonce čim prej poiščite zdravniško pomoč in upoštevajte dana navodila.

Vsaj teden dni pred odhodom na morje začnite jemati tablete proti alergiji. Nekatere lahko dobite v lekarni brez recepta ali naj vam jih predpiše zdravnik. Zdravniki in farmacevti svetujejo, da že pred dopustom kot dodatek k prehrani uživate prehranska dopolnila s kalcijem, ki jih lahko dobite v lekarni brez recepta, na primer Ca Sandoz Forte ali pa Ca-C 1000 Sandoz. Poleg zaščite kože pa pogosto pozabljamo tudi na zaščito oči in lasišča.

Zaščita oči pred soncem

Oči so zelo pomemben organ in prvo pravilo pri zaščiti je, da si kupite ustrezna sončna očala, ki niso samo modni dodatek, ampak ustrezno zaščitijo vaše oči. Če boste nosili slaba sončna očala ali se celo sončili brez njih, bodo zvečer vaše oči verjetno zatekle in boleče. Sonce vas lahko močno opeče po vekah, saj je tam koža še posebno tanka. V hujših primerih UV-žarki poškodujejo očesno lečo, kar lahko pripelje do pojava sive mrene.

Zaščita las

Lasje ščitijo kožo na lasišču, vendar nas lahko sonce pri pretiranem sončenju kljub temu opeče. Zlasti pazljivi morajo biti ljudje s kratkimi lasmi in plešo.

V lekarnah in specializiranih prodajalnah najdemo številne preparate, namenjenih zaščiti las pred soncem, morsko vodo in vodo v bazenih. Še večja pazljivost je potrebna pri barvanih laseh. Barva las se čez poletje navadno spremeni, lasje zaradi sonca pobledijo. Klor v bazenski vodi lase še dodatno poškoduje in jim spremeni barvo. Po vsakem kopanju si zato temeljito sperite lase in pred spanjem nanesite vlažilni balzam. Za vsakodnevno umivanje las uporabljajte blage šampone. Tudi sušenju las z električnim sušilnikom se izognite in jih raje sušite na zraku. Poleti se odsvetuje ravnanje las z likalnikom in navijanje z električnimi pripomočki.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 24, julij/avgust 2008.