DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE NAJ VAS NE ZASLEPI POLETNO SONCE

Naj vas ne zaslepi poletno sonce

prim., asist., mag. Dragica Kosec, dr. med., spec. oftalmologije, vodja Oddelka za ortoptiko in strabologijo na Očesni kliniki UKC v Ljubljani

Ozonska plast, ki varuje Zemljo pred prevelikim vdorom ultravijoličih (UV) žarkov, se je v zadnjih desetletjih močno stanjšala, zato do zemeljskega površja prodre vedno več teh žarkov, ki človeškemu telesu ne delajo uslug. Čeprav nas strokovnjaki svarijo predvsem, naj pred njimi zaščitimo kožo, pa pogosto pozabljamo na poškodbe, ki jih UV-žarki povzročajo očem. Zato ne pozabite: tako kot kožo namažemo z zaščitnimi kremami, moramo poskrbeti tudi za primerno zaščito oči pred UV-žarki.

UV-žarki niso le poletna pastUV-žarki so del elektromagnetnega valovanja v vijoličnem spektru vidne svetlobe. Človeško oko jih ne zmore zaznati, nekatere živali pa jih lahko. UV-žarke delimo na UVA (380–315 nm), UVB (315–280 nm) in UVC (280–100 nm).

Kratkovalovni UVC-žarki za človeško telo niso nevarni in so pravzaprav tisti, ki skrbijo, da se v naši atmosferi ustvarja zaščitna plast – ozonski plašč. Do zemeljske površine pa prispejo dolgovalovni UVA-žarki in del srednjevalovnih UVB-žarkov. Ko prispejo do svojega cilja, sprostijo svojo energijo in tam povzročajo termični učinek. UVB-žarki prodrejo v zgornje plasti tkiv (koža, roženica ...) in tam povzročajo opekline, UVA-žarki pa skozi prozorne plasti lahko prodrejo še globlje, na primer v oči. S kumulativnim učinkom izpostavljenosti skozi leta UVA-žarki povzročajo sivo mreno in spremembe v rumeni pegi, kar lahko vpliva na poslabšanje vida. V koži pa v globljih plasteh povzročijo poškodbo enalstina in kolagena ter tudi dedne zasnove celice, kar vodi v staranje kože, lahko pa vodi tudi v razvoj raka.

Kvarni vplivi UV-žarkov na oko

UVA-žarki lahko privedejo do različnih poškodb oči, kot so katarakta ali sive mrene, razvoj degeneracije makule ali okvare rumene pege. Na veznici se lahko pojavi pterigij, koža vek pa je izpostavljena tako kot koža drugje na telesu.

Značilnost UVB-žarkov je takšna, da se ustavijo na prvem tkivu, ki ga dosežejo na telesu. Tam povzročijo opekline, predvsem na vrhnjih plasteh očesa, torej na roženici in veznici. To povzroča hude bolečine, lahko tudi tako imenovano sončno slepoto, vendar hujših trajnih posledic na srečo ne povzročijo.

Bolj prodorni so UVA-žarki, ki lahko prodrejo skozi vse optične strukture očesa do mrežnice, kjer se njihova energija sprosti in povzroči poškodbo tkiva. UVA-žarki lahko sprostijo svojo energijo v roženici, leči, lahko pa povzročijo okvaro tudi na mrežnici. Te okvare privedejo do različnih poškodb oči, kot so katarakta ali sive mrene, in razvoja degeneracije makule ali okvare rumene pege. Na veznici se lahko pojavi pterigij, koža vek pa je izpostavljena tako kot koža drugje na telesu.

Zapomniti pa si moramo, da krajša enkratna izpostavljenost UVA-žarkom še ne povzroči večjih okvar. Če pa jim naše oči redno izpostavljamo za dlje časa, se te poškodbe v očesu nabirajo, to pa lahko vodi v resnejše okvare naših oči.

UV-žarki niso le poletna past

Paziti se jih moramo tudi pozimi, ko se žarki še dodatno odbijajo od snežne površine in tudi pozročajo poškodbe. Ne pozabimo pa še na ljudi, katerih narava dela zahteva delo na soncu bolj izpostavljenih delovnih mestih (gradbinci, kmetje, varilci in podobno). Posebno pozornost morajo zaščiti posvetiti tudi bolniki po operaciji katarakte, saj umetna leča ne ščiti mrežnice pred kvarnim vplivom UVA-žarkov. Povečano občutljivost na UV-žarke pa povzročajo tudi nekatera zdravila. 

Oči potrebujejo zaščito

Osnova je preventiva, ki jo lahko zagotovimo z mikroelementi, ki jih telo prejme v uravnoteženi zdravi prehrani z dovolj svežih živil, dodatno pa si lahko pomagamo s posebnimi pripravki, ki vsebujejo lutein, cink in selen. Poleg prehrane je najučinkovitejša zaščita pred škodljivostjo UV-žarkov seveda povsem enostavna: izogibanje soncu med 11. in 16. uro. To je čas, ki ga raje preživimo v senci. A saj veste, poletje je čas, ko želimo izkoristiti cel dan, zato se zaščitimo še s slamniki ali klobuki in primernimi sončnimi očali.

Otroci so še posebej izpostavljeni

Ob izboru sončnih očal bodimo pozorni, da so ta dovolj velika in imajo širšo stransko ročko, ki nam bo nudila tudi zaščito od strani.

Posebno pozornost pri zaščiti oči si zaslužijo otroci, saj se njihove oči in vid še razvijajo. UVA-žarki so sicer pomembni pri razvoju otroških oči, saj skrbijo za učvrstitev roženice. Vendar pa prevelika količina UVA-žarkov zaradi otrokove prozorne leče lažje prodre do mrežnice. Zato otroke soncu izpostavljajmo uravnoteženo, s kratkimi izleti na sonce v času, ko je intenzivnost sevanja majhna. Ko pa smo z otrokom na soncu, ga najprej zaščitimo z ustreznimi pokrivali in senčniki (kapica, šilt, klobuček in podobno). Ob hujših izpostavljenostih (na barki, morju, snegu) pa so dobrodošla tudi sončna očala, ki imajo preverjeno UV-zaščito. Otroci, ki že nosijo očala z organskimi stekli z dioptrijo, so že zaščiteni, saj se enegija UV-žarkov sprosti v vsakem organskem materialu.